Ogród Moni cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniu, Kochanie!
Ja wiem co znaczy "twardy" grunt, bo sama mam taki w "moim" ogrodku (mam "wypozyczony" od starszego sasiada)
Jak moj M kopal dolki pod maliny, ok. 10 szt to rowniez kilofem a pozniej uzupelnianie "normalna" ziemia, tragedia. Ja mialam 3 kleszcze na sobie w tamtym sezonie tak byl zapuszczony teren :cry: i w ogole to krolestwo czerwonych mrowek...
Ale teraz juz lepiej to wyglada, bo sie nie poddajemy z M i to jest wlasnie droga do sukcesu, prawda? :D
Zycze spelnienia Tobie ogrodowych marzen :)
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moni;) pisze:Moniu, Kochanie!
Ja wiem co znaczy "twardy" grunt, bo sama mam taki w "moim" ogrodku (mam "wypozyczony" od starszego sasiada)
Jak moj M kopal dolki pod maliny, ok. 10 szt to rowniez kilofem a pozniej uzupelnianie "normalna" ziemia, tragedia. Ja mialam 3 kleszcze na sobie w tamtym sezonie tak byl zapuszczony teren :cry: i w ogole to krolestwo czerwonych mrowek...
Ale teraz już lepiej to wyglada, bo się nie poddajemy z M i to jest wlasnie droga do sukcesu, prawda? :D
Zycze spelnienia Tobie ogrodowych marzen :)
:lol: :lol: czytam i tak się zatsanawiam, czy piszesz o moim, czy o swoim ogrodzie :lol: :lol: My ciągle łapiemy jakieś kleszcze (my tzn. ja i Pusia, bo mojego chłopa nic nie chce gryźć :lol: ) A mrówek u nas dostatek - są wszystkie:czarne, czerwone, brązowe, duże mutanty czarnego koloru i nawet jakieś małe, żółte :shock: Nigdy czegoś podobnego nie widziałam :roll: Na dodatek jest pełno myszek polnych, nornic i kretów :roll: Tam, gdzie krety robią korytarze podziemne od razu widać, bo trawa bardziej dotleniona i ładnie sie zieleni :lol: Dzięki temu mam trawnik w żywozielone spirale :lol: :lol:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj pięknie się zapowiada Twój pachnący ogród. Rób dużo zdjęć, bo za kilka lat sama nie będziesz wierzyć, że tak to wyglądało.Rośliny dość szybko rosną.Jeżeli szukasz szybko rosnące drzewo to mogę polecić DĄB CZERWONY, TULIPANOWIEC AMERYKAŃSKI.
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p

Post »

:lol: no no pisze o naszych ogrodach :wink: :lol: Nie tyko mamy takie same imiona ale i ogrodki :;230
U nas to jest tak, ze M isyna gryzie wszystko co popadnie jezeli o insekty chodzi a ja sie jakos trzymam, ale w takim buszu jakim byl moj ogrod nie mialam szans :D
A, ze tak skromnie zapytam - slimaki tez masz??? :roll:
NL16
Storczyki moni
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p

Post »

Ah, Moniu jeśli o nornice chodzi to pamietam, ze moja mama nasadzila duzo Korony cesarskiej i przestaly do nas przychodzic :roll:
NL16
Storczyki moni
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Moniu witam Cię bardzo ciepło i serdecznie w ten zimny dzień. Również jak ty
nie mogę doczekać się wiosny. Podziwiam twój upór do osiągnięcia wymarzonego celu,
jak również wprowadzanie swoich marzeń w życie.To widać na załączonych zdjęciach.
Jeśli chodzi o pracę z kilofem, to dla mnie to nic nowego.Też mam kamienisty teren.
Wyciągany kamień wykorzystałam na skalniaki.Mrówki i ślimaki bez skorupki tępię na
okrągło. Podczas deszczu zbieram około 200 szt. dziennie.
Moniu myślę że będę do Ciebie zaglądać bo lubię ludzi którzy stawiają sobie wyzwania
i doprowadzają je do celu.
Powodzenia
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ślimaków jest cała plaga, bo wokół łąki. Nie znoszę niemiłego trzasku rozdeptywanych ślimaków, więc staram się je zbierać i wynosić dalej na łąki, ale niestety to niewiele pomaga. Najgorzej jest oczywiście po deszczu. Poza tym wszystkie hosty musiałam obsypywać gęsto korą, żeby nie zostały zjedzone - kora stanowi zaporę nie do przebycia :wink: .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moni;) pisze:Ah, Moniu jeśli o nornice chodzi to pamietam, ze moja mama nasadzila duzo Korony cesarskiej i przestaly do nas przychodzic :roll:
Muszę to zapamiętać :D :D Może się sprawdzi, bo ja w ub. roku toczyłam nieustanne walki z tymi zwierzakami wbijając patyki z butelką, żeby je przestraszyć, ale to było krótko skuteczne. Codziennie miałam wydrążone korytarze i zniszczony trawnik. Już wolę krety :lol: Kopców też u nas dostatek :roll:

