Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak też tego doświadczyłam, pierwszy raz gdy mieliśmy remont i kwitnący storczyk wylądował z innymi na balkonie, niby miejsce cieniste, raczej osłonięte, a zrzucił kwiatki, a jego łodyga uschła. Drugi raz, gdy ktoś otworzył okno na noc, gdy mnie nie było i storczyka przewiało, na szczęście pąki się utrzymały :) Od teraz staram się nie przestawiać tych kwitnących, po prostu od razu stawiam je w jaśniejszym pokoju, tym widocznym na fotce.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ło matulu, ten rudy jest niesamowity :shock: :shock: :shock:
a i ten w środeczku, żólty w różowe piegi uroczy :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

jak mają pędy lub pąki to też lepiej nie przestawiać. mi kilka lat temu Phalaenopsis puścił pędy. wtedy jeszcze nie wiedziałam, że nie powinno się przestawiać, dałam go na stół i pąki zrzucił. potem już wiedziałam, że jak storczykom jest dobrze w jakimś miejscu to nie powinno się ich przestawiać, bo to źle na nie wpływa.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Piękne storczyki, widać,że zdrowiutkie :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa- dzięki za radę, zwrócę na to uwagę, tylko nie wiem jak będzie teraz z wietrzeniem pokojów!

Meniu- nie-dziękuję, by nie zapeszyć :) Po prostu się staram, by im było dobrze, nawet czasem obawiam się, że je "zagłaszczę" na śmierć :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Z tym zagłaskaniem Baryczko masz tak jak ja. Ciągle na nie patrzę, dopatruję i dziwie się,jak opowiadają ludzie,że nic nie robią i też rosną. Ja jednak kocham to doglądanie, gdyby nie to nie zauważyłabym dziś wychodzącego pędu z uśpionego oczka :)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Baryczka pisze: Obrazek
Mój kwitnący parapet!!

Rudy rozwinął wszystkie pąki, przeżył przesadzanie z zapleśniałego podłoża i teraz wygląda mniej więcej tak:

Obrazek

Obrazek tyle żółtego na jednym parapecie Obrazek Och :!: ależ widok :!:
Rudzielec :D ... wpisany na listę chciejstw :lol:
Pozdrawiam, Baśka
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Piękny masz parapet ;:109
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baryczka pisze:Storczykowa- dzięki za radę, zwrócę na to uwagę, tylko nie wiem jak będzie teraz z wietrzeniem pokojów!

Meniu- nie-dziękuję, by nie zapeszyć :) Po prostu się staram, by im było dobrze, nawet czasem obawiam się, że je "zagłaszczę" na śmierć :)
ja nie wietrzę nigdy. czasem latem uchylam okno (ale też nieczęsto, bo podwórko jest prawie zawsze zadymione dymem z kominów), ale teraz, jak jest zimno, to nie otwieram w ogóle. wietrzyć i tak bym nigdy nie mogła, bo przy tak gęstym ostawieniu storczyków to nie jest możliwe.
i o moje storczyki też się bardzo troszczę, doglądam je i mam z tego dużo radości, zwłaszcza, jak zauważę nowy pędzik, pąk, listek lub korzonek.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meniu- Czasem, aż jestem na siebie zła, że ciągle podchodzę do parapetu i zaglądam storczykom w korzonki. Ale to jeden z symptomów storczykomanii :)

bobi- lubię odcienie żółtego, ogólnie ciepłe kolorki. A Rudy pięknie pachnie, z tym, że nie zawsze :( i nie potrafię określić kiedy dokładnie.

Orionko- dziękuję, ale wiem, że Twoje parapety są piękniejsze.

Storczykowa- ja muszę wietrzyć, bo jestem alergikiem, poza tym nienawidzę duchoty w domu, a kocham świeże powietrze. Moje storczyki muszą się do tego przyzwyczaić. Poza tym czytalam, że one też nie lubią "stojącego" powietrza i gdy nie ma jego cyrkulacji to mogą opaść kwiatki lub pąki.
Pozdrawiam! Kamila
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Baryczko wszystkie storczykowe parapety są piękne ;:109
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu- pisząc piękniejszy miałam na myśli bardziej zagęszczony :) Mi do Twojej liczby Phal. jeszcze co nieco brakuje :) Ale staram się! Niestety parapety, mimo że robione na zamówienie i dość szerokie, jakoś dziwnie się kurczą. Już myślę nad jakąś półką, kwietnikiem czy czymś takim. W dodatku obiecałam mojemu P., że do końca roku nie kupię ani jednego Phal.. Na szczęście to już niedługo :)
Pozdrawiam! Kamila
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baryczka pisze:Meniu- Czasem, aż jestem na siebie zła, że ciągle podchodzę do parapetu i zaglądam storczykom w korzonki. Ale to jeden z symptomów storczykomanii :)

bobi- lubię odcienie żółtego, ogólnie ciepłe kolorki. A Rudy pięknie pachnie, z tym, że nie zawsze :( i nie potrafię określić kiedy dokładnie.

Orionko- dziękuję, ale wiem, że Twoje parapety są piękniejsze.

Storczykowa- ja muszę wietrzyć, bo jestem alergikiem, poza tym nienawidzę duchoty w domu, a kocham świeże powietrze. Moje storczyki muszą się do tego przyzwyczaić. Poza tym czytalam, że one też nie lubią "stojącego" powietrza i gdy nie ma jego cyrkulacji to mogą opaść kwiatki lub pąki.
stojącego to może nie lubią, ale teraz jest zimno i może im zaszkodzić. ja już od dawna nie uchylałam okna. storczyki są dla mnie najważniejsze i muszę dbać przede wszystkim o ich dobro, bo ja się mogę łatwiej przystosować niż one. a poza tym teraz już nie jest w moim pokoju duszno (latem było), więc jest bardzo przyjemnie i dla mnie i dla storczyków.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, mam prośbę! Ostatnio zaczarowały mnie storczyki miniaturki, oglądałam ślicznego fioletowego Mini Marka i kupiłabym go, gdyby nie postanowienie, że w tym roku nowych już nie kupię.
Prośba polega na tym, byście podzielili się doświadczeniami czy takie maluśkie Phal. potrzebują innej, jakiejś szczególnej opieki? I jak długo mogą rosnąć w tym sphagnum? Oglądając te śliczności miałam ochotę od razu wziąć je i przesadzić do podłoża przeznaczonego dla Phal. Postanowiłam, że poczytam o nich i dowiem się jak najwięcej zanim takie maleństwo przyniosę do domu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Baryczko, całkiem niedawno nabyty przeze mnie Mini Mark, rośnie w tradycyjnym falkowym podłożu. Przybył do mnie z pędem kwiatowym i stoi wśród innych ćmówek, które rozbudowują swoje pędy. Jego pędzik po maleńku przyrasta :D Mam zamiar traktować go podobnie jak inne moje Phalaenopsisy.
Pozdrawiam, Baśka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”