Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Małgosiu a u Ciebie na działce ciągły ruch, ale za to na wiosnę tylko wzruszysz ziemię i sadzenie ...najprzyjemniejsza czynność, przynajmniej jak dla mnie :D Tatę masz zdolnego i pracowitego, bo betonowa zapora powstrzyma perz w przeciwieństwie do desek :wink: no i dłużej posłuży. Można przebudowywać w nieskończoność.
Ja już na wolnych obrotach ogrodowych. Czekamy na naprawę piły to zostało jeszcze sporo do wycięcia. Jak wytniemy leszczynę to będzie zabawa w karczowanie po kawałeczku, ale za to ile światła i nowego miejsca :D
Niedziela dla pracującej kobiety niestety też jest dniem wytężonego wysiłku więc życzę choć trochę odpoczynku ;:196

Beatko bardzo lubię Gdańsk i gdyby mnie swego czasu wypędzili z Krakowa zawsze mówiłam że jest to miasto gdzie mogłabym żyć ;:215

Witku dostawałam parę razy żyworódkę i nie chciała u mnie róść ;:185

Miłej niedzieli Wszystkim ;:4
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To u mnie Marysiu a mam ją drugi rok rośnie lepiej niż chwasty w polu. ;:306 Jak miała młode na brzegach liści to spadały do sąsiednich doniczek na parapecie i rosły jak szalone. :;230 Teraz też zebrałem maleńkie młode sadzonki i tylko rozsypałem je w nowej doniczce i widzisz sama jak teraz już wyglądają. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witku coś musi im się u mnie nie podobać, a próbowałam przynajmniej dwa razy (w dwóch domach) dostając niemałe siewki. Natomiast w pracy rosły dobrze :wink: Pocieszeniem dla mnie jest to że mojej koleżance rosną dobrze i robi z nich nalewkę, którą mi przynosi ;:306 Nalewka jest uzdrawiająca ;:304
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu

Masz zdolnego tatę ;:333 i do tego pracowitego i z pomysłem !
Tak , Marysia ma rację , że żywotność takich krawężników jest nieporównywalnie dłuższa niż drewnianych . I można je przekładać gdzie dusza zapragnie .
U nas były potrzbne do podstebnowania osypującej się ziemi z warzywnika i szklarni . Mam tak nierówną powierzchnię na działce , że szklarnia aby stała prosto trzeba było tyle podstebnować ziemię z jednej strony . Z drugiej strony stoi tylko na fundamencie ze świerkowych kantówek .

Obrazek

Z tą wczorajszą wyprawą do Gdańska to był strzał w dziesiątkę . Przy dzisiejszej pogodzie tak łatwo by nie poszło .
Teraz u mnie takie obrazki .

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Ładne kamienie wypatrzyłam u Ciebie Beatko ;:173 .... kamienie to mój kolejny "fioł " :;230
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu
Kamienie to również nasz ,,fijoł " ;:333
Te największe były na działkę przywiezione ciągnikiem . Cała reszta zebrana przez nas . Na polach , miedzach i drogach . Do tej pory jak zobaczę według mnie ładny kamień to go pakuję do samochodu :)
Droga na działce też jest wybrukowana polnymi kamieniami . I wejśce do piwnicy .

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja też mam kamiennego "fijoła" :D
Ale teraz piszę w innej sprawie. Dzieci nagabują mnie od rana co mi kupić pod choinkę i wymyśliłam sobie miniszklarenkę balkonową. :;230
Wiem, że taką posiada Marysia ale chyba Małgosia też o niej wspominała, chciałabym wiedzieć, jak one się sprawdzają na balkonie.
Przy okazji przeglądania ofert zauważyłam garland podgrzewany, do kiełkowania i młodej rozsady, za 260 zł , wiecie coś może o tym ustrojstwie?
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko w tym temacie Ci nie pomogę Obrazek

Beatko, kamienny mur i droga ;:333. Ja też jak wypatrzę jakiś ciekawy to pakuję i fru ląduje w ogródku ;:215. Moje to drobnica w porównaniu z Twoimi.

Ta czerwona kula znaleziona w Jaworznie
Obrazek

Te z okolic Wrocławia i Łodzi
Obrazek

Obrazek

A tego przywlokłam z Chorwacji ;:306
Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu

Czyli mamy następnego wspólnego ,,fioła" . Obrazek
Na zdjęciu gdzie jest droga , po prawawej stronie takie krzaczki kwitnące na żółto , to rukola . Rośnie jak szalona , zakwitła i było szkda mi jej likwidować , bo cały czas była oblegana przez leśne pszczoły . Porosły take krzaczorki , że małam sporo roboty przy ich usuwaniu .
Pisałam Ci , że nasion nie zbierałam , ale jeśli zachcesz to mogę wiosną podesłać malutkich sadzonek . Ona u Ciebie na Twoim piaseczku będzie pięknie rosła . Wystarczy , że raz zakwitnie , wysieje się i już zawsze będzie .

