Biohumus - który,dawkowanie
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Biohumus - który,dawkowanie
Czyli to jednak niejako potwierdza moją teorię że obornik w postaci granulowanej jest jakimś rozwiązaniem w stosunku do Biohumusu.
Pewnie są zwolennicy obu metod jednak trzeba to sprawdzać praktycznie,co u nas zadziała.
Jeżeli Ci taki obornik Fragokov pomaga to świetne,idzie wszak o to by znaleźć rozwiązanie.
Rzeczywiście w niejednym ogrodzie jest problem z niską jakością gleby a metod i środków jest na grubo,niełatwo w tym znaleźć coś dla siebie.
Mnie uczono by najpierw sprawdzić odczyn gleby a potem dobierać środki.
Pewnie są zwolennicy obu metod jednak trzeba to sprawdzać praktycznie,co u nas zadziała.
Jeżeli Ci taki obornik Fragokov pomaga to świetne,idzie wszak o to by znaleźć rozwiązanie.
Rzeczywiście w niejednym ogrodzie jest problem z niską jakością gleby a metod i środków jest na grubo,niełatwo w tym znaleźć coś dla siebie.
Mnie uczono by najpierw sprawdzić odczyn gleby a potem dobierać środki.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
- Fragokov
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sie 2015, o 00:40
Używałem obornika granulowanego krowiego i końskiego i absolutnie nic to nie pomagało,były to wyrzucone pieniądze w błoto, sypałem pod ziemniaki pod warzywa i absolutnie nic.
Jednak naturalny obornik jest najlepszy
Zdecydowałem się na zakup kilku butelek tego samego środka co pokazała ~Grażyna
Jednak naturalny obornik jest najlepszy
Zdecydowałem się na zakup kilku butelek tego samego środka co pokazała ~Grażyna

Sady czyli najpiękniejsza rzecz jaka mogła mnie spotkać 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Fragokov u nas tylko ozdobne w ogrodzie i kilka drzew owocowych.
Spotkałam się ze stwierdzeniem, że Biohumus to "pic na wodę"ale u siebie stosuję go co roku.
W tym roku pod datury dam jednak obornika granulowanego, nie testowałam wcześniej ( już kupiłam bydlęcy).
Spotkałam się ze stwierdzeniem, że Biohumus to "pic na wodę"ale u siebie stosuję go co roku.
W tym roku pod datury dam jednak obornika granulowanego, nie testowałam wcześniej ( już kupiłam bydlęcy).
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
Oczywiście, że "naturalny" obornik jest najlepszy, gdyż poprawia również strukturę gleby. Szkoda tylko, że czasem jest trudny do zdobycia, albo niemożliwy do zastosowania (wyobrażam sobie reakcje sąsiadów, gdybym tak w kącie mojego ogródka kazała sobie wysypać zgrabną górkę obornika do przekompostowaniaFragokov pisze:Używałem obornika granulowanego krowiego i końskiego i absolutnie nic to nie pomagało,były to wyrzucone pieniądze w błoto, sypałem pod ziemniaki pod warzywa i absolutnie nic.

- Fragokov
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sie 2015, o 00:40
Rozumiem, że w mieście na działce, nie ma możliwości składowania czy kompostowania obornika
Nic dziwnego, sam pewnie nie chciałbym wdychać ten "smród".
Jednakże, mieszkam na wsi wśród rolników, i moja rodzina również zajmuje się rolnictwem, więc do obornika mam dostęp. Jednego roku wyszło tak, że nie było obornika i zdecydowałem się kupić ten workowany obornik bydlęcy , kupiony był w auchanie, (takie beżowe opakowanie i krówka na środku ;) ), podsypałem to pod warzywa i pod ziemniaki (15 ar), i niestety nic to nie dało plon ziemniaków był bardzo słaby, nie wiem czy było 30 % tego co normalnie kopię

Jednakże, mieszkam na wsi wśród rolników, i moja rodzina również zajmuje się rolnictwem, więc do obornika mam dostęp. Jednego roku wyszło tak, że nie było obornika i zdecydowałem się kupić ten workowany obornik bydlęcy , kupiony był w auchanie, (takie beżowe opakowanie i krówka na środku ;) ), podsypałem to pod warzywa i pod ziemniaki (15 ar), i niestety nic to nie dało plon ziemniaków był bardzo słaby, nie wiem czy było 30 % tego co normalnie kopię

