Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasion cukinii wystarczy mi na 3 lata ale w końcu się przekonam jak się sprawdzają w moich warunkach konkretne odmiany.Dzisiaj zdobyłem moją ulubioną odmianę szałwii błyszczącej Scarlet Piccolo. Z wysiewem nasion wstrzymam się do początku marca bo rozsada pod lampą sodową rośnie błyskawicznie a rośliny są wrażliwe na przymrozki. W tym roku wysieję nieco więcej heliotropów więc zrobiłem większy zapas nasion. Sądziłem, że sezon rozpocznę wysiewając bób a tu okazuje się, że czosnek Jarus kupiony we Wrocławiu zaczyna się psuć więc nie mam wyjścia i jutro będę go sadził do pierścieni.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przemku alęż imponująca kolekcja cukinii ;:oj jestem bardzo ciekawa Twoich doświadczeń z cukinią, jak będziesz ją wysiewał, będziesz jakies porównania robił odmian, jakieś konkretne metody mam na myśli terminy siewu, sposobu uprawy ( siew bezpośredni do gruntu, z rozsady) , może nawożenie ? Ja cukinii wysadzam zalednie 3 sadzonki, z braku miejsca, a i amatorów na cukienie u mnie w rodzinie za dużo nie ma. Na pewno w tym roku będę miała jedną odmianę heterozyjną, ale wybrałam sobie taką owalną, odmiana rosyjska Miaczik F1, myslę, że fajna będzie do zapiekania i faszerowania, bo uwielbiam takie faszerowane cukinie. No i pewnie posadzę jakąś starą tradycyjną polska odmianę :) Ja zawsze robię cukinię z rozsady doniczkowanej, bo przy takiej małej ilości najlepiej mi to wychodzi. Dzięki za przypomnienie o heliotropie, zawsze za późno się budzę by go wysiać i muszę później kupić, a sadzonki do tanich nie należą ;:108
Awatar użytkownika
Duende
100p
100p
Od: 29 sty 2018, o 14:20
Kontakt:

Post »

Ale będzie obfitość cukini!! ;:167
Uwielbiam heliotrop i też go w tym roku wysieję, przylecą wszystkie pszczoły ze wsi :lol:
Serdeczności,
Duende

Moja walka na ugorze
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie, te pszczolinki, ja dla nich sadze zawsze kilka heliotropków, uwielbiam kiedy mi w grządkach coś bzyczy, gdybym miała miejsce postawiłabym sobie ul ;:167
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tam wolę pszczółki oglądać z daleka ale w tym roku będę chciał je zwabić do siebie bo zależy mi na dobrym zapyleniu truskawek a pszczółki coś nie za bardzo przepadają za kwiatkami truskawek. Co do wysiewu heliotropów to gorąco namawiam do podkiełkowania nasion na wacikach kosmetycznych (patent jode22). Stosuję go od 2014 roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Stosowałem w swojej praktyce różne terminy wysiewów (I/II/III) ale w tym roku wracam do wysiewów z początku marca. Cukinie tylko z rozsady (wysiewy:IV/V i VI), najwcześniejsze i najpóźniejsze wysiewy- rośliny uprawiane w tunelu (być może w donicach).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i zaczynam sezon. Na pierwszy ogień czosnek jary Jarus. Niepotrzebnie trzymałem po kupieniu w zawiązanym woreczku foliowym i na niektórych ząbkach pojawiły się zarodniki grzybów. Nie ma co dłużej czekać z wysadzeniem ale ponieważ nie będę sadził w śniegu, ząbki na krótki okres trafią do multiplata. Przy okazji zaprawię ząbki na mokro. Wysianych 8 nasionek sałaty Omega (nasiona otoczkowane) a do moczenia poszło 60-80 nasion bobu Witkiem Manita.

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem w szoku! ;:oj Tak wyglądają pomidory, pory i cebula u mojego teścia-produkcja wyłącznie przy sztucznym świetle. Pomidorki były wysiane pod koniec grudnia a obecnie kwitną (1-2 grono). ;:202 Wykiełkowały też rzodkiewki ale zdjęcie wyszło nieostre. Nie ma co dłużej czekać. Do kiełkowania na wacikach poszła pierwsza partia nasion: selery-Maxim, Zagłoba i Giant Prague, por Pancho oraz sałata Jubilatka. Do multiplata wędruje pierwsza porcja cebuli Exhibition.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cebula Exhibition nie załapała się na zdjęcie ale jedna multiplata (VEFI-96 komórek) po 4 nasionka w każdej minidoniczce wysiana. W 8 doniczkach P9 wysiane otoczkowane nasionka cebuli Ailsa Craig
-po 16 nasionek w doniczce (w ostatniej 16+6).
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przemku ja piernicze jakie Tomaty ;:oj normalnie mnie wbiło w krzesło, i to jeszcze bez doświetlania ;:oj ;:63 nie za wcześnie wysiane, czy te pomidorki ida do szklarni ogrzewanej ?

Jakie piękne wysiewy, ja jutro się biorę za siewy :tan dla mnie to będzie dzień relaksu :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To pomidorki Tatusia(Teścia)-na wysokość mają już z 60 cm ale na szczęście mają dość grube łodygi. ;:oj Według mnie trudno będzie je dotrzymać do wysadzenia w tunelu. ;:224 Mam wysokie 1 i 3 litrowe doniczki szkółkarskie więc namawiam właściciela, żeby swoje pomidory na razie przesadził do doniczek. Rośliny do tej pory rosły w piwnicy przy sztucznym oświetleniu ale pewnie niedługo trafią do przydomowej szklarenki. Docelowo mają rosnąć w nieogrzewanym tunelu foliowym. Teścio ma 87 lat i swoje wie. ;:223 To były nasionka wysiane tylko na próbę i tak już zostało. :oops: Dobrze, że właściwa partia została wysadzona później. Nasionka już przygotowane. Wyślę w poniedziałek. ;:136
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale za to Teść ma pewnie wielką radochę i satysfakcję i powiem Ci że rozsada piękna jak na zimowe warunki ;:215 Ja też ślę w poniedziałek ;:304 :wit
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Przemku podglądam Twój wątek już kawał czasu, ale jakoś nie był okazji się wpisać.
Podziwiam Cię za pełen profesjonalizm i różnorodność na Twojej działce :D
Jesteś nauczycielem wielu osób na forum .
A co pomidorów Twojego teścia - zazwyczaj mam takie w maju ;:306
Będzie ciężko je przetrzymać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zalane w miseczce wodą nasiona bobu Witkiem Manita pokazują kiełki więc trafiły do pierścieni 8/9 cm (po 2 nasionka). Przy okazji dokarmiania ptaszków zrobiłem kilka zdjęć budzących się do życia kwiatów. Roszponka też korzysta ze Słoneczka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na 8 otoczkowanych nasion sałaty Omega po 3 dniach wykiełkowało 5 roślinek. Do kiełkowania poszły nasionka kapusty wczesnej Delight Ball.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Poczytałam, pooglądałam z zaciekawieniem Twoją działkę. Jestem pełna podziwu za zaangażowanie w uprawy. Mam pytanie odnośnie pierwiosnków gruzińskich, dlaczego są przykryte stroiszem. Ja swoich nie przykrywałam, może mają takie wymagania, nie wiem. Prawdą jest, że po kilku latach u mnie zanikają, kojarzyłam to z letnią suszą.
Pozdrawiam Krystyna
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”