W.o...Kotach - 2cz.(06.08-06.12)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy mi sie uda?
Obrazek
To jedno z pierwszych zdjeć Niuni
Obrazek
A to miesiac później :D
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Chyba musze potrenować :D
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Jeżeli po "shostowaniu" zaznaczysz, skopiujesz i przeniesiesz linka z okienka opisanego Thumbnail for forums (1), to uzyskasz miniaturkę, którą każdy będzie mógł powiększyć kliknięciem na zdjęcie :D
...nie wiem sam czy zdjęcia takie malutkie czy kita na nich taka maleńka jeszcze... :lol:
Broniusz
Awatar użytkownika
Eliza
---
Od: 7 wrz 2005, o 14:19

Post »

koza pisze:Broniuszu!!! Czytanie Twoich tekstów o kociętach to odpoczynek dla mnie po trudnych dniach pracy.Dzięki Ci za to!!!
Moja Niunia - jedynaczka (dachóweczka schroniskowa) ma juz 5 miesięcy. Ciagle zastanawiam się nad koleżanką dla Niej....
na razie to nierealne. Dręczy mnie fakt, że niedługo trzeba Ją wysterylizować. Czy koniecznie trzeba ? Niunia to mój pierwszy kotek. Do tej pory mielismy zawsze pieski. Nie wiem jak kotka zachowuje sie w czasie ruji...znajomi strasza mnie tym! Poradźcie!!!!
Kotka w rui zmienia drastycznie zachowanie. Staje się bardzo przmilna ma "maślane" oczy, i zmienia głos, na coś w rodzaju gruchania. Często tacza się i wypina tylna część ciała, szczególnie podczas głaskania. Trwa to dosyc długo około 2 tygodni jeśli kotka nie zachodzi w ciążę. Ruja kotki to nioe to samo co cieczka u suk. Kotki nie mają krwawej wydzieliny.
Nie nalezy ją wtedy wypuszczać bo "jak w banku", będą kociaki. Gdy zauważysz ruje, która jest troche dokuczliwa dla właściciela warto iść do weterynarza, da tabletki na skrócenie rui i od razu umów sie na sterylizację. Polecam strylizacje z kilku powodów:
1. Gdy kotka nie ma dzieci cięcie sterylizacyjne jest krótkie ( ok 3 cm), operacja mniej drastyczna.
2. Nigdy kotka nie zachoruje na ropomacicze , które równa sie operacja natychmiastowa i zagrożenie zycia.
3. Problem kociąt ginie na zawsze
4. Kotka nie staje się "mułowata" , przynajmniej moje doświadczenia z kotkami to potwierdzają.
Wszystkie moje kotki są sterylizowane.
Najgorsze są dwa dni dzień operacji i dzień po. Potem szybko wraca do normy. Warto przed operacją przygotować kaftanik do założenia , najlepiej z bawełnianej bluzki , wycina się otwory na łapki i na grzbicie zawiązuje. Jest to ochrona przed wyrywaniem przez kotkę szwów które powinny być usuniete po 10 dniach po operacji.
Jeszcze jedno trzeba iśc z kotką do dobrego chirurga który zrobi zabieg jak trzeba z pełną fachowością bo to zapewni szybki powrót kotki do zdrowia.
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Żywienie zbiorowe - stołówka otwarta :lol: Serwujemy danie dnia - royal canin w różnych wariantach :lol:
Obrazek
Broniusz
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Fantastyczne zdjęcie.
Awatar użytkownika
Eliza
---

Post »

Moje słoneczka nie jedza razem. Micha jest zawsze pełna i korzystają kiedy chcą. Dla mnie taki widok jak na zdjęciu jest imponujący.
(Albert Camus)
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale zdjęcie Broniusz - fantastyczne!! i ten Twój komentarz - żywienie zbiorowe ;:172 ;:172
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę,że zauważyłeś broniuszu,że do dziś nie zabierałam absolutnie głosu w tym temacie.Przyznam się,że Wasze posty po prostu przeleciałam,nie byłam zainteresowana kocim tematem.Może jestem złym człowiekiem, a może ...sama mam coś z kota ;:7 i nie lubię czytać o sobie,trudno powiedzieć .
Nie wzruszał mnie ani Twój ani też Elizy zachwyt na kocim istnieniem,co nie znaczy, że mi to przeszkadzało,o nie!Rozumiałam to i już,bo ja podobną ,no może mniej "opiekuńczą"miłością darzę mojego psa. ;:106
I mimo,że w moim domu nie będzie miejsca dla kota,to właśnie to ostatnie zdjęcie bardzo mnie wzruszyło.Nie to jak słodko śpią,czy wyglądają podczas zabawy,ale właśnie to,gdy tak zgodnie,spokojnie i dostojnie jedzą swój posiłek.
Bardzo to piekne!Śliczne!Wymowne! ;:107 [/b]
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Broniuszu!!!! Zdjęcie KONKURSOWE!!!!!!!!!!! I-sza nagroda gwarantowana!!!!!!
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elizo!!! Bardzo dziękuję za przyblizenie tematu kociej istotki. Bardzo mi pomogłaś :D Moja Niunia ma teraz ok. 5-cy (tak myslę, że do 6 dochodzi). Kiedy trzeba ten zabieg przeprowadzić?
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
Eliza
---

Post »

Pierwsza ruja pojawia się nawet po ukończeniu 6 miesięcy. Ale często jest to później. Moja jedna kotka dostała ruję w 9 miesiącu życia, druga w 12, a trzecia w 10. Zabieg wykonuje się po pierwszej rui. Ważne żeby nie wcześniej, bo jest to istotne dla prawidłowgo rozwoju młodego kotka. I nie bój się wszystko będzie dobrze.
(Albert Camus)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elizo! Dzięki!!!!
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to teraz przedstawiam dzisiejsze zdjatko Niuni :
Obrazek
Chyba chciała powiedzieć : W tej małej łazience nas dwie to za dużo, byłam pierwsza!!!...
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gratulacie,dołączyłaś właśnie do grona ujawniających się@!Fajnie,kotek wygląda ślicznie,te ślepia,mały czort! :lol: :wink:
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”