Obrazek

Tę myszkę uratowałam przed kocurkiem, który jesienią miał zamiar łyknąć ją na kolację:
Obrazek

Taką siatką p/sarnową osłaniamy drzewka owocowe :wink: :
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie Igę i Danusię :wink:
Trudno mi spełnić prośbę o kolejne zdjęcia, bo nie wiem czy jeszcze jakie ciekawe posiadam. Jeszcze kilka może się znajdzie:
Kopczyk z zabezpieczoną przed zimą Reine des Violettes otoczoną bukszpanową obwódką :D :
Obrazek

wspominana wisienka ozdobna:
Obrazek

Krzewuszka Candida:
Obrazek

Rhododendron Claudius - prześliczny, o kielichowatych kwiatach:
Obrazek

Róża, której nazwy nie znałam i dzięki pomocy Hani została w ub. sezonie zidentyfikowana:
Obrazek

Jeszcze zbliżenie kwiatu Sharifa Asma - polecam tę różę, choć w zasadzie jest u nas niedostępna :?
Obrazek

I ponownie Augusta Louise - ma tak piekny zapach, że mogłabym je wąchać cały dzień :lol: :
Obrazek

Róża o nieznanej nazwie (wcześniej była już na którymś zdjęciu) - kwiaty delikatne, półpełne, pachnące, bladoróżowe:
Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Może nie wszystkim się to spodoba , ale mnie najbardziej urzekła krzewuszka.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Róża o nieznanej nazwie (wcześniej była już na którymś zdjęciu)
- kwiaty delikatne, półpełne, pachnące, bladoróżowe:
jak New Dawn' owe... :lol:
http://www.helpmefind.com/plant/pl.php?n=4460&tab=10
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu, myślałam o New Dawnie - jest niemal identyczna, ale jeszcze podejrzewam różę o dziwnej nazwie, którą wystawia na allegro Boguś.
http://www.allegro.pl/item536920589_roz ... ienie.html
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Bardzo ładny ogród i wspaniałe pomysły.Poczatek był naprawdę trudny.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Rodusik i witam Cię serdecznie :D

Dzisiaj miałam ciekawą przygodę. Po pracy wstąpiłam ... do kwiaciarni :lol: (kwiaciarnie zimą ratują życie, bo w ogrodniczych nic jeszcze nie ma, więc kupuję kwiatki w kwiaciarniach :lol: ). Właśnie stałam przy półce z wiosennymi kwiatami (prymulki, szafirki, żonkilki), kiedy podeszła do mnie właścicielka i zapytała, czy coś podać. Odpowiedziałam, że zastanawiam się nad zakupem jednej z wiosennych doniczek. I kiedy właśnie sięgałam po jedną z nich, Pani zabrała dwie z doniczek z różowymi prymulkami i zapytała, czy mi się podobają? Powiedziałam, że oczywiście, piękne są :roll: Pani natychmiast zapakowała mi te kwiaty i powiedziała: "Proszę, to dla Pani". :o :o :o :o Chciałam zapłacić, ale absolutnie nie chciała pieniędzy :roll: :o Powiedziała:"Gdybym nie chciała, to bym Pani nie dała" i kazała zabrać :o Aż mnie wprowadziła w zakłopotanie :oops: :roll: Nie wiem co o tym sądzić :roll: Pewnie pomyślała: "nawiedzona baba, znowu po kwiatki przylazła" i czym prędzej się mnie pozbyła :roll: :lol: :lol: Takim sposobem zostałam właścicielką kolejnych dwóch pięknych prymulek :lol:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Moniko, pospacerowałam po Twoich włościach...zapowiada się wspaniały ogród :D :D Masz dużo pięknych roślin, tradycyjnie najbardziej podobają mi się rododendrony i azalie :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”