u mnie mała sadzonka z 20 cm zmarzła zimą - niestety

ale nigdy nie przemarzły całkiem- no i druga sprawa ze ja je mam posadzone koło siebie tak jak to w szkółce były i  są za gęsto- 3 mniejsze wykopałem i przesadziłem ale mam ich jeszcze coś z 15 szt
  ale nigdy nie przemarzły całkiem- no i druga sprawa ze ja je mam posadzone koło siebie tak jak to w szkółce były i  są za gęsto- 3 mniejsze wykopałem i przesadziłem ale mam ich jeszcze coś z 15 szt  a miałem tego mnogość a co do rozmiarów znajomi którzy dostali ode mnie 2 drzewka  co roku je obcinali i uwierzycie ze potrafił urosnąć od wiosny do jesieni pęd 5,5 m
  a miałem tego mnogość a co do rozmiarów znajomi którzy dostali ode mnie 2 drzewka  co roku je obcinali i uwierzycie ze potrafił urosnąć od wiosny do jesieni pęd 5,5 m  
   2 lata temu nie obcięli i tamtej jesieni miała pędy kwiatowe,ale jak raz była zima i przemarzły
  2 lata temu nie obcięli i tamtej jesieni miała pędy kwiatowe,ale jak raz była zima i przemarzły  

- wyrosły mi trzy sztuki i jeszcze ich docelowo do gruntu nie posadziłam - zimują sobie w chłodnym pomieszczeniu,  ale tak się zastanawiam nad tą roślinką czy to czasem nie jest jakiś "chwast" skoro za każdym  razem po obcięciu odbija.
 - wyrosły mi trzy sztuki i jeszcze ich docelowo do gruntu nie posadziłam - zimują sobie w chłodnym pomieszczeniu,  ale tak się zastanawiam nad tą roślinką czy to czasem nie jest jakiś "chwast" skoro za każdym  razem po obcięciu odbija.

dla tych liści i kwiatów właśnie ją kupiłam- tylko jak czytam to z tych kwiatów chyba 'lipa" będzie
 dla tych liści i kwiatów właśnie ją kupiłam- tylko jak czytam to z tych kwiatów chyba 'lipa" będzie 

?
 ?