Jest już wiosna!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jest już wiosna!

Post »

Wszyscy martwimy się o najbliższe zimne noce .Prawdą jest niestety że drzewa kwitną tylko bzyków brak .Zimno i nie ma oblotów .Może jednak zrobi się w końcu cieplej . ;:167
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu.
Widzę, że martwcie się przymrozkami...ja też , bo choć niby do tej pory w prognozach nie miałam minusów, to na roślinach niestety widzę ich działanie. Dzisiaj zamiast deszczu padał grad, a zimno jest okropnie. Moja hortensja pnące ma już spore pąki kwiatowe i....zmarznięte liście. Nie mam już siły na ciągłą walkę z przyrodą i nic nie okrywam. Co ma być to będzie. :?
Życzę Ci dodatnich temperatur. ;:196 :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu po kolejnej mroźnej nocy, na dziś jakieś burze u nas zapowiadają, to może bez przymrozków już się obędzie, oby, bo ręce opadają, życzę również takiej wiosny prawdziwej z deszczem i słonkiem ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w kolejny dzień wiosny!
Rano było 0 st, zimno, szaroburo eeee co to za wiosna!

Elu właśnie martwi mnie brak bzyków ;:131 pszczół coraz mniej ale było dużo trzmieli a teraz coraz mniej i śmiesznie jak jedno wielkie drzewo obrabia jeden trzmiel ;:oj Gdzieś w prognozie jest wyższa temperatura ale czy to się nie zmieni ?

Ewuniu okrywać taki duży ogród ja Twój jest raczej niemożliwe. Właściwie ogród na zachodzie Polski powinien sobie radzić sam. Szkoda hortensji ! mam nadzieję że jednak zakwitnie :D Jeszcze widzę u mnie najbliższa noc zimna do -1 a potem już cieplej...oby!
Dobrego dnia Ewuniu ;:196

Iwonko u mnie jeszcze najbliższa noc z przymrozkiem i nie wiem czy coś nie wezmę jednak do domu :uszy Potem niby cieplej to może nareszcie posadzę jakieś pomidory w tunelu, żeby mieć zbory jeszcze w lecie ;:224 Tobie życzę ciepła i żadnych strat ;:196
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Moja szklarenka stoi w tunelu foliowym, dzisiaj w nocy paliłam jeden znicz wewnątrz szklarenki, rano było w niej 15st, przy sporym przymrozku to niezły rezultat, myślę że nad ranem nie spadło poniżej dziesięciu. Muszę dokupić dzisiaj wkładów na kolejne noce bo się zapasy kończą. Ciekawe co tam Marysiu wymyślisz na tej glinie, czytałam wcześniej że skalniak miał być :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu u mnie z piątku na sobotę -3 było, tulipany zamarzły, padły ale dzielnie w słońcu się podniosły :wink: . Niestety u mnie zimne noce wszystko wstrzymują. Przeglądaliście prognozy długoterminowe, co dalej?.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko no właśnie skalniak, bo dostałam kamienie duże ładne ale obok niedaleko jest skalniak młodej więc czy to będzie pasowało, ewentualnie mogłabym go usytuować z przodu grządki ale też coś mi się nie widzi. Druga sprawa to czy można taki ciężar kłaść na ziemi w której zakopany jest pojemnik plastikowy? widzisz ile wątpliwości :D
Nie ma dalej zniczy ;:185 paliłam taką świeczkę, którą dostałam razem z latarenką i pod wpływem ciepła na tarasie się rozpłynęła :;230 Ale przetransportowanie szklarenki do tunelu to dobry pomysł tym bardziej, że -1 dzisiaj ma być.

Dorotko pamiętam taką wiosnę jak tulipany po nocy leżały i co prawda podniosły łebki, ale chyba krótko były ładne :wink: Przestałam patrzeć na długoterminowe prognozy, no przeglądam trzy portale i wszystkie korygują na bieżąco czyli długoterminowa jest na teraz, a za dwa tygodnie i tak będzie inaczej ;:224
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Marysiu staw to może za dużo powiedziane ale ...tak to nazywam.Na pewno działka jest większa ale za to bagnista,chyba wolałabym mniejsza ale suchą :;230 .Druga część działki praktycznie nie wykorzystana ,nawet drenaże nie pomagają.Teraz jak mamy "staw" jest troszkę lepiej ale miejscami tez stoi woda.Wpis na wątku zrobiony,zapraszam. ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Joasiu czytałam już wczoraj, ale późno głowa już leciała na klawiaturę :;230 Już w jednym wątku też czytałam chyba u Ali, że staw bardzo pomógł przy odwodnieniu działki, a tworzy się nowe środowisko z florą i fauną ;:215 Na moim szaliczku strumyk tylko byłby możliwy ;:306
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, głazów tam przecież kłaść nie będziesz więc chyba nie powinno być problemów, a może taką mini kaskadę jak Marta z niedużymi bylinkami, ciekawa jestem co tam w końcu powstanie :D
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu :wit

Trochę mnie nie było , to znaczy byłam , zaglądałam , ale nie pisałam . :oops:
Wybacz proszę ! :D
U mnie wszystko w porządku . Roślinki sobie spokojnie rosną , nie za szybko . I to jest dobre , bo wiosna zimna , a do końca maja jeszcze trochę czasu .
Pamiętasz mój eksperyment z czosnkiem ?
Część ząbków wsadzałam do ziemi obranych z łusek . Muszę Ci powiedzieć , że nie widać żadnej różnicy w stosunku do tych roślin , które wyrosły z ząbków nieobieranych . Zobaczymy jak będą wyglądały główki .
U mnie na działce w tej chwili najpiękniej kwitnie forsycja i jej zdjęcie przesyłam Ci , by ogrzać mroźne poranki . ;:196

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witaj Marysiu. ;:196
Wybacz że wklejam, ale czy to to miejsce?

