Właściwie nie wiem, czy jest jakaś roślina, która wabi biedronki, ponoć jest jakiś krzaczek, który wabi motyle, ale o biedronkach nie słyszałam. Można biedronki kupić, ale nie wiem, czy w Polsce jest to możliwe...śmiejemy się, że w biedronce można kupić "biedronka", który zwabi biedronki...gdyby to tylko było możliwe, to temat mszyc mielibyśmy za sobą.....
Róża licheńska albo Rosarium Uestersen
- mikrobia
- 200p

- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak, masz rację, TAKICH drzew się nie wycina i wiekowa lipa zostanie nietknięta, chyba, że wiatr ją przewróci, bo jest do połowy sucha........... pozostałe to akacja (którą ja sadziłam z Ojcem), z urwanym przez wiatr konarem głównym i dwie wierzby, które sadziłam również ja, będąc dzieckiem...niestety z pewnością zostaną i tak wycięte przez gminę, bo jedna za bardzo się rozrosła i wychodzi na drogę a druga jest na wpół sucha i zagraża bezpieczeństwu. Karę płaci się w momencie, kiedy ktoś bez zezwolenia wytnie drzewo, natomiast jeżeli ktoś wystąpi wcześniej o pozwolenie (musi być argumentacja i wizja lokalna) i je dostanie, to z wycięciem nie ma problemu. I oto cała historia TAKICH drzew...tak, czy siak szkoda ich.
Właściwie nie wiem, czy jest jakaś roślina, która wabi biedronki, ponoć jest jakiś krzaczek, który wabi motyle, ale o biedronkach nie słyszałam. Można biedronki kupić, ale nie wiem, czy w Polsce jest to możliwe...śmiejemy się, że w biedronce można kupić "biedronka", który zwabi biedronki...gdyby to tylko było możliwe, to temat mszyc mielibyśmy za sobą.....

Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
-
minismok
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
Witajcie!
Tessko ,nasze biedronki siedmiokropki zajete sa wojna z biedronkami azjatyckimi!
chinskie biedronki sa czarne w czerwone kropki :x .........niestety na kilku frontach nasze zostały pobite
hmmm te azjatyckie podobno sa bardziej skuteczne bo wygłodzone!
a złotooki i biedronki sie wabi robiac im miejsca legowe[np mała doniczka ceramiczna nadziana na patyk,albo kulki z tektury falistej w łupinie kokosa itd,itp].mozna tez rozpylac zapachy-wabiki
ale najlepszym sposobem jest sadzenie pachnacych róz
i pozbycie sie mrówek , ale to juz inna historia
lece wkopac GrahamaT!......bo jeszcze chwila i zostanie mi piwnica NPHanuś
Mikrobio,wazne ze sadzisz młode drzewa!.......stare i chore nie tylko mozna ale trzeba wyciac
Oliwko,piekna Maxima!.......moja "chodunkowa" ma bardziej upakowane płatki
.......nic to ze kwitnie tylko raz,ale za to JAKkkkkk
cmokasy
Tessko ,nasze biedronki siedmiokropki zajete sa wojna z biedronkami azjatyckimi!
chinskie biedronki sa czarne w czerwone kropki :x .........niestety na kilku frontach nasze zostały pobite
hmmm te azjatyckie podobno sa bardziej skuteczne bo wygłodzone!
a złotooki i biedronki sie wabi robiac im miejsca legowe[np mała doniczka ceramiczna nadziana na patyk,albo kulki z tektury falistej w łupinie kokosa itd,itp].mozna tez rozpylac zapachy-wabiki
ale najlepszym sposobem jest sadzenie pachnacych róz
lece wkopac GrahamaT!......bo jeszcze chwila i zostanie mi piwnica NPHanuś
Mikrobio,wazne ze sadzisz młode drzewa!.......stare i chore nie tylko mozna ale trzeba wyciac
Oliwko,piekna Maxima!.......moja "chodunkowa" ma bardziej upakowane płatki
cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- mikrobia
- 200p

