http://www.garnek.pl/pysia34/26133828 , http://www.garnek.pl/pysia34/26133824 ,
Stanowisko i towarzystwo dla azalii, rododendrona
-
pysia34
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 22 wrz 2009, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: rabata z rh i azalii
Nigdzie nie publikuję zdjęć
nie mam strony internetowej, nie robię od lat ogrodów raczej tereny miejskie ale postaram się w tym roku zrobić trochę fotek moich różaneczników i azalii. Kilka lubię w szczególności pstrokaty Goldflimmer, azalię Giblartar i z japońskich Maruszkę. Mam też ładnie rozrośnięte impedidum i u mnie świetnie się sprawdzają. Obecnie moja ściana ma już ponad 2 metry a japońskie są gęstymi krzewami ciętymi w zasadzie co rok zamiast wyłamywania przekwitniętych pąków obcinam dzień dwa na skubaniu przekwitniętych kwiatów dużych odmian i azalii. Nie sięgam niestety już magnolii i co roku zostają nasiona na drzewach. Moje niektóre maluchy
http://www.garnek.pl/pysia34/26133792 , http://www.garnek.pl/pysia34/26133833 ,
Oj Pysiu piękne , pozytywnie zazdroszczę takich piękności - ta na ostatnim zdjęciu to jaka?
duduś
-
pysia34

- Kontakt:
Pochodzi od Zymona, ale jest z czasów kiedy nie wszystko było oznaczane odmianowo, więc nie odpowiem. Moje azalie i różaneczniki mają wiele za sobą
dwukrotnie przesadzane wraz ze zmianą miejsca zamieszkania niektóre. Zasilam raz do roku raz na dwa lata jednym rodzajem nawozu cały ogród n i nawadnianie to jednak podstawa. Tyle ze tak porosły ze zraszacze stoją na długich sztycach pomiędzy krzewami.
To może zdradzisz jakim to rodzajem nawozu nawozisz cały ogród , może jeżeli nie na można na forum to na pw ( to ile lat ma ta azalia ?) dziękuję
duduś
-
pysia34

- Kontakt:
Tne je ciągle nisko a ma jakieś 10-12 lat
Nawożę cały ogród OSMOCOTE 8-9 miesiecy taki o przedłużonym działaniu, niestety nie jest dostępny w detalu. Nie dodaje nic więcej. Ziemię mam leśną i kwaśną. Ściółkuję korą czasem sypne węgiel brunatny ale on się się szybko rozpada. No i woda w zasadzie w ogrodzie nie stosuję oprysków jedynie miejscowo na mszyce no i ślimakol bo mam mnóstwo host a ślimaki je uwielbiają
Jak to z szewcem zawsze bez butów chodzi tak i ja mam ogród dla leniwych pracusiów co nie mają za grosz czasu.
Wszystkim b. dziękuję , poczytałam i coś wymyśliłam , latem pokażę rezultaty ( a na pewno za kilka lat b. ciekawy efekt ) dzięki
duduś
Napiszę jaką udało mi się skomponować tą rabatkę z tyłu 3 rh Album Nova, Catavbianse Grandiflorum , Catavbianse Boursalut z przodu przed nimi Nova Zembla i Catarine van Tol
a całkiem z przodu azalie Perkfeuer, Canon double, Sarina i Sunte Nectarine całkiem przed nimi płożąca Golteria Pełzająca . To jedyna rabata której nie zaprojektowała mi projektantka więc jeszcze z nią walczę . Myślę że będzie dobrze , zwłaszcza po kilku latach .
a całkiem z przodu azalie Perkfeuer, Canon double, Sarina i Sunte Nectarine całkiem przed nimi płożąca Golteria Pełzająca . To jedyna rabata której nie zaprojektowała mi projektantka więc jeszcze z nią walczę . Myślę że będzie dobrze , zwłaszcza po kilku latach .
duduś
-
pysia34