Obrazek
Jeśli tak, to może kwaśna rabata?
Ja bym najpierw chyba wysypała na tą glinę ze dwie taczki piasku i przejechała parę razy glebogryzarką, a potem po mału dodawała lepszej ziemi, a na wymyślenie co tam posadzić masz czas, bo ziemia będzie długo jeszcze siadać. ;:108
Dzisiaj znowu ranek u mnie był biały, a to jeszcze nie koniec. :?
Pozdrawiam serdecznie. :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Marysiu..u mnie także temperatury nocne około 0, +1 w dzień także zimnica. :wink: Tak więc tydzień raczej w lenistwo obfitować będzie, choć już dobrzeje i spragniona działki. ;:oj . Ciekawe co wymyślisz na glinie, znając ciebie powstanie coś ładnego. :uszy . Moja połówka zrobiła mi niespodziankę w postaci róży na pniu, udaję że się cieszę ;:306 . Ja się martwię jej zimowaniem. ;:173 . Pozdrawiam i życzę nocy bez przymrozków. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mimo, że temperatura ok. 8 st. to sypał nawet zmrożony śnieg. Nie zastanawiając się wzięłam ze szklarenki pomidory i papryki do domu, a szklarenkę do tunelu i do niej wstawiałam tamtejsze pomidory i papryki. Pomidory siane w marcu i niedawno przepikowane. Mam parę świec to umilą atmosferę w nocy tunelowym rozsadom. Próbuje wyjść słońce więc zrobiłam kilka zdjęć, bo smutno bez nich, a tu dziewczyny umiliły wątek zdjęciami ;:180

Iwonko nie wiem czy to będzie pasowało, bo perspektywa niewielka żeby popatrzeć na wysoką grządkę, poza tym na środku jest właz który będzie używany. Była zamknięty na śruby, jak wyszłam do ogrodu pojawił się kamień pytam co to. Mój M odkręcił śruby, żeby zajrzeć do środka ;:oj śruby wyrzucił, a położył kamień ...woła o pomstę do nieba ;:29

Iwonko, Ewuniu tak to wygląda dzisiaj

Obrazek

Na prawo od kupki wierzchniej ziemi jest skalniak Kasi więc jakoś nie pasuje drugi...bo co konkurencja? z przodu bliżej deski byłby tuż przy przejściu i tu na ogół stoi karmnik.

Beatko miło mi że jesteś, a ja myślałam że skoro ja nie zaglądam do Was to i Wy do mnie, ale wczoraj Ela mnie zmobilizowała i zajrzałam do Małgosi. Czytam, że Ty też nie bardzo masz czas na FO. Po południu dłużej można posiedzieć w ogrodzie więc wieczór stał się bardzo krótki :D Pamiętam Twój eksperyment i jak zobaczyłam grządkę z czosnkiem u Małgosi to nawet miałam zapytać, ale pomyślałam że może jak wpadniesz do mnie to zapytam ;:306 i widzisz jak mnie wyczułaś ;:168 Piękna forsycja ! ja dochowałam się trzech (każda inna), ale wszystkie jeszcze skromne ;:224

Ewuniu glebogryzarka trochę duża na ten kawałeczek, ale może spróbuję delikatnie przejechać? I jak tak myślę popracować najpierw nad glebą i może żeby nie było łyso w maju posieję i posadzę jednoroczne. Aksamitki, mam dalie z siewu, farbownik ładnie wykiełkował...więc mix kolorów! może trochę brak słońca, ale powinny dać radę ;:333 Do jesieni zgromadzę trochę roślin i wymyślę coś niebanalnego.
Widzisz jaka różnica, fajnie że masz to zdjęcie ;:196
Białe próbowało i u mnie, ale coś go przegoniło pewnie temperatura ;:306

Zeniu u mnie cieplej, chociaż jak białe fruwało to mrozem powiało ;:oj Miałam dwa razy różę na pniu. Raz sama sobie kupiłam i powiedziałam nigdy więcej a drugi raz dostałam i też udawałam że się cieszę...nawet do zimy nie przeżyła :shock: Co będzie jeszcze nie wiem, ale plan na już chyba powstaje. Wydobrzej do końca a jak zrobi się ciepło to polecisz do swojego pięknego ogródka ;:196

Parę dzisiejszych zdjęć ze skalniaka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Barkarole już opłakałam a ona odbija!

Obrazek

Maleńki berberys
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Klon tatarski z ubiegłorocznego siewu

Obrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Serduszki

ObrazekObrazek

Piwonia drzewiasta

Obrazek

Bez lada moment zakwitnie
Obrazek

Epimedium ma dobrą miejscówkę i kwitnie jak szalone

Obrazek

pierwszy Psi ząb

Obrazek

a ten się panoszy ;:oj

Obrazek

Miłego dnia!
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, faktycznie z tym skalniakiem mogłabyś zrobić przykrość dziewczynie, wysokie rośliny też w grę nie wchodzą bo zasłoniłyby skalniak i też smuteczek dla Kasi, ale pomyślałam że bardzo ładnie prezentował by się przedskalniak żwirowy, takie zaproszenie do wejścia na skalniak, a na nim żurawka, może mała kostrzewa sina, czy inne drobne byliny, myślę że ładnie by się to ze skalniakiem zgrało :D, coś w ten deseń: http://www.ogrodydlaciebie.pl/g,maly-og ... em,68.html

-- 25 kwi 2016, o 17:53 --

Ziarnopłon i u mnie zaczął w tym roku szaleć, nie wiem czy mu pozwolę na zbyt wiele, bo to podobno bardzo ekspansywna roślina.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”