Storczyki jogi
Właśnie zawaliłam i kupiłam Podłoże OS do storczyków epifitycznych - drobne, ponieważ myślałam, że będę przesadzać dendrobium. okazało się jednak że pomocy potrzebuje phalaeonopsis. Wczoraj mąż kupił mi substral - orchidea podłoże premium i włoże do tego. Z orchidsklepiku zostawię sobie do dendrobium.
Dziękuję za cenną informację.
Mam jeszcze pytanie, czy w przypadku dendrobium też trzeba przesuszać korzenie zanim włoży się w nowe podłoże, jeżeli tak to jaki czas trzymać na powietrzu? Te moje było przelane w sklepie i też wydaje mi się że zaczyna pleśnieć od góry. Za wszelkie rady z góry dziękuję.
Dziękuję za cenną informację.
Mam jeszcze pytanie, czy w przypadku dendrobium też trzeba przesuszać korzenie zanim włoży się w nowe podłoże, jeżeli tak to jaki czas trzymać na powietrzu? Te moje było przelane w sklepie i też wydaje mi się że zaczyna pleśnieć od góry. Za wszelkie rady z góry dziękuję.
Według mnie hodowla storczyków nie jest trudna, no chyba że ta pierwsza fala nowych informacji , tu podlać, tu namoczyć, tu zasilić, tu spryskać, tu nie spryskać itd. Natomiast jak już się przyswoi wszystkie te informacje to okazuje się, że jest to dosyć proste, ale trzeba o kilku rzeczach pamiętać.
Poza tym mamy to forum , które uważam za ogromną skarbnice wiedzy storczykowej, oczywiście książki książkami, ale jak to już jedna z dziewczyn napisała, tu mamy wiedzę praktyczną, popartą własnymi doświadczeniami, a na dodatek możemy miło pogawędzić i od czasu do czasu usłyszeć kilka komplementów pod swoim adresem ;:165
Joga któraś z dziewczyn pisała o podłożu Substral, że jest zbyt ścisłe. Wniosek był taki, że wybrała z niego tylko te większe kawałki.
A podłoże z Orchidsklepiku ja osobiście bardzo lubię, nie miałam z nim żadnych problemów, a i moje storczyki widać je również polubiły ;:225
Poza tym mamy to forum , które uważam za ogromną skarbnice wiedzy storczykowej, oczywiście książki książkami, ale jak to już jedna z dziewczyn napisała, tu mamy wiedzę praktyczną, popartą własnymi doświadczeniami, a na dodatek możemy miło pogawędzić i od czasu do czasu usłyszeć kilka komplementów pod swoim adresem ;:165
Joga któraś z dziewczyn pisała o podłożu Substral, że jest zbyt ścisłe. Wniosek był taki, że wybrała z niego tylko te większe kawałki.
A podłoże z Orchidsklepiku ja osobiście bardzo lubię, nie miałam z nim żadnych problemów, a i moje storczyki widać je również polubiły ;:225
Mnie też się wydaje, że w Orchidsklepiku mają lepsze podłoże. Właśnie wysypałam ten substral i diametralnie różni się od tego z Orchidsklepiku. Ja zamówiłam drobne bo do dendrobium i to są kawałki kory ok. 1cm a substral jest rzeczywiście bardziej miałki. Niestety już przesadziłam. Napiszę Wam potem czy podłoże się sprawdziło.
Może ktoś ma już doświadczenie z substralem?
Może ktoś ma już doświadczenie z substralem?
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ludzie ja chyba zwariowałam. Dokładnie jutro mija miesiąc jak dostałam pierwszego w życiu storczyka a już zdążyłam powiększyć kolekcję do czterech. Wczoraj byłam w Obi i ujrzałam piękną Cambrię, miała to COŚ w sobie, nie umiałam się oprzeć aby nie zabrać jej do domu. No i kupiłam ją. Pewnie znowu nasunie mi się mnóstwo pytań odnośnie uprawy ale na razie cieszę się jej widokiem. Przesyłam parę fotek.

Joga, ja nie jestem do końca pewna, ale to raczej Zygopetalum, miałam dokładnie taką samą sytuację, kupiłam w OBI, myślałam, że to Cambria. Dopiero tutaj zostałam oświecona, że to właśnie Zygopetalum. W razie czego u mnie w wątku są zdjęcia to możesz sobie porównać.
Moje kwitło dosyć długo i pięknie pachniało ;:225
Moje kwitło dosyć długo i pięknie pachniało ;:225