Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kalafior

Post »

Rusalko , spoko luzik :wink: . Tylko nie "wysadzane " , bo nasiona wysiewamy :wink: , a że w "poniedzialek " to zupełnie możliwe ! A wysokość szacuję na 5-6 cm. Tak czy inaczej nic sie nie martw , kalafiorki dobrze wyglądają , ale teraz konieczne jest duże doświetlenie , bo wyciągną się jeszcze bardziej - i się położą . Warto też trochę wstrzymać podlewanie .
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Frant
Dziękuję za odpowiedz.

a Wyginają się bo je przekręcam.. jak idą listkami do słońca to je przekręcam. (pewnie nie powinnam? :roll: )
Stoją w oknie ciągle, no chyba że je uchylam, to zdejmuje na godzinę góra.
A podlewam co 2 dzień- kropelkami.
Dziś więcej podlałam trochę bo ziemia była taka sucha jak na brzegach.
Czyli nie przenosić ich jeszcze do doniczek..?
A może podsypać ziemią - jest taka możliwość co widać na zdjęciach
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma co przekręcać roślin , jeśli się ustawiają do słońca - to dobrze , lepiej z nimi nie igrać ! A że się trochę wykrzywią , to nic nie szkodzi . Dosypywac ziemi w zasadzie nie powinno sie , korzeń -to jest korzeń , a łodyga - łodygą ... A dosypywanie ziemi zaburza ten ład . Przy pikowaniu dopuszcza sie sadzić tylko nieco głębiej niż rośnie siewka , gdzieś 1-2 cm więcej jeśli siewki są wyciągnięte . To głębsze sadzenie zawsze się wiąże z ryzykiem wystąpienia chorób zgorzelowych , po prostu wiotka i miękka łodyżka lubi zagniwać tuż pod ziemią . To wlaśnie z tym się wiąże ostrożność w podlewaniu na tym etapie . Na pikowanie masz jeszcze czas , niech się wzmocnią kalafiorki .
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rusałko. coś mi się widzi, że kalafiorki mają za ciepło. Wybiegły za bardzo, musisz obniżyć temp.
Tak to jest z siewkami, ja kalafiora kupię gotowe flance, nie są drogie a rozsada niska i zahartowana.
Zaraz po wschodzie trzeba było obniżyć temp.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Suzana :)
Jak ja jestem zwierz ciepłolubny ;)
No i do tego mam "sportowca" który lubi z gołymi nogami biegać więc u mnie w domu temp powyżej 20-22 pewnie .. tyle że wietrzę mieszkanie kilka razy w ciągu dnia.
ALE!!
Ja mam mieszkanie i okna w których stoją kalafiorki tak nasłonecznione że słońce opuszcza moje okno dopiero ok 17 latem, jak okna zasłoni budynek stojący przed moim mieszkaniem :)
-to ma jakieś znaczenie :roll:
x-suzana

Post »

To, że wietrzysz to za mało.Masz za ciepło :!: Powinnaś zjechać do 18*C, 17*C,słońce może być ale temp. niska w dzień i w nocy. Przenieś ich gdzieś w bo w mieszkaniu nie utrzymasz tak nisko.Póżniej jeszcze niżej.
Uważam, że to główny powód że siewki przewracają się.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

jejkuś :(
Ale nie mam gdzie :(
na klatce za zimno i za ciemno i dmuchnie mi to ktoś o ziemie.
w domku na działce też za zimno jeszcze :(
i co robić :(

A ja je jeszcze tak chroniłam przed tym wietrzeniem aby nie zmarzły mi czasem.. ;:14
Będę w kuchni trzymać tam mam ciągle okno otwarte.. to na pewno chłodniej im będzie -właśnie je tam przeniosłam
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Na wysiew kalafiora to jeszcze za wcześnie,od polowy lutego można wysiewać ale do zimnego inspektu.
Dlatego nie zawsze opłaca się produkować samemu rozsadę, za niewielkie pieniądze można w odpowiednim czasie kupić u ogrodnika. I może od razu będę też odradzać ci, wysiewać kalarepę w domu, rozsada nic nie warta bo wybiegnięta za względu na mała ilość światła, jeśli już uprzesz się to wysiej do gruntu końcem marca i przykryj agrowłokniną.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Rusałko,jeśli tak było napisane na opakowaniu, to pewnie masz odmianę wczesną,ale nie mogą mieć za ciepło :wink: Kalafiorki śliczne, posłuchaj rady Suzany i będzie dobrze :)
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

na opakowaniu nasion pisało wysiew styczeń luty -nie pospieszyłam się
(nasiona kupiłam pod wpływem chwili -tak samo jak pora selera -a miałam rozsady kupić -ale może i dobrze. Przynajmniej nabieram wprawy na nich :) )
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ja już dość leciwa ogrodniczka a od niedawna próbuje dopiero sama coś wysiewać. Muszę powiedzieć że efekty są nie zawsze zadawalające, poza tym wydaje mi się że dobrze jest tak obeznać się , jako początkującej... jak powinna wyglądać prawidłowo rozsada, zdrowa i krępa, bez wybiegnięć, wtedy daje ona spodziewany plon i wysiewając wiesz czego możesz się spodziewać. Nie piszę tego by cię zniechęcić, absolutnie...ale łatwiej jest wyprodukować w warunkach domowych sadzonki pomidorów, papryki niż kalafiora, kapusty czy kalarepy.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
x-suzana

Post »

W ubiegłym roku wysiewałam wczesną kapustę do skrzynki.Po skiełkowaniu od razu wyniosłam do piwnicy na okno 15*C. Jak troszkę podrosła wynosiłam na dzień na pole 10-12*C a na noc do garażu bo były spadki temp. do 2*C. Rozsada wyrosła ładna.Myślę, ze z kalafiorem podobnie: światło i chłód.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Ela
Widzisz, ile ludzi tyle opinii.
Mnie wcześniej polecono abym właśnie "bawiła" się w wysiew, bo kupić sadzonkę jak mi nie wyjdzie zawsze można - i myślę że to nawet fajne podejście.

Suzana
stoją teraz przy oknie -uchylonym trochę.. hartują się :)
i tak jak pisałam.. jak z nich nic nie wyjdzie to poszukam sadzonek :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nigdy w moim rodzinnym domu nie pikowało się kapustnych tak jak pomidory. W końcu marca/ początek kwietnia (w zależności od pogody) wysiewało się nasionka na rozsadnik w warzywniaku. Gdy rozsada podrosła, wysadzało się prosto na zagony czy grządki, sadzonki były krępe, grube i dorodne.
Wydaje mi się, że siejąc na parapecie, po wschodach, tak jak radzi Monika, obniżyć temperaturę no i dużo światła. Ale po co tak wcześnie? Chyba, że macie ogrzewaną szklarnię, bo rozsady kapustnych to nie siewki pomidorów, rosną w porównaniu do nich o wiele szybciej.
Pozdrawiam! Gienia.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gieniu , zgadza się - kiedyś tak robiono , ale też kalafiorki- kapustki dostępne były w handlu przełom czerwca-lipca , a teraz o ponad miesiąc wcześniej :wink: . To właśnie zastosowanie metod produkcji rozsady w multiplatach , wielodoniczkach - i przede wszystkim wszelkiego rodzaju agrowłokniny , folie perforowane ... A zrobienie rozsady kalafiora z 5-6 liśćmi , w doniczce 9 cm. zajmuje ok . 2 miesiące od wysiewu . Ja trochę wysieję w tym tygodniu 8-) .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”