Cynamonowy ogród ... dopiero będzie piękny ;-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gertrudo ... coś w tym jest, że mieszczuchy wieją na świeże powietrze ze swych betonowych klatek i imają się prac fizycznych dotleniających i humor poprawiających ;) a jeśli ktoś potrafi wokół siebie czynić piękno, to chwała mu za to!

Wisienko ... pod wierzbą wyłamał się spory kawał płyty betonowej, korzenie wierzby go wysadziły. Beton, jest niestety, bardzo gruby, miejscami do 30 cm, więc nie sposób go zlikwidować, ale w szparach chcę posiać różności, macierzanka to świetny pomysł. W ubiegłym roku rosła tam trawa i nawet wysiała się malwa, wyglądała wyjątkowo dekoracyjnie :)

Beatko ... miło, że mnie odwiedziłaś, sad bardzo zapuszczony, troszkę w tym roku został przycięty, ale zdecydowanie za mało. Trzeba będzie jeszcze nad nim popracować. Rzeczywiście szkoda, że jesteś daleko, bo iglaków u nas mnóstwo, a ja chętnie bym przyjęła cokolwiek, by te moje przestrzenie urozmaicić :)
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aha! A ja myślałam, że zrobiłaś tam miejsce na rośliny. Widać czegoś nie doczytałam...
Jak tak wysoko są korzenie tej wierzby to chyba nie da rady tam nic posadzić.
Ewuniu - zaglądnij tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11 .
Jest dużo forumowiczów, którzy albo się chcą wymienić, albo oddać w dobre ręce swoje nadwyżki.
I Iza-Chatte szukała chętnych na swoje marcinki - może coś jeszcze ma do wydania. Ja już od niej w zeszłym roku dostałam :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienko, dzięki za pomysł, zajrzałam tam na to forum wymiany, ale trochę głupio prosić o te nadwyżki :( ja mam tylko te świerki na ewentualną wymianę, hmmmm ... z transportem kłopot, chyba że ktoś osobiście przyjedzie. Pod wierzbą myślałam o winobluszczu, lub bluszczu zimozielonym, tylko nie wiem, jakie głębokie mają korzoki. Może jakoś dałyby radę tam się zagnieździć, osłoniłby to brzydkie miejsce i dodały mu uroku.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj cynamonowa Ewo :!: :D
Jestem zauroczona Twoim ogródkiem, a w zasadzie Twoją ziemia :wink: Dużo pracy przed Tobą, ale trochę Ci zazdroszczę, że będziesz tworzyć wszystko od nowa, po swojemu, że masz tyyyyyyyyyyle tej ziemi :P Bo tworzenie ogrodu i upiększanie swojego miejsca na ziemi jest fantastyczną sprawą i niezwykle wciągającą... ;:113
Pisałaś, że zastanawiasz się nad oczkiem wodnym, wiec jeśli można wtrącić swoje trzy grosze, może połączyłabyś je z potoczkiem? Ciekawie wyglądałby z tą nawiezioną górką :wink:
Kiedyś w jakiejś gazecie było o budowie suchych murków i obsadzaniu ich roślinkami, jeden nawet była jednocześnie zbiornikiem na wodę. Jeśli chcesz, to poszukam tych materiałów, zrobię zdjęcia i Ci podeślę, tylko daj znać :)

Udanej i efektywnej pracy w nadchodzącym sezonie :!:
Obrazek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Alu i dzięki za słowa otuchy :D ... im dłużej się nad tym zastanawiam tym większe przerażenie mnie ogarnia ... jak ja sobie z tym wszystkim poradzę. Oczko ze strumyczkiem, cudowna sprawa, tylko domyślam się, że dość kosztowna (pompka, jakieś filtry itd.) pożyjemy zobaczymy, ale byłoby wspaniale usiąść latem i usłyszeć szmer strumyka ;:77
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuniu!
Ja Ci nie poradzę niestety, bo wiesz, jak to jeszcze jest z moją wiedzą. :wink:
Ale zadaj pytanie tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=7 , wklej zdjęcie tego miejsca pod wierzbą, a na pewno uzyskasz trochę pomysłów.
Z mojego doświadczenia - forumowicze bardzo! chętnie dzielą się nadwyżkami i nie ma co Ci być głupio. Ale rozumiem Cię, bo ja też mam zawsze opory :lol: .
Tak jak Ty nie mam jeszcze czym się zrewanżować ...
Ale trochę "forumowych" roślinek rośnie już u mnie! Pewnie byłoby ich więcej, ale przygotowanie ziemi bardzo długo trwa
(głównie przez perz) i w tym układzie wszystko sadzę powoli.
Pozdrawiam serdecznie
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Kochane dziewczyny ja też nie mam poszukiwanych roślinek. Sztampa. Jednak niedługo po tym jak znalazłam się na tym forum dostałam pomoc. Na pytanie jak się odwdzięczę, usłyszałam odpowiedź - może kiedyś i ty będziesz mieć coś, co mnie się spodoba. Tacy są ludzie na tym forum (a szczególnie jeden miły młodzieniec, chyba nie muszę mówić który). Jeżeli spodoba ci się coś co jest w moim ogrodzie Ewuniu chętnie się podzielę.

