Rozmnażanie begoni (sadzonki liściowe)- FOTORELACJA
Re: Rozmnażanie begoni (sadzonki liściowe)- FOTORELACJA
bulwiastą najlepiej od razu do ziemi dać lub do sermaisu 

Witam.
Kilka dni temu wsadziłam do ziemi listki różnych begonii z ogonkami i kawałki liści. Wszystko przykryłam, a dziś na dwóch liściach widzę takie oto niespodzianki

Skrzynka stoi na balkonie, nie jest wystawiona na bezpośrednie słońce. Czy powinnam te listki zabrać do domu, czy wystarczy jak zostawię je odkryte?
Kilka dni temu wsadziłam do ziemi listki różnych begonii z ogonkami i kawałki liści. Wszystko przykryłam, a dziś na dwóch liściach widzę takie oto niespodzianki

Skrzynka stoi na balkonie, nie jest wystawiona na bezpośrednie słońce. Czy powinnam te listki zabrać do domu, czy wystarczy jak zostawię je odkryte?
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w ubiegłym roku rozmnażalam begonię bulwiastą z liścia. Uchowały mi się trzy sadzonki. Brałam najpierw w ukorzeniacz, a potem do ziemi. Robiłam to o ile pamiętam w sierpniu. Sadzonki zimowały w chłodnej piwnicy przy oknie. W porównaniu ze zwykłymi begoniami trwało to znacznie dłużej. Zwykłe begonie urosły i kwitły już w maju, natomiast bulwiaste długo trwały w fazie listka, a dopiero w maju zaczęły wypuszczać nowe listki spod ziemi. Zakwitły na poczatku września. Teraz zastanawiam sie w jaki sposób przechować je do wiosny.