Passiflora (męczennica, marakuja) - sadzonkowanie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Passiflora (męczennica, marakuja) - sadzonkowanie

Post »

Tadeuszu , serdecznie dziękuję za poradę . Czy ukorzeniać mam ją w wodzie potem, czy od razu do ziemi dać te wierzchołki?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Chyba lepiej wsadzić do wody, bez trudu powinna wypuścić korzonki. Ja, ukorzeniając zielone sadzonki robię tak że jak widzę korzonki do powoli do naczynia z wodą dodaję po trochu ziemi, aż po dwu- trzech tygodniach ziemia w naczyniu jest jest normalnie wilgotna i wtedy robię otwór w dnie, lub przesadzam do normalnej doniczki.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Bardzo dziękuję , wiem już co należy zrobić i będę pracować nad moją ślicznotką :lol:
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja passi już zaczyna kwitnąc,na wieczór stula kwiat.Nie dopilnowałam jej i uciekła mi na altanę z winogronem.Ma już może 2,5 m pędy,ciekawe jak ją wyplątam jesienią?Ale będę miała winogrono-passi. :;230 Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witam. Sześć dni temu zakupiłam passiflorę (jako wspomnienie z wakacji -tam gdzie byłam porastała całe wysokie płoty i pięknie kwitła). Kupiona przez mnie roślinka jest niezbyt duża, opleciona dwukrotnie na drucie w formie koła o średnicy 20cm. Passi ta miała 7 pączków. Następnego dnia rozwinęła jeden piękny kwiat. Niestety 4 inne pączki zrzuciła ;:98 ;:98 ;:98 Teraz boję się, że i ostatnie dwa zgubi. ;:223 Co robić ? CO ROBIĆ??? Dodam jeszcze, że pierwszy dzień po zakupie stała na parapecie okna od południowej strony, a następnego została wyniesiona na balkon. Co może być nie tak?

A tak w ogóle to kupiłam ją do domu, z zamiarem traktowania jej jako rośliny pokojowej, bo słyszałam, że tak można, a tu dowiaduję się, że nie przeżyje w domu ;:223 ;:223 ;:223 Nie mam możliwości zimowania jej w chłodnym i jasnym miejscu ;:98 ;:98 ;:98 Załamałam się...

Agnieszko i Izo a jak wasze passiflorki z nasionek? Jestem bardzo ciekawa. Może pokażecie fotki???
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

zuzia55 pisze:Moja passi już zaczyna kwitnąc,na wieczór stula kwiat.Nie dopilnowałam jej i uciekła mi na altanę z winogronem.Ma już może 2,5 m pędy,ciekawe jak ją wyplątam jesienią?
Nie musisz wyplątywać..utniesz 20 cm nad ziemią i taką przechowasz...
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Aneczka nie załamuj się..na pewno nic jej nie będzie i jeszcze będzie kwitła.
a to moja... Obrazek
tadek6060
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2009, o 19:45

Post »

pasiflora i nie tylko gubi kwiaty gdy jest przesadzana,zmienia sie miejsce jej zamieszkania stawiajac w inne miejsca,przekrecajac doniczke-to efekt "stresu' na zmienne warunki.Jak i podlewanie kranowka.Woda powinna byc przegotowana,deszczpowka lub odstojona i podlewac na podstawke.Wytrzyma troche mrozu,ciepla,szusze nie wytrzyma gdy ma niedobra wode.Jak by to bylo wspaniale gdyby sztuczne kwiaty mogly sie rozmnazac
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dziękuję Józefie za podtrzymanie na duchu. Twój okaz śliczny. Kwiaty cudne! Na wiosnę na pewno kupię jeszcze jakieś inne odmiany: mam ochotę na różową, bordową czy tę fioletową z tymi bardzo "sumiastymi" wąsami.

Tadek ja swoją podlewałam kranówką :( ...niezbyt odstaną... ;:223 Na dodatek moja córka tarmosiła ja po balkonie z miejsca w miejsce ile wlezie -tak się cieszyła, że ją ma... Już ma zakaz zbliżania się ;) Oby jeszcze puściła pączków kilka...
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Post »

Aneczko moje pasiflorki wszystkie padly :evil:
pozdrawiam Iza
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Bez paniki. Każda roślina po zmianie miejsca ma prawo zrzucić pączki. Gorzej gdy zrzuca liście, ale i to można czasem usprawiedliwić. Najważniejszy teraz jest spokój i brak gwałtownych ruchów. Znaleźć jej stałe miejsce, nie ruszać, i podlewać rozsądnie. Dla większości passiflor, najlepsze miejsc to taka słoneczna patelnia, tam zakwitnie np. najpopularniejsza careuela.

Będzie ciężko w zimie, ale może damy radę ;-) Może masz pomieszczenie gdzie nie ma kaloryfera? Albo grzeje słabiej? Passiflory w mieszkaniach w zimie męczy brak slońca, ale przede wszystkim suche powietrze. Na słońce wpływu nie mamy, ale na to drugie prędzej.
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje passiflory w gruncie nie przetrwały ostatniej zimy. Te wsadzone w tym roku do ziemi rosną bardzo dobrze ale nie kwitną. Jedna stara w donicy dostała nową ziemię i większą doniczkę i rośnie dość marnie (mam nadzieję że to przez ukorzenianie się) Mimo tego zdołała wypuścić 6 kwiatków...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Slimi, szkoda roślin. Passiflora nie przeżyje w gruncie polskiej zimy. Jak dobrze pamiętam to Passiflora caerulea ginie już poniżej -3oC . Posadź w miejscu passiflory np. clematisy, a biedaczke do doniczki i zimuj. Chyba że chcesz ją traktować jak jednoroczną.

Co do kwitnienia, tej w ziemi może być za dobrze. Niektóre rośliny, wbrew temu co myślimy, kwitną kiedy jest im źle - trzeba przedłużyć gatunek czyli wydać nasiona. Kiedy roślina ma wszystkiego pod dostatkiem to nie trudzi się wydawaniem nasion ;-)
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Passiflora Haze Purple na balkonie
Obrazek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

pEtr pisze:Slimi, szkoda roślin. Passiflora nie przeżyje w gruncie polskiej zimy. Jak dobrze pamiętam to Passiflora caerulea ginie już poniżej -3oC .
Moja Passiflora incarnata przezimowała w gruncie,ku mojemu zaskoczeniu.Na wszelki wypadek
odrost zabrałem do domu,na balkon,ale zamarzł na kość.I też przeżył.Podobno przeżyje wtedy,
kiedy dostanie grube kłącza,młoda roślina nie ma jeszcze takich.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”