Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
U mnie na polanie były kokony i prysnęłam mospilanem.Potem pojawiły się takie same objawy na liściach.Myślałam,że to za mocna dawka mospilanu gdyż użyłam takiej,jak do róż.Jednak wychodzi na to,że to z innego powodu..
-- 18 maja 2018, o 07:02 --
A czy letnie maliny glen ample pryska się od robaka teraz jak kwitną??
-- 18 maja 2018, o 07:02 --
A czy letnie maliny glen ample pryska się od robaka teraz jak kwitną??
Pozdrawiam Ewa
kacona - podany przez Ciebie link się nie otwiera. (Czy link miał się odnosić do tych "plam" na liściach )
Pozdrawiam Serdecznie
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To wstawiam jeszcze raz
viewtopic.php?f=17&t=24332&start=70
viewtopic.php?f=17&t=24332&start=70
Pozdrawiam Ekaterina
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super, kupuję tę teorię. Szczególnie, że nie znalazłam żadnych przypadków od strony północnej, a teraz przy deszczowej pogodzie nowe się nie pojawiają.corazonbianco pisze: Poparzenia słoneczne?
Dzięki kacona link teraz działa
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja nie kupuje, moje maliny słońca od tygodnia nie widziały, trzy dni temu jeszcze tych plam nie było. Zaczynam mieć jednak wątpliwości czy to szkodnik a nie choroba. Jest mnóstwo nakłuć w okolicy tych zaschnietych plam i zobaczyłam pajączka w kolorze kremowym a ja głupia zamiast mu zrobić fotkę najpierw go zakatrupilam , spadł, No i ? po ptokach?. Nie tylko chłop żywemu nie przepuści, baba tez .

Pozdrawiam! Gienia.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Twoje plamy Gieniu chyba trochę inaczej wyglądają, moje są wyraźnie ograniczone, tylko na końcu liścia, a Twoje jakby się rozlewają, więc to może faktycznie coś innego. (Pajączek to chyba niewinny był, jeśli to pająk).
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
gienia1230 ullak U mnie dzieje się to samo. Z moich obserwacji wynika, że to efekt żerowania pluskwiaka (niestety nie znam nazwy tego pluskwiaka ale to taki brązowy pospolity pluskwiak z takimi jakby kolczastymi wypustkami), który nakłuwa wiązkę przewodzącą na liściu lub łodydze i wysysa soki z rośliny. Powyżej nakłucia powstaje nekroza. Pluskwiak ten podobnie atakuje słoneczniki i liście buraków ćwikłowych. W zeszłym roku szczególnie zaatakował buraki i oszczędził inne rosnące w pobliżu rośliny. Mój sposób na walkę z gadziną jest taki: zebrać i zadeptać.
Pozdrawiam Lucyna
Szczurbobik - czy masz na myśli odorka zieleniaka ?
Pozdrawiam Serdecznie
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Raczej to nie odorek, ta paskuda u mnie też bywa ale trochę póżniej. Może to jednak te małe pajaczki. Muszę chyba prysnać mospilanem, bo coś te nakłucia robi. Tylko, że u mnie co chwilę pada. Za chwilę znowu będzie lało.
Pozdrawiam! Gienia.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Nie znam nazwy pluskwiaka. Przejrzałam pobieżnie w internecie i pasuje mi wtyk straszyk, przynajmniej na zdjęciach wygląda podobnie. Dzisiaj po południu znalazłam takiego jak żerował na malinach, dokładnie tak jak opisałam wcześniej. Niestety nie zrobiłam mu zdjęcia, jak spotkam następnego to go obfotografuję i wrzucę zdjęcia. Nie wiem czy jakiś oprysk jest na niego skuteczny, bo malin nie pryskam. Ja zawsze usuwałam robala mechanicznie.
Pozdrawiam Lucyna
Czy letnią malinę glen ample pryska się teraz od robaków??
Pozdrawiam Ewa
Witam,
mam problem, w niedzielę sypałem trochę nawozu azotowego (ale normalnie z wyczuciem jak zazwyczaj) bo liście najmłodsze były lekko jasne.
Dzisiaj przychodzę na działkę i widzę prawie białe liście.
Czy to wina mojego nawożenia saletrą amonową i lekko siarczanem magnezu czy sąsiad mógł coś pryskać (kiedyś mi opryskał rundupem trochę malin i nadal tam nic nie rośnie)?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/559c294c8df675b8
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c43a7633d2e29fda
mam problem, w niedzielę sypałem trochę nawozu azotowego (ale normalnie z wyczuciem jak zazwyczaj) bo liście najmłodsze były lekko jasne.
Dzisiaj przychodzę na działkę i widzę prawie białe liście.
Czy to wina mojego nawożenia saletrą amonową i lekko siarczanem magnezu czy sąsiad mógł coś pryskać (kiedyś mi opryskał rundupem trochę malin i nadal tam nic nie rośnie)?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/559c294c8df675b8
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c43a7633d2e29fda
Na fotkach widać listki trawy. Gdyby to był rundup to listki trawy też powinny tracić kolor (też były wystawione na potencjalny oprysk). No chyba, że malina jest bardziej wrażliwa i po prostu wcześniej liście zaczęły tracić kolor i trawa też zacznie tracić kolor i usychać.
(co za sąsiad, co używa rundup na działce. Czy ma świadomość jego szkodliwych skutków?)
(co za sąsiad, co używa rundup na działce. Czy ma świadomość jego szkodliwych skutków?)
Pozdrawiam Serdecznie
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Objawy przypominają chlorozę.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Dzisiaj popryskałem liście odżywką żelaza, zobaczymy czy coś to podratuje sytuację. Generalnie to nie mam pomysłu co było tego powodem :/