Borówka amerykańska - 9 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 8 cz

Post »

beacik78 te plamki na pędach to drewnienie. U różnych odmian i w dodatku w zależności od warunków inaczej ono przebiega.

robert16zgas na przędziorka w zależności od preferencji możesz zastosować oprysk środkiem chemicznym, naturalnym lub nawet płynem do naczyń (jedna łyżeczka na litr wody). U mnie od wczorajszego popołudnia padało kilka razy i przędziorki zniknęły. One nie lubią wody.
smok55
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 mar 2017, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
Czy mrówki w kwiatach borówki szkodzą? Dziś zauważyłem w większości kwiatów mrówki w środku.
beacik78
50p
50p
Od: 25 sie 2014, o 14:49

Post »

Dzięki Tomala3d za odpowiedź. Nie wiem co mam zrobić z moimi borówkami, bo stanowisko idealne a one nieciekawe.Poczekam jeszcze rok ja się nie poddaję o nie. Przyniosłam im dziś z lasu po garści ściółki (INNY starszy dzialkowiec polecił,na pewno nie zaszkodzi).A jak nie pomoże to pora wykopać i korzenie sprawdzić.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55

Post »

Jeżeli nie rosną to mało kwaśna ziemia, albo brak azotu. Widzę pod krzakami świeżą korę, ona do rozkładu potrzebuje azot, nie wiem jaki nawóz stosujesz, ale ja bym podał kilka razy siarczan amonu (pod krzak jedna łyżka rozrobiona w 10 l wody, możesz zacząć od połowy dawki i obserwować czy coś się dzieje). Pamiętaj jest to tylko gdybanie, ponieważ nie wiesz jak kwaśną masz ziemię. Widzę też pod krzakami agrowłókninę, z własnego doświadczenia mogę napisać że u mnie pod tą agro.... to nornice szalały, po usunięciu już tak ich nie widać.
Tomala3d
500p
500p

Post »

Miałem dwie borówki pod włókniną, nie polecam, rosły najgorzej i zalęgły się stada mrówek. Ściółka z lasu nie zaszkodzi a może pomóc. Najlepiej ściółka z lasu sosnowego gdzie jest dużo borówki czernicy.
To czy będą rosnąć będzie widać gdzieś na koniec czerwca, wtedy borówka wchodzi w fazę intensywnego wzrostu i wypuszcza od ziemi długie pędy. Jak tego nie zrobi to wtedy bym przyniósł z lasu sosnowego próchnicy, dokupił torfu kwaśnego i w to ją posadził. Efekt gwarantowany tylko oczywiście trzeba też nawozić tak jak pisze Jarowo. Przy kilku krzewach ja bym jednak radził kupić nawóz granulowany dedykowany do borówki bo z rozpuszczanym siarczanem amonu łatwiej przedobrzyć no i on ma tylko azot i siarkę.

Pytanie do ekspertów: Czy jest do kupienia gips do zastosowań ogrodniczych? Potrzebuję wapnia do nawożenia borówki a najlepiej podobno sprawdza się gips bo to siarczan wapnia. Czy może być w ostateczności najprostszy gips kupiony w budowlanym? Czy to jest naturalny gips?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeżeli będzie miał kolor szary to na 99% naturalny , jeżeli kremowy, to syntetyk otrzymywany w procesie odsiarczania spalin. Dotyczy to gipsu budowlanego, tzw. szybkiego
beacik78
50p
50p
Od: 25 sie 2014, o 14:49

Re: Borówka amerykańska - 9 cz.

Post »

Obrazek
Czy te parametry wystarczą czy szukać coś innego?
x-G-h
Konto usunięte na prośbę.
Od: 10 mar 2014, o 10:05

Post »

Mam dwa krzaczki borówek - Bluegold i Brigitta. Mam jeszcze miejsce na 2-3 krzaczki. Moglibyście polecić jakie odmiany kupić? Chciałbym każdy krzaczek z innej odmiany chociaż nie wiem czy to dobry pomysł? Przeglądając internet "spodobała" mi się Pink Lemonade. Czy poszczególne odmiany mogą na siebie źle wpływać?

