Zabezpieczenie roślin przed kradzieżą - pomysły,metody

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak zabezpieczyć berberys przed kradzieżą

Post »

Problemy z kradzieżami , nie tylko roślin , dotknęły mnie dość boleśnie . Plac spory , dóbr wszelkich do kradzieży w bród. Przecież wszystko się przyda. Jesienią , zdesperowany kupiłem kilka kamer . Wcześniej był stróż , psy , potem zamieszkałem na miejscu, nic nie działało. Od czasu zakupu kamer ,spokój.

Na początku kilka osób zostało uwiecznionych na dysku . Policja , płacze, prośby itd. Ja "wspaniałomyślnie" wycofywałem skargę , ale fama poszła. Nie zależy mi na posadzeniu w więzieniu połowy miasteczka tylko na tym ,żeby to co zrobię , lub kupię zostało u mnie.

Koszt na Allegro w granicach 2 tys. za podstawowy zestaw,. 4 kamery dzień/noc + rejestrator i okablowanie. Bezprzewodowych nie polecam. Przy okazji zwolniłem pracownika z którym stale miałem problemy. Dostałem do zestawu bezpłatnie długopis z kamerą , normalnie pisze ale i filmuje. Tylko w dzień ale starczyło. Przypadkowo zostawiłem go w kabinie ciągnika. Pracownik o którym mowa pożyczył traktor, ponieważ chciał zawieźć do domu odpady drewna, na opał. Bardzo się zdziwił, gdy zaprosiłem go do biura na "projekcję". Aktor z niego marny , ale wyrażnie widać było jak kradnie paliwo.

Po paru miesiącach doświadczenia uważam ,że to jedyny sposób ograniczający kradzieże. Trzeba też wspomnieć o tym , że kradzież z niezamkniętego terenu do kwoty 250 PLN nie jest przestępstwem a tylko wykroczeniem, natomiast z zamkniętego placu lub pomieszczenia to już kradzież z włamaniem i złodziej nawet kradnąc cokolwiek, podlega odpowiedzialności karnej.

No i Policja. To osobny temat. Starają się zniechęcić do złożenia zawiadomienia jak tylko mogą .Perspektywa oderwania się od biurka jest przerażająca, trzeba być wytrwałym i nieustępliwym :wink:
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”