Hacjenda Anego - bardziej różana.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hacjenda Anego - bardziej różana.
https://www.youtube.com/watch?v=KUkGkWmrdlU w/g niego zrobiłam .Oczywiście jesienią też wsadziłam patyczki i po 3 tygodniach miały fajne kalusy .Jednak w domu jest zbyt ciepło i nie chciałam ich nakrywać workiem .Jednak to był błąd bo wszystkie padły .Teraz to samo zrobiłam w ogródku i stoja z boku przy altance
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Andrzeju chyba jesteś pionierem, bo nigdzie nie widziałam jeszcze kwitnących tulipanów ani sasanek
Hacjenda już otwarta, ja jutro sprzątam generalnie "taras", żeby można było w czystości usiąść.
Krokuski przekwitają, ale niedługo będą inne

Hacjenda już otwarta, ja jutro sprzątam generalnie "taras", żeby można było w czystości usiąść.
Krokuski przekwitają, ale niedługo będą inne

Dziękuję. Muszę sobie sprawić 

Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Moniko - tak nisko przyciąłem róże rabatowe i wielkokwiatowe. Krzewiaste zostawiam dłuższe a pnących przycinam mało.
Kasiu - szybko u nas płynie czas. Przebiśniegów już dawno nie ma, a krokusy zostały nieliczne - te najpóźniejsze. Za to szafirki już pokazują niebieskie główki, oraz hiacynty pchają się na świat.
Kasiu - szybko u nas płynie czas. Przebiśniegów już dawno nie ma, a krokusy zostały nieliczne - te najpóźniejsze. Za to szafirki już pokazują niebieskie główki, oraz hiacynty pchają się na świat.
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratulacje z pięknej wiosny! tulipany to chyba tylko u Ciebie Andrzeju. Ziemię musisz mieć dobrą, że tak pieknie wszystko się przyjmuje i ukorzenia. Czy stosowałeś Polyversum do roślin ? Ciekawa jestem opini bo grzyb już całkiem zadomowił się w moim ogrodzie:(
- JAKUCH
Wczoraj wyrzuciłam 3 koszyczki ze zgniłymi cebulkami tulipanów .Oj w tym roku będzie u mnie marnie z tulipanami .Doszłam do wniosku ,że chyba z nich zrezygnuje, bo szkoda kasy .No chyba ,żebym jesienią wsadziła w donice i zaniosła do zimowej przechowalni ,a wiosną do ogródka .Innej opcji nie ma
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Andrzeju
Dzieje się u ciebie ..dzieje .fajnie.;)
Tulipanki pięknie rozkwitly.
Moje jeszcze nie.
Grill już zaliczony. U mnie nie.
Fajny sposób na rozmazanie róż. Może sama tak spróbuję.
Pozdrawiam .

Dzieje się u ciebie ..dzieje .fajnie.;)
Tulipanki pięknie rozkwitly.
Moje jeszcze nie.
Grill już zaliczony. U mnie nie.
Fajny sposób na rozmazanie róż. Może sama tak spróbuję.
Pozdrawiam .

- any57
Wiosny ciąg dalszy - a może to już lato? Temp.codziennie mocno ponad 20 stopni.
Ledwo coś rozkwitnie, to już przekwita.
Ewo - ja wcale nie jestem zadowolony z gleby na ogrodzie
Nadrabiam kompostem, a chemii staram się nie używać.
Najlepszą glebę widziałem u Jadzi
O tulipanach mówisz?
Zaraz te prawdziwe zakwitną, bo wczesne botaniczne już przekwitły.

A takie ciekawe kupiła moja Mirka dwa lata temu - na jednym pędzie mają po kilka kwiatów.

Jadziu, my 3 lata nie wykopywaliśmy cebul tulipanów. W końcu w ub.. wykopałem, powybierałem najlepsze i ... nie jestem zadowolony z efektu - słabo rosną
W jednym miejscu zapomniałem wykopać i tam w gąszczu liści jest najwięcej pędów z kwiatem.
Tulipany pokazałem, to może ... hiacynty

No i 'twoje' epimedium już kwitnie

Aniu nie tylko grillujemy, ale i obiady oraz kolacje jemy na ogrodzie
Jest pięknie.
Migdałek zaraz zakwitnie.

