Turkuć podjadek - zwalczanie - 1cz.(05.08-....
- ANNA i LECH
- 50p
- Od: 28 sie 2006, o 08:57
turkuc
Witam. Jestem tu nowa i mam ten problem pierwszy raz od kiedy uprawiam ogródek nawiedziło mnie to okropne stworzenie ubolewam bardzo ponieważ szkody jakie mi zrobiły turkucie są ogromne. Łapiemy je z mężem każdego dnia po kilka sztuk ale to jest bardzo mały procent tego co jest w moim ogrodzie. Ręce mi opadają jak widzę krzaki pomidorów pogryzione i leżące na ziemi czy to oznacza koniec mojego warzywniaka. Pomocy.
Powiedzcie jak udaje wam się coś wyhodować na ogrodzie w którym ten stwór żyje.
Pierwszy raz widzę coś takiego kiedyś tylko słyszałam o turkuciu a tej wiosny zawitały do mnie i niszczą wszystko.
Co robić?
Powiedzcie jak udaje wam się coś wyhodować na ogrodzie w którym ten stwór żyje.
Pierwszy raz widzę coś takiego kiedyś tylko słyszałam o turkuciu a tej wiosny zawitały do mnie i niszczą wszystko.
Co robić?
Re: Zwalczanie turkucia podjadka - 1cz.(05.08-....
Erazm pisze:Od dłuższego czasu próbuję na działce zwalczyć turkucia podjadka, który pożera i podkopuje młode siewki lub rozsady niczym nie gardząc.
Jakie metody walki z nim proponujecie?
Nie chciałbym go zwalczać chemicznie. Po co mam się też truć.
Nie znam się za bardzo na " robalach " ale na moich " boskich " studiach i przedmiocie entomologia dowiedziałam się następujących rzeczy :
Zwalczanie Turkucia podjadka Gryllotalpa gryllotalpa
=> dobrze wykonane zabiegi agrotechniczne ( szkodliwe są larwy i postacie dorosłe , także one zimują w glebie ,dość głęboko)
=>granulaty doglebowe BASUDIN i DIAZINON
=> podlewanie roślin DIAZOL
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie do wszystkich, którzy mają problemy z turkuciem: czy w Waszych ogrodach rosną nagietki i chryzantemy? Wyczytałam właśnie na rosyjskim forum, że turkucie nie znoszą tych roślin. U mnie nie ma turkuci, a nagietki same się rozsiewają, zostawiam wszędzie tam, gdzie nie przeszkadzają. Mam też chryzantemy.
Waleria
turkuć
Pozdrawiam!
Rzeczywiście najlepszym, tak uważam z doświadczenia, jest środek na odstraszanie ślimaków.
Założyłem trawnik. Codziennie wśród dopiero co skiełkowanej trawy masa korytarzy. Trawa w tych miejscach "padała" . Musiałem dosiewać. Zastosowałem Diazinon. Prawie 0 reakcji. Może skutku nie widziałem (pod ziemią )ale trawnik znów "rozryty". Kupiłem "srodek" na ślimaki (nazwy niewspomnę) posypałem, podlałem wodą i po ca 1,5 - 2 godzinach z obszaru 20 m2 zaczęło uciekać około 10 osobników które oczywiście zostały unicestwione. Zabieg ten powtarzam gdy tylko zawuważę wzniesioną ziemię nad korytarzykami po tych paskudach.
...a trawka rośnie !
PiotrPaweł
Rzeczywiście najlepszym, tak uważam z doświadczenia, jest środek na odstraszanie ślimaków.
Założyłem trawnik. Codziennie wśród dopiero co skiełkowanej trawy masa korytarzy. Trawa w tych miejscach "padała" . Musiałem dosiewać. Zastosowałem Diazinon. Prawie 0 reakcji. Może skutku nie widziałem (pod ziemią )ale trawnik znów "rozryty". Kupiłem "srodek" na ślimaki (nazwy niewspomnę) posypałem, podlałem wodą i po ca 1,5 - 2 godzinach z obszaru 20 m2 zaczęło uciekać około 10 osobników które oczywiście zostały unicestwione. Zabieg ten powtarzam gdy tylko zawuważę wzniesioną ziemię nad korytarzykami po tych paskudach.
...a trawka rośnie !
PiotrPaweł
Re: turkuć
Podaj nazwę tego "środka",którym tak skutecznie zwalczasz turkucia, bo ja na swojej działce nie radzę sobie z tym świństwem.ppawel5 pisze: Kupiłem "srodek" na ślimaki (nazwy niewspomnę) posypałem, podlałem wodą i po ca 1,5 - 2 godzinach z obszaru 20 m2 zaczęło uciekać około 10 osobników które oczywiście zostały unicestwione.
Być kobietą, być kobietą....
Turkuć
Zgodnie z obietnicą 8)
zastosowałem środek "na ślimaki" którego zdjęcia opakowania zamieszczam zgodnie z linkami.
http://forumogrodnicze.info/up/ppawel57.jpg
http://forumogrodnicze.info/up/ppawel58.jpg
Piotr Paweł
Pozdrawiam Elżbietę której już wcześniej i szerzej rozwiąznie problemu przedstawiłem.

zastosowałem środek "na ślimaki" którego zdjęcia opakowania zamieszczam zgodnie z linkami.
http://forumogrodnicze.info/up/ppawel57.jpg
http://forumogrodnicze.info/up/ppawel58.jpg
Piotr Paweł
Pozdrawiam Elżbietę której już wcześniej i szerzej rozwiąznie problemu przedstawiłem.

Na działkach doradzono mi sadzić goryczce której Turkuć nie lubi,
ale jak wyczytałem w temacie "sąsiedztwo roślin" gorczycy nie lubi kret który skutecznie eliminuje populacje Turkucia.
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat:
Jak działają "Efektywne Mikroorganizmy" na Turkucia?
Myślę ze chemia nic nie da, ponieważ wszelkie materiały obce typu metale ciężkie i trójce chemikalia powodują właśnie to ze mamy odczynienia z coraz bardziej wyrafinowanymi szkodnikami, pasożytami, protoplastami czy patogennymi bakteriami.
Pozdrawiam,
Michał.
ale jak wyczytałem w temacie "sąsiedztwo roślin" gorczycy nie lubi kret który skutecznie eliminuje populacje Turkucia.
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat:
Jak działają "Efektywne Mikroorganizmy" na Turkucia?
Myślę ze chemia nic nie da, ponieważ wszelkie materiały obce typu metale ciężkie i trójce chemikalia powodują właśnie to ze mamy odczynienia z coraz bardziej wyrafinowanymi szkodnikami, pasożytami, protoplastami czy patogennymi bakteriami.
Pozdrawiam,
Michał.
"Nie rob tego co inni, rob to co mowia by robic"