Jest już wiosna!
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jest już wiosna!
Wszyscy martwimy się o najbliższe zimne noce .Prawdą jest niestety że drzewa kwitną tylko bzyków brak .Zimno i nie ma oblotów .Może jednak zrobi się w końcu cieplej . 

- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Marysiu.
Widzę, że martwcie się przymrozkami...ja też , bo choć niby do tej pory w prognozach nie miałam minusów, to na roślinach niestety widzę ich działanie. Dzisiaj zamiast deszczu padał grad, a zimno jest okropnie. Moja hortensja pnące ma już spore pąki kwiatowe i....zmarznięte liście. Nie mam już siły na ciągłą walkę z przyrodą i nic nie okrywam. Co ma być to będzie.
Życzę Ci dodatnich temperatur.

Widzę, że martwcie się przymrozkami...ja też , bo choć niby do tej pory w prognozach nie miałam minusów, to na roślinach niestety widzę ich działanie. Dzisiaj zamiast deszczu padał grad, a zimno jest okropnie. Moja hortensja pnące ma już spore pąki kwiatowe i....zmarznięte liście. Nie mam już siły na ciągłą walkę z przyrodą i nic nie okrywam. Co ma być to będzie.

Życzę Ci dodatnich temperatur.

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Marysiu po kolejnej mroźnej nocy, na dziś jakieś burze u nas zapowiadają, to może bez przymrozków już się obędzie, oby, bo ręce opadają, życzę również takiej wiosny prawdziwej z deszczem i słonkiem 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam w kolejny dzień wiosny!
Rano było 0 st, zimno, szaroburo eeee co to za wiosna!
Elu właśnie martwi mnie brak bzyków
pszczół coraz mniej ale było dużo trzmieli a teraz coraz mniej i śmiesznie jak jedno wielkie drzewo obrabia jeden trzmiel
Gdzieś w prognozie jest wyższa temperatura ale czy to się nie zmieni ?
Ewuniu okrywać taki duży ogród ja Twój jest raczej niemożliwe. Właściwie ogród na zachodzie Polski powinien sobie radzić sam. Szkoda hortensji ! mam nadzieję że jednak zakwitnie
Jeszcze widzę u mnie najbliższa noc zimna do -1 a potem już cieplej...oby!
Dobrego dnia Ewuniu
Iwonko u mnie jeszcze najbliższa noc z przymrozkiem i nie wiem czy coś nie wezmę jednak do domu
Potem niby cieplej to może nareszcie posadzę jakieś pomidory w tunelu, żeby mieć zbory jeszcze w lecie
Tobie życzę ciepła i żadnych strat 
Rano było 0 st, zimno, szaroburo eeee co to za wiosna!
Elu właśnie martwi mnie brak bzyków

Ewuniu okrywać taki duży ogród ja Twój jest raczej niemożliwe. Właściwie ogród na zachodzie Polski powinien sobie radzić sam. Szkoda hortensji ! mam nadzieję że jednak zakwitnie

Dobrego dnia Ewuniu

Iwonko u mnie jeszcze najbliższa noc z przymrozkiem i nie wiem czy coś nie wezmę jednak do domu

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu u mnie z piątku na sobotę -3 było, tulipany zamarzły, padły ale dzielnie w słońcu się podniosły
. Niestety u mnie zimne noce wszystko wstrzymują. Przeglądaliście prognozy długoterminowe, co dalej?.

- Maska
- Kontakt:
Iwonko no właśnie skalniak, bo dostałam kamienie duże ładne ale obok niedaleko jest skalniak młodej więc czy to będzie pasowało, ewentualnie mogłabym go usytuować z przodu grządki ale też coś mi się nie widzi. Druga sprawa to czy można taki ciężar kłaść na ziemi w której zakopany jest pojemnik plastikowy? widzisz ile wątpliwości
Nie ma dalej zniczy
paliłam taką świeczkę, którą dostałam razem z latarenką i pod wpływem ciepła na tarasie się rozpłynęła
Ale przetransportowanie szklarenki do tunelu to dobry pomysł tym bardziej, że -1 dzisiaj ma być.
Dorotko pamiętam taką wiosnę jak tulipany po nocy leżały i co prawda podniosły łebki, ale chyba krótko były ładne
Przestałam patrzeć na długoterminowe prognozy, no przeglądam trzy portale i wszystkie korygują na bieżąco czyli długoterminowa jest na teraz, a za dwa tygodnie i tak będzie inaczej 

Nie ma dalej zniczy

Dorotko pamiętam taką wiosnę jak tulipany po nocy leżały i co prawda podniosły łebki, ale chyba krótko były ładne

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Marysiu staw to może za dużo powiedziane ale ...tak to nazywam.Na pewno działka jest większa ale za to bagnista,chyba wolałabym mniejsza ale suchą
.Druga część działki praktycznie nie wykorzystana ,nawet drenaże nie pomagają.Teraz jak mamy "staw" jest troszkę lepiej ale miejscami tez stoi woda.Wpis na wątku zrobiony,zapraszam. 

