Storczyki jogi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Musisz uważać, bo podłoże z Orchidsklepiku przesycha szybciej niż to, w którym są posadzone storczyki przy ich zakupie.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O wiele szybciej :) Które podłoże kupiłaś?
joga
50p
50p
Od: 21 paź 2008, o 18:40

Post »

Właśnie zawaliłam i kupiłam Podłoże OS do storczyków epifitycznych - drobne, ponieważ myślałam, że będę przesadzać dendrobium. okazało się jednak że pomocy potrzebuje phalaeonopsis. Wczoraj mąż kupił mi substral - orchidea podłoże premium i włoże do tego. Z orchidsklepiku zostawię sobie do dendrobium.
Dziękuję za cenną informację.
Mam jeszcze pytanie, czy w przypadku dendrobium też trzeba przesuszać korzenie zanim włoży się w nowe podłoże, jeżeli tak to jaki czas trzymać na powietrzu? Te moje było przelane w sklepie i też wydaje mi się że zaczyna pleśnieć od góry. Za wszelkie rady z góry dziękuję.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Według mnie hodowla storczyków nie jest trudna, no chyba że ta pierwsza fala nowych informacji , tu podlać, tu namoczyć, tu zasilić, tu spryskać, tu nie spryskać itd. Natomiast jak już się przyswoi wszystkie te informacje to okazuje się, że jest to dosyć proste, ale trzeba o kilku rzeczach pamiętać.
Poza tym mamy to forum , które uważam za ogromną skarbnice wiedzy storczykowej, oczywiście książki książkami, ale jak to już jedna z dziewczyn napisała, tu mamy wiedzę praktyczną, popartą własnymi doświadczeniami, a na dodatek możemy miło pogawędzić i od czasu do czasu usłyszeć kilka komplementów pod swoim adresem ;:165

Joga któraś z dziewczyn pisała o podłożu Substral, że jest zbyt ścisłe. Wniosek był taki, że wybrała z niego tylko te większe kawałki.
A podłoże z Orchidsklepiku ja osobiście bardzo lubię, nie miałam z nim żadnych problemów, a i moje storczyki widać je również polubiły ;:225
joga
50p
50p

Post »

Mnie też się wydaje, że w Orchidsklepiku mają lepsze podłoże. Właśnie wysypałam ten substral i diametralnie różni się od tego z Orchidsklepiku. Ja zamówiłam drobne bo do dendrobium i to są kawałki kory ok. 1cm a substral jest rzeczywiście bardziej miałki. Niestety już przesadziłam. Napiszę Wam potem czy podłoże się sprawdziło.
Może ktoś ma już doświadczenie z substralem?
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ja kupiłam ostatnio w Orchidsklepiku 2 rodzaje podłoża. Jedno ekstra duże a drugie duże. Do tej pory stosowałam tylko to pierwsze.
joga
50p
50p

Post »

Właśnie to ekstra duże nadaje się do phalaeonopsisów a to drobne do dendrobium. Ja klipa zamówiłam tylko to drugie. Chyba mój phalaeonopsis lepiej by na tym wyszedł gdybym przesadziła do tego drobnego podłoża z Orchidsklepiku a nie do Substralu.
joga
50p
50p

Post »

Wstawię jeszcze parę zdjęć nowego nabytku w naturalnym świetle Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

;:13 Piekny ma takie dostojne i gigantyczne białe kwiaty
joga
50p
50p

Post »

Dziękuję. Mam pytanie czy dendrobium też trzeba suszyć korzenie przed przesadzeniem. Pytałam wcześniej ale chyba nikt nie zauważył
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

cudowny Phalaenopsis... obecnie już nie mam większych problemów z uprawą, usycha już dużo mniej niż dawniej, ale niestety nie da się tak, by wszystkie storczyki żyły i dobrze rosły.
joga
50p
50p

Post »

Ludzie ja chyba zwariowałam. Dokładnie jutro mija miesiąc jak dostałam pierwszego w życiu storczyka a już zdążyłam powiększyć kolekcję do czterech. Wczoraj byłam w Obi i ujrzałam piękną Cambrię, miała to COŚ w sobie, nie umiałam się oprzeć aby nie zabrać jej do domu. No i kupiłam ją. Pewnie znowu nasunie mi się mnóstwo pytań odnośnie uprawy ale na razie cieszę się jej widokiem. Przesyłam parę fotek. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Śliczna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Joga, ja nie jestem do końca pewna, ale to raczej Zygopetalum, miałam dokładnie taką samą sytuację, kupiłam w OBI, myślałam, że to Cambria. Dopiero tutaj zostałam oświecona, że to właśnie Zygopetalum. W razie czego u mnie w wątku są zdjęcia to możesz sobie porównać.
Moje kwitło dosyć długo i pięknie pachniało ;:225
joga
50p
50p

Post »

Dziękuję Meniu. Koralino jestem wdzięczna za informację, rzeczywiście wygląda i jest bardzo podobne do Twojego zygopetalum. Pobuszuję jeszcze w wątkach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”