- Kontakt:
Ciekawe czy będziesz zadowolona z efektu. Większość projektantów których znam preferuje albo kontrastowe zestawienia np czerwony żółty, albo łagodne i stonowane przechodzenie z barwy do barwy. Rabata jak na taką małą jak dla mnie zbyt pstrokata. Została bym przy bieli fiolecie i różu a w innym miejscu ogrodu posadziła bym kontrastowo żółć i czerwień, np. w jakimś nudniejszym zakątku żeby go ożywić. Ale na szczęście gustów jest tyle co ludzi ;) i nie dyskutuje się o nich
Fajnie też wyglada jak różaneczniki przetykane są azaliami bo same w sobie azalie jako krzewy po kwitnieniu nie są już takie atrakcyjne.
- belladonna

- Od: 27 sty 2014, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej, przemyśl jeszcze tylko sprawę długości kwitnienia rododendronów i azalii. Praktycznie z końcem maja, lub w połowie czerwca jest już pozamiatane - większość przekwita i robi się smutno, zwłaszcza w cieniu. Dobrze jest wsadzić jednak pomiędzy rh i azalie coś, co zakwitnie później np. hortensję. Nie mam doświadczenia z kalmią, ale z tego co czytam, ona kwitnie dopiero w czerwcu. Może ktoś inny podpowie coś więcej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Blanka
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś zakupiłam swojego pierwszego rh

Wczoraj widziałam takiego u sąsiadki i skradł moje serducho bezpowrotnie
Dla towarzystwa pachnąca azalia Soir de Paris

a także zakupiona wcześniej Goldpracht

Kupiłam, nie do końca mając miejsce na taką rabatę...
Dziś porozglądałam się po działce i zastanawiam się nad ta wnęką.

Jest to cieniste miejsce o wymiarach 1,3m szerokie x 2,0-2,5m długie, między płotkiem, przy którym rosną maliny, a przyczepą kempingową.
Cieniste, a może "ażurowe" jest z tego względu, że naprzeciwko tego miejsca rośnie stary, duży orzech włoski.
Myślałam, żeby z tyłu posadzić azalie, a przed nimi rh...
Proszę o rady mądre, doświadczone głowy

Wczoraj widziałam takiego u sąsiadki i skradł moje serducho bezpowrotnie
Dla towarzystwa pachnąca azalia Soir de Paris

a także zakupiona wcześniej Goldpracht

Kupiłam, nie do końca mając miejsce na taką rabatę...
Dziś porozglądałam się po działce i zastanawiam się nad ta wnęką.

Jest to cieniste miejsce o wymiarach 1,3m szerokie x 2,0-2,5m długie, między płotkiem, przy którym rosną maliny, a przyczepą kempingową.
Cieniste, a może "ażurowe" jest z tego względu, że naprzeciwko tego miejsca rośnie stary, duży orzech włoski.
Myślałam, żeby z tyłu posadzić azalie, a przed nimi rh...
Proszę o rady mądre, doświadczone głowy
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
Przemyslaw M
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 10 cze 2015, o 09:47
Miejsce sadzenia
Witam, czy moge pod sosnami czarnymi posadzić rododendrony?
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Witam
Jednak sosny mając palowy system korzeniowy nie zagrażają różanecznikom, jest to w sumie dobre towarzystwo.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- zygmor
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 wrz 2005, o 21:54
- Kontakt:
Re: Miejsce sadzenia
Przemysław,
a igły dodatkowo zakwaszają, tylko, aby tam światło docierało, bo sosny mocno cieniują szczególnie na słonecznych miejscach.
Zastanów się jak to będzie wyglądało za lat 10, żeby za szybko nie trzeba było zmieniać.
a igły dodatkowo zakwaszają, tylko, aby tam światło docierało, bo sosny mocno cieniują szczególnie na słonecznych miejscach.
Zastanów się jak to będzie wyglądało za lat 10, żeby za szybko nie trzeba było zmieniać.
Pozdrawiam, zygmor
--------------------------------
--------------------------------
- dartvader1

- Od: 18 lis 2014, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje miejsce na rododendrony
Na działce mam już różaneczniki dosyć wiekowe jeden kwitnie na biało drugi nie kwitnie wcale ale planuje dokupić fioletowy amerykański i dosadzić do niekwitnącego przyjaciela
jak coś podeśle zdjęcia na przyszły rok jak się uda