W opisach w internecie można przeczytać że dorastają nawet do 2 m. To aż tak wysokie krzewy? Czy dorastają do takich wysokości tylko w idealnych warunkach.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55

Post »

Podobnie i u mnie :(
Obrazek

Obrazek
Tomala3d
500p
500p

Post »

@kaLo dzięki za informację.

@beacik78 będzie dobry tylko to jest nawóz rozpuszczalny i z tego co jest napisane to trzeba nawozić co tydzień w okresie zaznaczonym w opisie stosowania. Nawozów z mikroelementami do borówki jest sporo na rynku i większość ma podobny skład.

@Grech Pink Lemonade to chyba najgorszy wybór. To nie jest odmiana na nasz klimat. Masz tyle świetnych odmian do wyboru, Bluecrop, Spartan, Duke, Patriot, Chandler z najpopularniejszych a oprócz tego wiele wartościowych odmian z których każda ma jakąś zaletę jak np pora dojrzewania owoców(najwcześniejsze Chanticleer i Earliblue, najpóźniejsze polecane na nasz klimat Nelson i Darrow) czy przydatność na przetwory jak Rubel i Jersey.

@Behaviour, Jarowo co Wy tam wypatrzyliście w tych borówkach? Dla mnie wyglądają bardzo dobrze jak na pogodę która była tej wiosny.
Tomala3d
500p
500p

Post »

To poczekaj jeszcze chwilę aż zakwitną w pełni. Widać że nic im nie jest. Te które u mnie zmarzły już są suche i prawie odpadają.
LigiaM
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 mar 2017, o 22:51

Post »

Na mojej jednej borówce (posadzonej jesienią) pojawiły się jednak pąki kwiatowe. Marne bo marne, ale są. Zaczęłam czytać o nawożeniu i znalazłam artykuł o cięciu a tam ... "Nie dopuszczamy do owocowania młodych borówek, ponieważ mogłoby ono doprowadzić do ich skarlenia. Każdej wiosny skracamy pędy i usuwamy pąki kwiatowe, by krzew wykształcił silny szkielet. Pierwszego zbioru owoców dokonujemy w 5. roku po posadzeniu borówek" . Co Wy na to bo ja ;:145
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Tomala3d
500p
500p

Post »

LigiaM pisze:Na mojej jednej borówce (posadzonej jesienią) pojawiły się jednak pąki kwiatowe. Marne bo marne, ale są. Zaczęłam czytać o nawożeniu i znalazłam artykuł o cięciu a tam ... "Nie dopuszczamy do owocowania młodych borówek, ponieważ mogłoby ono doprowadzić do ich skarlenia. Każdej wiosny skracamy pędy i usuwamy pąki kwiatowe, by krzew wykształcił silny szkielet. Pierwszego zbioru owoców dokonujemy w 5. roku po posadzeniu borówek" . Co Wy na to bo ja ;:145
Gdyby borówka przez pięć lat od posadzenia czyli w siódmym roku życia pierwszy raz owocowała to przy dobrych warunkach miała by 3m wysokości. Ten artykuł to jakaś totalna bzdura. Czytałem nie raz o profesjonalnych plantacjach to tam w ogóle nie obrywają pąków bo po pierwsze przy tysiącach roślin było by to ciężkie do zrobienia a po drugie co kilka roślin mamy kilogram owoców.
O proszę bardzo: http://jagodnik.pl/borowki-na-chorwacji-fotogaleria/
Na trzecim zdjęciu widać owocowanie na młodym krzewie odmiany Duke.

Ma sens obrywanie kwiatów przy pierwszym kwitnieniu po posadzeniu rośliny ale nie przez pięć lat.
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47

Post »

W którym okresie można zobaczyć znaczy wzrost roślin?
Ile razy podlewacie siarczan amonu?
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Podoba mi się uprawa borówek w tych workach, czy ktoś się orientuje jakie one maja wymiary/gdzie je można dostać?
Może by w takich spróbować uprawy?
Co wy na to?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”