Gnicie kaktusów

tomek86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2020, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Echeveria

Post »

Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum i już część wiadomości tutaj przeczytałem. Dzięki temu wiem co na pewno będę musiał zrobić. Lecz zacznę od początku może. Swoją eszewerię dostałem w połowie sierpnia jako prezent. Poczytałem trochę na internecie i zastosowałem się do wskazówki jeśli chodzi o podlewanie i podlewałem ją raz na 2-3tygodnie, wszystko było w porządku. Jakieś 3 tygodnie temu zauważyłem że listki od spodu suszą się i marnieją więc postanowiłem urwać i wyrzucić te które są już wysuszone na maksa. Tydzień później zauważyłem że z kolei górne liście jakby gniją? i pomyślałem że tez je urwać. I to był chyba błąd, sam nie wiem. Roślina w okresie letnim stał na biurku w pobliżu okna (wschodnie -tak myślę, gdzie słońce było przez dużą część dnia) tak żeby miała dostęp do światła w tej chwili stoi w pokoju (który jest ogrzewany) na stoliku. Po przeczytaniu trochę wiadomości w tym temacie wiem że będę musiał ją przesadzić, pytanie tylko co teraz mam zrobić aby ją odratować? I czy jest sens ratowania? podejrzewam że też jest pleśń przy tych liściach n górze. Proszę o pomoc.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tutaj nie ma już co ratować, nie widzisz że gnije. Śmietnik, niestety.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
tomek86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2020, o 16:03

Post »

Dziękuje za odpowiedź.
Pejdzer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2021, o 13:02

25 lat z kaktusem....umiera

Post »

Witam wszystkich. Mam kaktusa od 25 lat wczoraj zauważyłam że kaktus zaczyna gnić od góry zrobił się miękki od wysokości 50 cm w górę... Proszę ratujcie bo nie chce go pochować po tylu latach.
Obrazek

Obrazek
czarny_jezdziec
100p
100p
Od: 21 maja 2010, o 23:45

Re: Gnicie kaktusów

Post »

Jedyna opcja to próbować ciąć poniżej zgnitej części schodząc powoli w dół aż do zdrowej tkanki. Niestety obawiam się, że dojdziesz w ten sposób do korzenia, ale próbuj.

Na drugim zdjęciu widać, że podłoże jest nieodpowiednie + roślina stoi w kącie gdzie nie ma wystarczającej ilości światła.
Pozdrawiam
Sławek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”