- Maska
- Kontakt:
Joasiu czytałam już wczoraj, ale późno głowa już leciała na klawiaturę
Już w jednym wątku też czytałam chyba u Ali, że staw bardzo pomógł przy odwodnieniu działki, a tworzy się nowe środowisko z florą i fauną
Na moim szaliczku strumyk tylko byłby możliwy 

- zielonajagoda
- Kontakt:
Marysiu, głazów tam przecież kłaść nie będziesz więc chyba nie powinno być problemów, a może taką mini kaskadę jak Marta z niedużymi bylinkami, ciekawa jestem co tam w końcu powstanie 

- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Marysiu
Trochę mnie nie było , to znaczy byłam , zaglądałam , ale nie pisałam .
Wybacz proszę !
U mnie wszystko w porządku . Roślinki sobie spokojnie rosną , nie za szybko . I to jest dobre , bo wiosna zimna , a do końca maja jeszcze trochę czasu .
Pamiętasz mój eksperyment z czosnkiem ?
Część ząbków wsadzałam do ziemi obranych z łusek . Muszę Ci powiedzieć , że nie widać żadnej różnicy w stosunku do tych roślin , które wyrosły z ząbków nieobieranych . Zobaczymy jak będą wyglądały główki .
U mnie na działce w tej chwili najpiękniej kwitnie forsycja i jej zdjęcie przesyłam Ci , by ogrzać mroźne poranki .

Trochę mnie nie było , to znaczy byłam , zaglądałam , ale nie pisałam .

Wybacz proszę !

U mnie wszystko w porządku . Roślinki sobie spokojnie rosną , nie za szybko . I to jest dobre , bo wiosna zimna , a do końca maja jeszcze trochę czasu .
Pamiętasz mój eksperyment z czosnkiem ?
Część ząbków wsadzałam do ziemi obranych z łusek . Muszę Ci powiedzieć , że nie widać żadnej różnicy w stosunku do tych roślin , które wyrosły z ząbków nieobieranych . Zobaczymy jak będą wyglądały główki .
U mnie na działce w tej chwili najpiękniej kwitnie forsycja i jej zdjęcie przesyłam Ci , by ogrzać mroźne poranki .

Pozdrawiam, Beata.
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Witaj Marysiu.
Wybacz że wklejam, ale czy to to miejsce?

Jeśli tak, to może kwaśna rabata?
Ja bym najpierw chyba wysypała na tą glinę ze dwie taczki piasku i przejechała parę razy glebogryzarką, a potem po mału dodawała lepszej ziemi, a na wymyślenie co tam posadzić masz czas, bo ziemia będzie długo jeszcze siadać.
Dzisiaj znowu ranek u mnie był biały, a to jeszcze nie koniec.
Pozdrawiam serdecznie.

Wybacz że wklejam, ale czy to to miejsce?

Jeśli tak, to może kwaśna rabata?
Ja bym najpierw chyba wysypała na tą glinę ze dwie taczki piasku i przejechała parę razy glebogryzarką, a potem po mału dodawała lepszej ziemi, a na wymyślenie co tam posadzić masz czas, bo ziemia będzie długo jeszcze siadać.

Dzisiaj znowu ranek u mnie był biały, a to jeszcze nie koniec.

Pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Marysiu..u mnie także temperatury nocne około 0, +1 w dzień także zimnica.
Tak więc tydzień raczej w lenistwo obfitować będzie, choć już dobrzeje i spragniona działki.
. Ciekawe co wymyślisz na glinie, znając ciebie powstanie coś ładnego.
. Moja połówka zrobiła mi niespodziankę w postaci róży na pniu, udaję że się cieszę
. Ja się martwię jej zimowaniem.
. Pozdrawiam i życzę nocy bez przymrozków. 

- Maska
- Kontakt:
Mimo, że temperatura ok. 8 st. to sypał nawet zmrożony śnieg. Nie zastanawiając się wzięłam ze szklarenki pomidory i papryki do domu, a szklarenkę do tunelu i do niej wstawiałam tamtejsze pomidory i papryki. Pomidory siane w marcu i niedawno przepikowane. Mam parę świec to umilą atmosferę w nocy tunelowym rozsadom. Próbuje wyjść słońce więc zrobiłam kilka zdjęć, bo smutno bez nich, a tu dziewczyny umiliły wątek zdjęciami
Iwonko nie wiem czy to będzie pasowało, bo perspektywa niewielka żeby popatrzeć na wysoką grządkę, poza tym na środku jest właz który będzie używany. Była zamknięty na śruby, jak wyszłam do ogrodu pojawił się kamień pytam co to. Mój M odkręcił śruby, żeby zajrzeć do środka
śruby wyrzucił, a położył kamień ...woła o pomstę do nieba
Iwonko, Ewuniu tak to wygląda dzisiaj