Kaktusy już wyprowadziłem z piwnicy - na razie pod szkłem, bo wody nie próbowały od października i deszcze by je utopiły (choć takowych od miesiąca nie widziałem).
Dzisiaj po raz pierwszy po 2 tyg aklimatyzacji zostały spryskane wodą.

No to co?
Spacerujemy

Pozdrawiam wszystkich miłych gości mego wątku

Ledwo coś rozkwitnie, to już przekwita.
Ewo - ja wcale nie jestem zadowolony z gleby na ogrodzie

Najlepszą glebę widziałem u Jadzi
O tulipanach mówisz?
Zaraz te prawdziwe zakwitną, bo wczesne botaniczne już przekwitły.
A takie ciekawe kupiła moja Mirka dwa lata temu - na jednym pędzie mają po kilka kwiatów.
Jadziu, my 3 lata nie wykopywaliśmy cebul tulipanów. W końcu w ub.. wykopałem, powybierałem najlepsze i ... nie jestem zadowolony z efektu - słabo rosną

W jednym miejscu zapomniałem wykopać i tam w gąszczu liści jest najwięcej pędów z kwiatem.
Tulipany pokazałem, to może ... hiacynty
No i 'twoje' epimedium już kwitnie

Aniu nie tylko grillujemy, ale i obiady oraz kolacje jemy na ogrodzie

Jest pięknie.
Migdałek zaraz zakwitnie.
Kaktusy już wyprowadziłem z piwnicy - na razie pod szkłem, bo wody nie próbowały od października i deszcze by je utopiły (choć takowych od miesiąca nie widziałem).
Dzisiaj po raz pierwszy po 2 tyg aklimatyzacji zostały spryskane wodą.
No to co?
Spacerujemy

Pozdrawiam wszystkich miłych gości mego wątku

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Andrzeju mógłbym Twój ogród chwalić i chwalić. Dzięki Tobie udało mi się ukorzenić róże ! Tak, ściąłem gałązki bodajże pod koniec października i powtykałem do ziemi. Może nie wszystkie, ale część puściła korzonki.
A jak to było z wiosennym ukorzenianiem ?
A jak to było z wiosennym ukorzenianiem ?
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Andrzeju i Was już tak dużo się dzieje. Wpadły mi w oko pierwiosnkowe obwódki. Nie doceniałam uch do tej pory a one tak fajnie się prezentują wczesną wiosną. Mam dwie kępki ale kiedy to się rozmnoży?
Muszę dziś im się przyjżeć. 

- any57
Dziękuję Sebastianie za miłe słowa.
Widzisz jakie to proste? Wsadzasz patyczki i rosną ci róże
Wiosną po przycięciu też wtykam do ziemi, po pierwszym kwitnieniu także, no i jesienią.
Najlepiej wychodzi to z pnącymi, najgorzej z wielkokwiatowymi.
Ale, że patyczków jest w bród i nic to nie kosztuje, to wtykam je dookoła "matki" - jak się nie uda to nie ma żalu, jak się uda to jest radość
Gdyby jakiegoś nowego forumoficza zaciekawiły te patyczki
Tak Aniu, to prawda - ładnie wyglądają pierwiosnki jako obwódki. Gdy nabyliśmy działkę, to było ich kilka kępek, a teraz są wszędzie. Szybko się rozmnażają i łatwo dzielą. Drugie tyle co mamy, zostało już podarowanych na inne ogrody.
Początkowo rozmnażałem te co rosły - potem tak mnie zauroczyły, że zacząłem szukać innych.
A dobierając kolorystycznie można tworzyć np obrazki, czy litery

Widzisz jakie to proste? Wsadzasz patyczki i rosną ci róże

Wiosną po przycięciu też wtykam do ziemi, po pierwszym kwitnieniu także, no i jesienią.
Najlepiej wychodzi to z pnącymi, najgorzej z wielkokwiatowymi.
Ale, że patyczków jest w bród i nic to nie kosztuje, to wtykam je dookoła "matki" - jak się nie uda to nie ma żalu, jak się uda to jest radość