- Kontakt:
to są ciekawe pomysły,minismok pisze:.....
a złotooki i biedronki się wabi robiac im miejsca legowe[np mała doniczka ceramiczna nadziana na patyk,albo kulki z tektury falistej w łupinie kokosa itd,itp].....
cmokasy
zimą mam zamiar zrobić kilka domków dla ptaszków, coby pożywiały się gąsienicami.
O biedronkach nie zapomnę, zrobię im te kulki z tektury w łupinie kokosa...dokładnie nie wiem, jak się za to zabrać, ale to chyba nie jest zbyt skomplikowane.
Czy Maksimę można uprawiać na jednym pniu, tak, jak tu: http://tuja.pl/album.php?img=248? oraz tu:
http://tuja.pl/album.php?img=250
Jak "zrobić" coś takiego?
EM-Foto-Album/mikrobia/
EM-Foto-Album/mikrobia/
-
minismok

- Kontakt:
Mikrobio moim skromnym zdaniem nie mozna ale poczekaj na odp. innych "specróżasów"
Maxima to pół dzika róza ma bardzo silny, "indywidualny" korzen i z trudem toleruje okulizacje np. na caninie......a na patyku to dopiero "zawracanie głowy"
Mozna cieciem probowac ukształtowania formy piennej ale to proces wieloletni i wbrew naturze tej rózy
a na tych fotkach to nie jest Maxima:)
Maxima to pół dzika róza ma bardzo silny, "indywidualny" korzen i z trudem toleruje okulizacje np. na caninie......a na patyku to dopiero "zawracanie głowy"
Mozna cieciem probowac ukształtowania formy piennej ale to proces wieloletni i wbrew naturze tej rózy
- mikrobia
- 200p

- Kontakt:
aaa, rozumiem, to już wszystko prawie jasne...
Co więc "na patyk" polecacie? Interesują mnie obecnie odmiany o białej barwie.
Co więc "na patyk" polecacie? Interesują mnie obecnie odmiany o białej barwie.
EM-Foto-Album/mikrobia/
EM-Foto-Album/mikrobia/
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak to nie Maximaminismok pisze:Mikrobio moim skromnym zdaniem nie mozna ale poczekaj na odp. innych "specróżasów"![]()
Kupowana od Choduna, porównywana ze zdjęciami ...
Dlaczego uważasz, że to nie ona?
-
minismok

- Kontakt:
Oliwko ...te na pniu ,na zdieciach mikrobii
[nieporozumienie]
Twoje to Maximy maximalne!
Twoje to Maximy maximalne!
- mikrobia
- 200p

- Kontakt:
W "Poradniku Gospodyni Wiejskiej" z 1964 roku znalazłam taką uwagę w temacie o uprawie róż:
1. " Róże pienne na zimę przyginamy i przykrywamy usypując kopczyk z ziemi wysokości 30 cm "
2. " Po posadzeniu róż należy dobrze udeptać ziemię wokół roślin, podlać je wodą i obsypać ziemią na wysokość 20-30 cm, gdyż wtedy lepiej się przyjmują. Po miesiącu, w dzień pochmurny, kopczyk trzeba rozrzucić."
Dobre rady? jak to u Was wygląda?
1. " Róże pienne na zimę przyginamy i przykrywamy usypując kopczyk z ziemi wysokości 30 cm "
2. " Po posadzeniu róż należy dobrze udeptać ziemię wokół roślin, podlać je wodą i obsypać ziemią na wysokość 20-30 cm, gdyż wtedy lepiej się przyjmują. Po miesiącu, w dzień pochmurny, kopczyk trzeba rozrzucić."
Dobre rady? jak to u Was wygląda?
EM-Foto-Album/mikrobia/
EM-Foto-Album/mikrobia/