Sady czyli najpiękniejsza rzecz jaka mogła mnie spotkać 

A czy ktoś może stosował biohumus sypki Ekohumit, można go kupić w niektórych sklepach ogrodniczych i na allegro. Stosuje się go pod rośliny mieszając z ziemią lub rozrabia się z wodą ( z 5 litrów sypkiego wychodzi 25 litrów wodnego). Znajoma zastosowała pod pomidory.
Ciekawa jestem efektów....
Ciekawa jestem efektów....
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 lip 2016, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nawóz naturalny biohumus
Witam czy ktoś stosował moze nawóz z dzdzownic kalifornijskich? Jak efekty?? Ja podlewałem tydzien temu ale efekty nie widzę jak na razie
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: nawóz naturalny biohumus
Efekty nawozów typu biohumus najłatwiej zobaczyć na parkingach takich imprez jak Polagra lub podobnych. Inne efekty raczej są mierne jeżeli weźmie się pod uwagę że to łyżeczka kupy dżdżownicy rozpuszczona w litrze wody. Na rynku jeszcze są mieszanki tej kupy z wyciągiem z torfu czy węgla brunatnego. Kupiłeś więc efektem jest to że dołożyłeś się do samochodu producenta płacąc podatek od naiwności i wiarę że zapakowana w ładne opakowanie kupa gwarantuje kupę sukcesów w ogródku.
- Marysienka90
- 10p - Początkujący
- Od: 24 sie 2016, o 11:49
Odświeżam wątek. Moje pytanie brzmi : Jakie firmy biohumus do roślin doniczkowych?
MaryśKa
- asprokol
Najlepiej kieruj się intuicją bo rozum ma podobny dylemat jak w pytaniu "mleko którego producenta nadaje się do kawy expresso".
- Marysienka90
- 10p - Początkujący
asprokol pisze:Najlepiej kieruj się intuicją bo rozum ma podobny dylemat jak w pytaniu "mleko którego producenta nadaje się do kawy expresso".
nie mam pojęcia, po co Pan się udziela jeśli nie ma Pan zamiaru odpowiedzieć na zadane pytanie

pozdrawiam
MaryśKa
- asprokol
Można zadać ciekawe pytanie i czekać na to że znajdzie się ktoś kto zechce odpowiedzieć.
No to wykład numer jeden jak się robi Biohumus - bierze się odpadki roślinne wpuszcza dżdżownice kalifornijskie i czeka aż zjedzą te odpadki.
Dżdżownica strawi odpadki i tak jak krówka produkuje obornik one produkują biohumus "tylną częścią ciała"
Parafrazując Twoje pytanie można zadać je w stylu. Jaka kupa dżdżownicy rozpuszczona w wodzie sprzedawana przez różne firmy żerujące na naiwniakach jest najlepsza do roślin doniczkowych.
Niestety firmy nie stosują technologi produkcji ale karmią czym się da te głodne stwory, więc każda kupa może być inna ale mieszanka tych kup w wodzie taki kompot nazywa się Biohumus. Rośliny mają w głębokim poważaniu rodzaj opakowania i etykiety, a na pytanie czym karmiono dżdżownice nie potrafi odpowiedzieć nawet właściciel fabryki
bo słowo odpadki ma szeroki wachlarz prawidłowych odpowiedzi.
Pewnie dlatego trudno o odpowiedź na forum osoby która potrafi ogarnąć ten temat.
Pozdrawiam i przepraszam za niezrozumiały tekst w poprzednim poście.
No to wykład numer jeden jak się robi Biohumus - bierze się odpadki roślinne wpuszcza dżdżownice kalifornijskie i czeka aż zjedzą te odpadki.
Dżdżownica strawi odpadki i tak jak krówka produkuje obornik one produkują biohumus "tylną częścią ciała"
Parafrazując Twoje pytanie można zadać je w stylu. Jaka kupa dżdżownicy rozpuszczona w wodzie sprzedawana przez różne firmy żerujące na naiwniakach jest najlepsza do roślin doniczkowych.
Niestety firmy nie stosują technologi produkcji ale karmią czym się da te głodne stwory, więc każda kupa może być inna ale mieszanka tych kup w wodzie taki kompot nazywa się Biohumus. Rośliny mają w głębokim poważaniu rodzaj opakowania i etykiety, a na pytanie czym karmiono dżdżownice nie potrafi odpowiedzieć nawet właściciel fabryki

Pewnie dlatego trudno o odpowiedź na forum osoby która potrafi ogarnąć ten temat.
Pozdrawiam i przepraszam za niezrozumiały tekst w poprzednim poście.
- Marysienka90
- 10p - Początkujący
Jakże miło z Pana strony,że zechciał Pan odpowiedzieć na moje pytanie pomimo że, odpowiedź była nie na temat. Dziękuję bardzo za fatygę. pozdrawiam za Pańskie poczucie humoru. 

MaryśKa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Marysieńko spotkałam w markecie Biohumus do kwitnących firmy Agrecol.
Z tej firmy stosuje inne nawozy ( uniwersalny, do zielonych, jesienny) i jestem zadowolona, może warto spróbować też tego Biobumusu.
Z tej firmy stosuje inne nawozy ( uniwersalny, do zielonych, jesienny) i jestem zadowolona, może warto spróbować też tego Biobumusu.
Ten z Agrecolu nie jest nawozem naturalnym, bo jest wzbogacany o składniki mineralne, więc nie można tak beztrosko lać jak tego z Ekodarpolu. Może też dlatego właśnie są po nim efekty
bo ten "prawdziwy" to dla mnie niezła ściema i mam o nim takie samo zdanie jak o homeopatii