Na prawo od kupki wierzchniej ziemi jest skalniak Kasi więc jakoś nie pasuje drugi...bo co konkurencja? z przodu bliżej deski byłby tuż przy przejściu i tu na ogół stoi karmnik.
Beatko miło mi że jesteś, a ja myślałam że skoro ja nie zaglądam do Was to i Wy do mnie, ale wczoraj Ela mnie zmobilizowała i zajrzałam do Małgosi. Czytam, że Ty też nie bardzo masz czas na FO. Po południu dłużej można posiedzieć w ogrodzie więc wieczór stał się bardzo krótki
Pamiętam Twój eksperyment i jak zobaczyłam grządkę z czosnkiem u Małgosi to nawet miałam zapytać, ale pomyślałam że może jak wpadniesz do mnie to zapytam
i widzisz jak mnie wyczułaś
Piękna forsycja ! ja dochowałam się trzech (każda inna), ale wszystkie jeszcze skromne
Ewuniu glebogryzarka trochę duża na ten kawałeczek, ale może spróbuję delikatnie przejechać? I jak tak myślę popracować najpierw nad glebą i może żeby nie było łyso w maju posieję i posadzę jednoroczne. Aksamitki, mam dalie z siewu, farbownik ładnie wykiełkował...więc mix kolorów! może trochę brak słońca, ale powinny dać radę
Do jesieni zgromadzę trochę roślin i wymyślę coś niebanalnego.
Widzisz jaka różnica, fajnie że masz to zdjęcie
Białe próbowało i u mnie, ale coś go przegoniło pewnie temperatura
Zeniu u mnie cieplej, chociaż jak białe fruwało to mrozem powiało
Miałam dwa razy różę na pniu. Raz sama sobie kupiłam i powiedziałam nigdy więcej a drugi raz dostałam i też udawałam że się cieszę...nawet do zimy nie przeżyła
Co będzie jeszcze nie wiem, ale plan na już chyba powstaje. Wydobrzej do końca a jak zrobi się ciepło to polecisz do swojego pięknego ogródka
Parę dzisiejszych zdjęć ze skalniaka

Barkarole już opłakałam a ona odbija!

Maleńki berberys

Klon tatarski z ubiegłorocznego siewu

Serduszki

Piwonia drzewiasta

Bez lada moment zakwitnie

Epimedium ma dobrą miejscówkę i kwitnie jak szalone

pierwszy Psi ząb

a ten się panoszy

Miłego dnia!

Iwonko nie wiem czy to będzie pasowało, bo perspektywa niewielka żeby popatrzeć na wysoką grządkę, poza tym na środku jest właz który będzie używany. Była zamknięty na śruby, jak wyszłam do ogrodu pojawił się kamień pytam co to. Mój M odkręcił śruby, żeby zajrzeć do środka

Iwonko, Ewuniu tak to wygląda dzisiaj

Na prawo od kupki wierzchniej ziemi jest skalniak Kasi więc jakoś nie pasuje drugi...bo co konkurencja? z przodu bliżej deski byłby tuż przy przejściu i tu na ogół stoi karmnik.
Beatko miło mi że jesteś, a ja myślałam że skoro ja nie zaglądam do Was to i Wy do mnie, ale wczoraj Ela mnie zmobilizowała i zajrzałam do Małgosi. Czytam, że Ty też nie bardzo masz czas na FO. Po południu dłużej można posiedzieć w ogrodzie więc wieczór stał się bardzo krótki

Ewuniu glebogryzarka trochę duża na ten kawałeczek, ale może spróbuję delikatnie przejechać? I jak tak myślę popracować najpierw nad glebą i może żeby nie było łyso w maju posieję i posadzę jednoroczne. Aksamitki, mam dalie z siewu, farbownik ładnie wykiełkował...więc mix kolorów! może trochę brak słońca, ale powinny dać radę

Widzisz jaka różnica, fajnie że masz to zdjęcie

Białe próbowało i u mnie, ale coś go przegoniło pewnie temperatura

Zeniu u mnie cieplej, chociaż jak białe fruwało to mrozem powiało

Parę dzisiejszych zdjęć ze skalniaka

Barkarole już opłakałam a ona odbija!

Maleńki berberys

Klon tatarski z ubiegłorocznego siewu

Serduszki

Piwonia drzewiasta

Bez lada moment zakwitnie

Epimedium ma dobrą miejscówkę i kwitnie jak szalone

pierwszy Psi ząb

a ten się panoszy

Miłego dnia!
- zielonajagoda
- Kontakt:
Marysiu, faktycznie z tym skalniakiem mogłabyś zrobić przykrość dziewczynie, wysokie rośliny też w grę nie wchodzą bo zasłoniłyby skalniak i też smuteczek dla Kasi, ale pomyślałam że bardzo ładnie prezentował by się przedskalniak żwirowy, takie zaproszenie do wejścia na skalniak, a na nim żurawka, może mała kostrzewa sina, czy inne drobne byliny, myślę że ładnie by się to ze skalniakiem zgrało
, coś w ten deseń: http://www.ogrodydlaciebie.pl/g,maly-og ... em,68.html
-- 25 kwi 2016, o 17:53 --
Ziarnopłon i u mnie zaczął w tym roku szaleć, nie wiem czy mu pozwolę na zbyt wiele, bo to podobno bardzo ekspansywna roślina.

-- 25 kwi 2016, o 17:53 --
Ziarnopłon i u mnie zaczął w tym roku szaleć, nie wiem czy mu pozwolę na zbyt wiele, bo to podobno bardzo ekspansywna roślina.