Amanita- Dominiko bardzo się cieszę, zę moja Babcina Malinówka aż tak przypadła Ci do gustu

nie będąc skromna powiem, że to pyszny i plenny pomidorek a ja dodatkowo podchodzę do niego z wielkim sentymentem.
Babciną malinówkę skrzyżowałam dopiero w tym roku, jeszcze owoce dojrzewają, mam nadzieję, że dadzą radę dojrzeć

Ale w zeszłym roku Ela 151 poczyniła krzyżówki z moją malinówką, jestem ciekawa co jej wyszło

myslę, że na dniach się pochwali swoimi krzyżówkami
anulab-
Agnieszka1234- Aguś dziękuję, i cieszę się, że Tobie również przypadł malinowy do gustu, opisywać pomidorki będę sukcesywnie, bo trochę czasu to zajmuję, ale myślę, że powolutku przedstawie wszystkie moje pomidorowe piękności
onectica-Lucy ano ni mam

szukam jakiegoś niebieskiego, ale właśnie wielkogabarytowego, może ktoś mi doradzi jakąś fajną odmianę, a co do moich upraw to rzeczywiście większość to duże gabaryty, z mniejszych tylko jajka i super pomidorka Scabitha oraz koktajlówki miałam tak jakos smakowo mi najbardziej podpasowały beafsteaki
BlackRose- Ula dzięki kochana, oj na pewno, będziesz miała okazję
GrażynaW- Grażynko no właśnie ja też się dziwię że jeszcze nie masz mojej malinówki

jak to możliwe, toż to wielkie niedopatrzenie

Myślę, że na next sezon, będzie u Ciebie rosła na honorowym miejscu

A do parady kolorków brakuje mi jakies niebieskiego smerfa

muszę poszukać jakiegoś takiego fajniastego, co by jeszcze smakował super.
Grigor- witam Ciebie w moich pomidorowych progach

co do odmian, myślę, że jak bym miałam więcej miejsca tych odmian by było więcej, co roku mam taki dylemat by pomieścić wszystkie moje nowości, teraz krzyżówki no i te pewniaki pomidorowe, które sadze co roku
No to tak jak obiecałam opis moich pomidorków, dziś zacznę od dwóch odmian
1.
Odmiana: M/2 Gold Medal x Cosmonaut Volcov F1/ 2016
Pochodzenie: moja krzyżówka M/2 Gold Medal (USA)x Cosmonaut Volcov (ROSJA)
Wcześność: średniowczesny
Pokrój rośliny: wysokorosnący, o niekończącym się wzroście, pęd średniej grubości, dość masywny, średnio ulistniony
Typ liści: pomidorowe
Owoce: duże w typie beafsteak, koloru czerwonego, w gronie od 3-4 owoców, dośc dużych do 400g , owoce owalno-spłaszczone z lekkim rzebrowaniem. Skórka cieńka, miąższ soczysty, bardzo mięsisty, w smaku słodkadwo-kwaskowy, z nutą owocową.
Opis: Pomidor godny uprawy, przede wszystkim ze względu na smak, owoce są nadzwyczaj aromatyczne i bardzo słodkie. Prowadzony na jeden pęd tworzy do 5 gron. Klasyfikuję tego pomidora jako najlepszego z moich krzyżówek, na pewno będzie u mnie w uprawie w przyszłym sezonie, mam nadzieję że pokolenie F2 pokaże jakieś ciekawe rozszczepienia, na co liczę, szczególnie jeśli chodzi o barwę owocu.
Moja ocena: 10/10
2.
Odmiana: Polnaja Kubyshka "?????? ???????"
Pochodzenie: ROSJA
Wcześność: średniowczesny
Pokrój rośliny: silnie rosnący o niekończącym się wzroście, pęd sredniej grubości, dość gęsto ulistniony
Typ liści: pomidorowe
Owoce: duże w typie sakiewki, w gronie 5-6 owoców o wadze nawet do 450g, owoce z charakterystycznym rzebrowaniem typowym dla sakiewek, skórka cieńka, miąższ dość soczysty jak na sakiewkę, bardzo smaczny pomidor w smau słodkawo- kwaskowy typowo pomidorowy.
Opis: Pomidor godny uprawy, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe oraz dużą plenność, owoce doskonale nadają się do sałatek jak i na przetwory typu przeciery ketchupy. Bardzo plenny prowadzony na jeden pęd tworzy do 6 gron. Jest to odmiana która zostaje u mnie na zawsze, jest to chyba pierwsza sakiewka która aż tak mi smakowała.
Moja ocena: 10/10