Gdyby jakiegoś nowego forumoficza zaciekawiły te patyczki

Tak Aniu, to prawda - ładnie wyglądają pierwiosnki jako obwódki. Gdy nabyliśmy działkę, to było ich kilka kępek, a teraz są wszędzie. Szybko się rozmnażają i łatwo dzielą. Drugie tyle co mamy, zostało już podarowanych na inne ogrody.
Początkowo rozmnażałem te co rosły - potem tak mnie zauroczyły, że zacząłem szukać innych.
A dobierając kolorystycznie można tworzyć np obrazki, czy litery

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Andrzeju, śliczna , kolorowa ta Wasza działeczka. Jednak prawda " małe, jest piękne"
Wszystko świetnie zaaranżowane, w zasięgu wzroku
Niesamowicie szybko wszystko przekwita, zanim zdecydowałam się obfocić krokusy , to nie wiem kiedy przekwitły, tulipany wczesne już w zapomnieniu. Róże też tak rozmnażam
Pozdrawiam i życzę miłego biesiadowania na działeczce " przyjemne z pożytecznym " 

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Niewiedziałem, że róże tak łatwo rozmnażać z patyków
ale twoje róże są imponujące 

- any57
Witam miłych gości
Masz rację Bogusiu - dwa dni temu zrobiłem zdjęcia jak się rośliny budzą i ... one już nieaktualne.
Codziennie zaskakują nas nowości.
Np. barwinek

A jutro pewnie i szafirki rozwiną swe kwiaty, bo tulipany już po południu zaczęły

Maćku, jak dobrze, że wpadłem na pomysł by przypomnieć o rozmnażaniu róż.
Teraz i ty będziesz miał ich więcej.
Wczoraj np. na zaniedbanej sąsiedniej działce młodzi nabywcy mieli problem z wodą. Przy pomocy mojej i sąsiada mają usterkę usuniętą i na nowo są podłączeni do sieci.
Babcia ich, na nową działkę nakupiła dużo róż, a tu .... ugór. Więc z sąsiadem dostaliśmy po dwie by się nie zmarnowały
Oczywiście przy okazji pracy na słońcu, studzili nas zimnym piwem
Jak dobrze mieć sąsiada .... tak to leciało
O różach mówimy, więc popatrz (bo ja już podglądałem u innych i czytałem) ... tak je powyginałem - to nazywa się kulkowaniem

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających

Masz rację Bogusiu - dwa dni temu zrobiłem zdjęcia jak się rośliny budzą i ... one już nieaktualne.
Codziennie zaskakują nas nowości.
Np. barwinek
A jutro pewnie i szafirki rozwiną swe kwiaty, bo tulipany już po południu zaczęły

Maćku, jak dobrze, że wpadłem na pomysł by przypomnieć o rozmnażaniu róż.
Teraz i ty będziesz miał ich więcej.
Wczoraj np. na zaniedbanej sąsiedniej działce młodzi nabywcy mieli problem z wodą. Przy pomocy mojej i sąsiada mają usterkę usuniętą i na nowo są podłączeni do sieci.
Babcia ich, na nową działkę nakupiła dużo róż, a tu .... ugór. Więc z sąsiadem dostaliśmy po dwie by się nie zmarnowały

Oczywiście przy okazji pracy na słońcu, studzili nas zimnym piwem

Jak dobrze mieć sąsiada .... tak to leciało

O różach mówimy, więc popatrz (bo ja już podglądałem u innych i czytałem) ... tak je powyginałem - to nazywa się kulkowaniem

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających

- JAKUCH
Andrzeju co to te żółte kwiatki na ostatniej fotce???? Kiedyś też miałem te niby czerwono oranżowe tulipanki ,ale też mi wybyły
One są takie żarówiaste.Tegoroczna wiosna mniej więcej taka sama jak u mnie .Melduję ,ze jesienne patyczki Eli mają juz całkiem ładne listki ciekawe czy i korzonki ,ale dalej siedzą pod kloszem aż wrócę od mamy czyli do końca maja .Buziaki dla gospodyni i gospodarza tego cudnego raju na ziemi