Ps. Sad faktycznie nie jest dobrze przycięty. Nie jestem ekspertem, ale te gałązki, które wyrastają pionowo trzeba przyciąć. Ten temat dobrze zna Erazm. Ja od niego uczyłam się dbać o sad. To jednak odległy temat, bo na przycinanie jest już w tym roku zbyt późno.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Wisienko :) jestem dobrej myśli, może jednak po malutku wybrnę z tego impasu :)
Właśnie wróciłam z wieczornego spaceru po sadzie i ... coś cudnego zakwitło, albo morelka, albo brzoskwinia (???) w zeszłym roku nie owocowało, więc nie wiem co zacz ... maleńkie cudo :D :D :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko witaj wieczorkiem :D trochę mi szkoda tego mojego sadu, bo w ubiegłych latach nie był wcale przycinany. U Ciebie jest cała masa cudnych roślinek, wiesz sama, że u mnie teraz wszystko się przyda, więc gdybyś miała coś na zbyciu ... to ja tu zawsze jestem ;););)
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Ewuś a jakież to cudne roślinki posiadam. Powiedz tylko słowo, a będziesz je miała. No może oprócz drzew ;:112.

Nie martw się o sad. Mój też nie był przycinany, bielony itp. Pnie były popękane, wszędzie raki. Nauczyłam się dbać o niego z tego forum. Ja też byłam mieszczuchem i nawet rodzinki nie miałam na wsi. Uczę się po mału i zawsze mogę służyć ci radą, bo też zaczynałam od chaszczy.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A ja zamiast uczyć się angielskich słówek, co chwilę zerkam na forum :oops: .
Ale usprawiedliwiam się, że nie wiem, kiedy będę znowu mogła coś napisać, bo czeka mnie ciężki tydzień.
Ewuniu - właśnie dla takich widoczków warto mieć roślinki, ogród. To cała radość ogrodników - i tych początkujących i tych z wieloletnim doświadczeniem.
Tak myślę - może faktycznie zapytaj u Erazma, czy te "wilki" możnaby jeszcze wyciąć. Ale czy wiesz, na jakich drzewach rosną? Bo to ważne.
Albo zadaj następne pytanie, ale w sekcji o drzewach. Tyle, że chyba najlepiej byłoby pobuszować najpierw po tematach - może ktoś już pisał o tym.
A może rozejrzałabyś się po swojej okolicy i poszukała jakieś ogrodnictwo, gdzie za przystępną dla Ciebie opłatę zrobiliby porządek z drzewkami owocowymi?
Mogłabyś też zapytać, czy nie chcieliby w zamian parę świerków? A przy okazji zobaczyłabyś, jak to robią.
Tak się najlepiej uczy.
Ok. teraz to już uciekam, a komputer powinnam zamknąć na klucz i dać go mężowi :wink: .
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko :D ... oj, znasz Ty ten ból ;) poczytałam u Ciebie dokładnie, drogę do sukcesu miałaś podobnie wyboistą. Teraz masz pięknie, ale początki łatwe nie były. Też myślę o jakiś pnączach, na te moje murki ... rosną dość szybko, co teraz jest najważniejsze, żeby latem cieszyć nimi oczy.
Wisienko, tak mi miło, że mimo wszystko, znajdujesz czas na doradzanie, młodszej stażem koleżance :D Masz rację, że z tymi "wilkami" coś trzeba zrobić, biegnę więc pytać ... ;) Rozejrzę się w okolicy, nie wiem, czy znajdę ogrodnika, który zechciałby pomóc (sąsiedzi nic o takowym nie wiedzą), ale poszukać zawsze warto.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Cynamonowa Ewuniu, przybiegłam! ;:65
Ze Ci tych 8000 m zazdroszczę, to już wiesz! Ze Ci zazdroszczę dużych drzew, to się domyślasz! :D :D :D
To świetnie, że masz już "gotowe" drzewa owocowe. To nie szkodzi, że nie przycinane. I tak mniej czasu zajmie Ci doprowadzenie ich do porządku niż gdybyś miała sadzić małe i czekać aż urosną...
Wierzba imponująca! ;:215
(Będę tu oczywiście zaglądać... ;:198 )

P.S. Uwielbiam jabłka z cynamonem! ;:13
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Alutko z zaczarowanej krainy róż, jak miło, że zaglądasz, Twoje róże działają na mnie prawie jak afrodyzjak ;:31

Skarpa natomiast, budzi niekłamany podziw, ja na równym terenie mam trudności ;)

Ten mój sad, spędza mi sen z powiek, już są piękne pąki, a brzoskwinia (lub morela?) zaczyna kwitnąć i wygląda przepięknie, tak niewinnie słodko. Słyszę, że trzeba teraz czymś pryskać, bo owoce będą robaczywe ... ja nie lubię chemii, ale może to jest jednak konieczność. Muszę koniecznie gdzieś zdobyć tę wiedzę!

A jabłka z cynamonem ... mmmmm ... uwielbiam i często jadam
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Ewuniu, trzeba pryskać czymś z miedzią żeby zapobiec kędzierzawości liści (u brzoskwini) i innym "świństwom" u innych drzew ale też ze mnie żaden ekspert... :wink: Trzeba to jednak robić w lutym- marcu, przed pęknięciem pąków (u drzew z pestkami jak u brzoskwini, śliwki itp, czyli takimi "migdałkami", nie powinno się pryskać miedzią po ruszeniu wegetacji. U tych z pestkami jak u jabłka czy gruszki, można pryskać cały czas, do 2 czy 3 tygodni przed dojrzewaniem owoców). Jeśli chcesz chronić drzewa ekologicznie, możesz posadzić "u stóp" drzewa, czosnku. Ja posadziłam, ale brzoskwince jakoś to nie pomaga... :lol: :lol: :lol: O ochronie ekologicznej, znacznie więcej wie Grażynka (Kogra).
:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”