Kret,karczownik, nornica czy...? - 1cz.(2005.09-2007.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W temacie: "Preparaty roślinne stosowane w ochronie roślin" podałem: "...Zwalczanie gryzoni jak mysz polna, domowa, nornik polny:
- przy wlotach korytarzy i norkach wykładać nasiona groszku żółtego. Jest on trujący dla tych gryzoni (dla człowieka też)".
Odstrasza je też bez czarny, którego gałęzie lub roztarte liście wkładamy do nor. Nie trzeba z tego robić gnojówki.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam trochę inny gadżet - "anty-kret" http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1
Pozdrawiam Andrzej.
Gosia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 gru 2005, o 17:17

Post »

No to się cieszę, bo ta gnojówka mnie trochę zniechęciła. Miałam w zesłym roku taki brzęczący odstraszacz, kosztował sporo i bardzo szybko się zepsuł. Ale działał dość skutecznie. ;:10
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kupiłem do "anty-kreta" dwa akumulatorki i starałem się by nieprzyjemne dźwięki o wysokiej częstotliwości cały czas było słychać. Ładuję akumulatorki co 2-3 tygodnie. W promieniu 10-15 metrów od niego nie miałem kopców jak oczywiście chodził. Wypłoszyłem krety z całej działki u siebie i sąsiada.Tak ten brzęczyk wygląda: Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Gosia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 gru 2005, o 17:17

Post »

Robi się ciepło, zauważyłam że zimą wzmaga się aktywność kretów w cieplejsze dni. Na moim trawniku pod śniegiem widać kopce zrobione przed ostatnimi mrozami. Chociż tego co zostało po przejściu kretów, nazwać trawnikiem raczej już nie można. ;:110 Jak sobie radzicie z kopcami? Bo ja najpierw wynosiłam ziemię, ale szybko trawnik zaczął się zapadać w miejscach korytarzy. No i teraz rozgrabiam, ale to fatalnie wygląda.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia pisze:... No i teraz rozgrabiam, ale to fatalnie wygląda.
Gdy ruszy wzrost trawy nie będzie tego widać. Ja część ziemi wpychałem z powrotem do nory, a resztę rozgrabiałem. Jak kupiłem "anty-kreta", którego wspomagam świecami dymnymi NORTOX-P (3 świece 4 zł.) to mam spokój. :wink:
Możesz kupić też jedno z tych urządzeń: http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekaw jestem jak przetrwały mrozy nasze działkowe szkodniki. Na tarasie mam trutkę TOXAN – granulat, ale nic jej nie ubywa, a w altanie 4 pułapki też są puste mimo założenia pachnącej słoninki…
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem w posiadaniu sprzedawanych na Allegro:
- łapki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86813201
- łapki miedzianej http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85180430
Skuteczność ich jest dobra wiosną, ale później wątpliwa. Krety "wywalają" je do góry. Łapki trzeba zakładać w rękawicach gumowych, gdyż inaczej krety wyczują zapach człowieka.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
felo
100p
100p
Od: 1 gru 2005, o 08:51

Post »

Niektórzy zalecają sadzić na obrzeżach zagonów słoneczniki szczególnie przeciw nornicom....
Awatar użytkownika
Andrzej_K
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2006, o 15:39

Post »

czytam... czytam... czytam i nic nowego się nie dowiedziałem. Świece przez pół roku były skuteczne. Elektroniczny odstraszacz wywaliłem jak krety wokół niego wykopały kretowiska. Karbid... u mnie chyba jedna ze skuteczniejszych metod. Kupiłem granulat-truciznę na krety, nornice i to też dobry sposób. Jestem ciekaw czy to mozliwe, że krety przyzwyczaiły się do świec, karbidu i potrafią z tym żyć ? Przecież to dla nich trucizna.
Andrzej_K
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie środki po użyciu działają przez pewien okres czasu. Świece, trucizna ... zlikwidują kreta, który działa w danej chwili u Ciebie. Ale na jego miejsce po pewnym czasie przychodzi drugi i walkę trzeba zaczynać od początku. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

kret, gorszy pod teściowej!
Teściową ma się raz!!!
Jakub . . . . .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nemo56 pisze:kret, gorszy pod teściowej!
Teściową ma się raz!!!
Oj nie zawsze. Znam takich co mieli po dwie a jeden nawet trzy. Nie zawsze są one gorsze od kreta. ;:113 Kret z jednej strony nam pomaga likwidując szkodniki, a z drugiej strony niszczy wszystko co ma na drodze. ;:109 Walka z nim to jak walka z wiatrakami. ;:112
Jednak Andrzeju kilka sposobów walki z nim jak dobrze wczytałeś się w temat jest wzglednie skutecznych.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak tam kreciki ruszyły już u Was. U mnie na razie spokój, ale "anty-kreta" mam w pogotowiu. Wieje ostatnio trochę wiaterek więc puszki na drutach też go odstraszają. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Timka

Post »

U mnie już się cholernik ujawnił. ;:96
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”