Agrazka - mój ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko na wiosnę mamy się wymieniać roślinkami, i chciałabym cię zapytać o te astry jesienne wysokie bardzo mi się podobają ,mogę liczyć na malutką sadzonkę? .
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też stawiam na kota, kuny nigdy nie widziałam w pobliżu (lisa tak), myślałam, że jesiotry to ryby dna, jak zostały wpuszczone to nigdy żywego nie ujrzałam - raczej karasie były lepiej dostępne. Żartowalismy z mężem, że wybierałam takie ładne, a nie było wcale ich widać w oczku.

Anetko - Oczywiście, wiesz, że ja je dostałam w tym roku na wiosnę też sadzonkę i nawet nie wiedziałam co z nich wyrośnie. Ja też chętnie coś łyknę, cały czas się jeszcze urządzam w tym ogrodzie.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agrazko, mam w oczku dużo rybek i dużo kotów (łazęgów) nad oczkiem i nigdy żadnemu nie udało się nic upolować. Siedzą, patrzą jak w telewizor, moczą łapy i odchodzą o pustm pyszczku.
Natomiast widziałam psa, u sąsiada, jak wychodził z wody z rybą w pysku.
Wybierał co większe i ładniejsze. Nawet jej nie zjadał, tylko bawiło go polowanie na ryby. Teraz właściwie ryby są już przy dnie, zaczynają sen zimowy, kot w tak głęboką wodę nie wejdzie.
Wszyscy twierdzą, że koty polują na ryby w oczku, opinia obiegowa, ja chcę stanąć w obronie tych futrzaków, nie widziałam kota, któryby osobiście złowił rybę i dopóki nie zobaczę, nie uwierzę, że to robią.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Natomiast świetnie to robią takie wielkie siwoczarne ptaki wyglądają jak przerośnięte gawrony.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Lilu zapewniam Cię ,że kot potrafi to zrobić :lol: Widziałam osobiście jak kot wyciągnął karpia z wanny! :shock:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jakja
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 10 lis 2006, o 16:38

Post »

agrazka pisze:Obrazek
Co to za roślina? A taras fajny, tylko czy nie lepiej obsadzić winogrono? Mój kolega zrobił z drewna Obrazek jest typowo wypoczynkowy. ale moja siostra ma winnicę na drutach nad tarasem - smaczniejsze :D . Koty potrafią wyłowić rybę - ten Twój jesiotr musiał podpłynąć... Ale uważaj na te ryby - częsta zaplątują się w wodorosty! A oczko masz wielkie! i Piękne tylko ponadgabarytowe (wg przepisów - wymagana zgoda budowlana :? )
Pozdrawiam. Jacek.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

jakja pisze:oczko masz wielkie! i Piękne tylko ponadgabarytowe (wg przepisów - wymagana zgoda budowlana :? )
Na działkach ROD do 10 m2 a na działkach prywatnych do 30m2 może mieć oczko i nie jest wymagana zgoda budowlana. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Agrażko- pozwolę sobie wpisać rozpoznanie rośliny,o którą pyta jakja. :D
Jest to roslina wodna strefy płytkiej czyli do głębokości 20 cm,która również jak widać u Ciebie sprawdza się w ziemi:
Jeżogłówka gałęzista / Sparganium erectum/,znakomita do obsadzania brzegu oczek i stawów,bardzo łatwo rozmnażajaca się,należy regularnie usuwać rozłogi i wiosną ścinać stare liście.
Awatar użytkownika
jakja
Od: 10 lis 2006, o 16:38

Post »

Dzięki - już jej szukam, tylko tutaj nie rozpoznałem... A co do oczka, to wydawało mi się że Twoje jest dużo większe...
Pozdrawiam. Jacek.
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Od: 3 paź 2006, o 23:08

Post »

KaRo, nie jestem pewna na 100%, bo zdjęcie nie jest z bliska, ale w/g mnie to nie jest jeżogłówka, tylko trawa turzyca Graya czyli Carex grayi. Jeżogłówka ma po kilka kuleczek na pędzie i sa trochę inne.
Agrazko, co to jest, Ty wiesz najlepiej ?
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Masz racje Alu!
Bardzo są podobne,wyraźnie różni je ilość kolczatek obok siebie na jednym pędzie.
Jakja będzie musiał zweryfikować tę moja informację.Przykro mi. :oops: :oops: :oops:
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Wg mnie to jest jeżogłówka gałęzista
http://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BCog ... C4%99zista
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

POnieważ mam u siebie jeżogłowkę,więc się zasugerowałam tym wyglądem ale jest to jednak
turzyca Graya .Może agrażka nam cos powie na ten temat.

ObrazekTo moja jeżogłówka.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziewczyny, ja pracuję niestety, ale już jestem. :D

Ala ma racje to jest turzyca Graya, mam ją juz z 3 lata i słabo coś rośnie.
Gwaizdeczki ma bardzo dekorcyjne, piszą, ze daje samosiew - ale nie u mnie :(

Jacku ja tą konstrukcję to właśnie pod obsadzenie zrobiłam. Mam zamiar winogrona na nią puścić i jakieś pnącza ozdobne. Chodzi o to żeby zacienić część tarasu, bo latem brakowało nam tego. Mój mąż natomiast myśli o jakimś lekkim dachu i tu jesteśmy odmiennego zdania.
A co Wy na to :?: Zadszyć czy nie :?:
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Od: 3 paź 2006, o 23:08

Post »

Pamiętam, wiele lat temu, zachwycałam się zadaszonymi tarasami z winoroślą w Bułgarii. Dokładnie takie same konstrukcje jak u Ciebie, z boku jeden lub dwa pnie winorośli i na "suficie"plątanina drobnych gałązek z których kapały grona winogron. Nie była to szczelna ochrona przed słońcem, ale te owoce wzbudzały mój zachwyt. Tylko czy uda Ci się stworzyć taki owocowy raj? Jak długo trzeba czekać na efekt?
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”