Irenko
Ja też niestety Ci nie podpowiem , bo nie miałam takiej szklarenki , a o takiej mnożarce nawet nie słyszałam . ;:185
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja też, ja też mam kamiennego fioła i jak młodzi jadą na wycieczkę i pytają co mi przywieźć ...kamień odpowiadam! Kamienie zwoziłam w plecaku znad morza Śródziemnego i młodzi ze Szkocji. Kamienie mam w salonie koło kominka, ale powoli zaczynam je wyprowadzać na zewnątrz :;230
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, przecież mieszkasz w okolicy, gdzie kamieni jest w bród. :;230

Ja najczęściej zbieram w lasach Jury Krakowsko/ Częstochowskiej, oczywiście nie takie ładne, jak Beatki i Kasi, ostatnio przywiozłam sobie z Petry i z Góry Mojżesza, ale obrobione, bo bałam się kłopotów na egipskiej granicy.

To jest już nas cztery :;230
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu prawda jest taka, że poza tym na pierwszym i ostatnim zdjęciu to wszystko "prezenty" jakie mi M poprzywoził :;230. Ale on doskonale wie, że dla mnie takie kamienie cenniejsze niż te oprawione w pierścionku ;:306
Czyli możemy założyć Stowarzyszenie w Kamiennym Kręgu :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Irenko tak z moich terenów mam i znoszę, ale przywozimy z innych miejsc bo są inne :D

Kasiu zakładamy, bo w kamieniach jest coś. Nie umiem wytłumaczyć, jakby wieczność! Kamień szlachetny nieobrobiony też przyjmę ;:306 ale oszlifowany już mnie tak nie rajcuje :;230
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witaj :wit

Na str 29 zauważyłam, jak wędzą się rybki i mam wielką prośbę, czy możesz pokazać bliżej tą wędzarnię i jak się w niej wędzi ;:180
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Witaj Bogusiu :wit
Specjalistką od wędzenia jest tutaj Beatka (besia) i to jej rybki uwidocznione są na zdjęciu. Także Kasia (mymysteryy) ma spore doświadczenie zarówno w wędzeniu jak i budowie wędzarni.
Myślę, a nawet jestem pewna, że chętnie Ci coś podpowiedzą w tym temacie.
Ja tylko oblizuję się, jak widzę takie pyszności Obrazek

Wituś Jaki piękny łepek ;:138 Tęsknie, za takimi widokami i codziennym sprawdzaniem czy już kiełkują czy jeszcze nie. Ale będę twarda! Czekam do 12 marca z siewami ;:223
Krawężniki na razie skończone, teraz trzeba "orkę" zrobić, kompost narzucić i ścieżki poprawić. Na wiosnę ścieżki dostaną ładną trawę a na grządki jakiś przedplon muszę wysiać.
Co będzie dobre, żeby azot nie wyjadło, tylko zostawiło?
Żyworódki tez piękne ;:108 I wcale nie mało ich masz. Wiesz, że ja chętnie przytulę jedną? ;:180
A jak ja przytulę, to i do Marysi dotrą ;:215

Marysiu Liczę, że mróz nieco pomoże mi z tą gliną aby na wiosnę było lżej. Tylko gdzie ten mróz?
Mój tato jest wspaniały- jeździ ze mną od trzech lat, wciąż ma co robić ale jak tylko o coś poproszę, to chętnie pomaga. Te krawężniki wymyśliłam bo jest konieczność powiększenia warzywnika. Myślałam żeby dalej deskami zrobić ale to dość drogo wychodziło. Poza tym, deski zgniły po 2 sezonach i teraz wyciągałam je po kawałku. Zauważyłam także, że grzyby chętnie rosły w ich pobliżu. Krawężniki mają oddzielić warzywnik od trawnika i mam nadzieję, że nornicom będzie trudniej tam wejść :roll:
Jak się znudzi, to pozmieniam i znów będzie się coś działo ;:306
Ciekawa jestem, jak będzie wyglądał Twój szaliczek po karczowaniu. Które leszczyny wycinałaś? Coś kojarzę, że w środku, koło altanki rosły. A może mi się pomyliło :roll:

Beatko Ty także jesteś zdolna i pełna pomysłów, pięknie zrobione masz krawężniki i drogi kamienne a to, co zrobione jest przy szklarni bardzo mi się podoba. Schodki, różne poziomy i stelaż dla ogórków?
Obrazek zimowy jakby nie z Polski ;:oj Nieprawdopodobne!
Przynajmniej nie musisz nosić wody w konewkach tylko wystarczy łopatą nawrzucać śniegu do szklarni ;:215

Irenko Balkonówkę mam taką

Obrazek

Zdecydowałam się na zakup, jak zauważyłam, że będzie kłopot przepełnionymi parapetami i z hartowaniem pomidorów. Mnie ona rozwiązała sporo kłopotów i nie musiałam martwić się chłodniejszymi nocami. Pojemność ma sporą. Jeśli mogę coś podpowiedzieć- lepsza byłaby trzypiętrowa. Jest chyba węższa ale więcej słońca rośliny dostają. Jak robiło się bardzo ciepło, ściągałam folię i miałam regał z sadzonkami ;:215
W zeszłym roku patrzyłam na maty grzewcze dla rozsad ale doszłam do wniosku, że nie jest mi to potrzebne do szczęścia. Kaloryfer wystarcza ;:215

Dzięwczyny Kamienie są piękne i moja starsza latorośl znosi ich całe tony do domu. W większości są małe i do ogrodu boję się je zapraszać, bo przepadną. Mam plan na małą rabatę wodno- błotną i może wtedy dostaną "drugie życie".
W moim ogrodzie to głównie wapień- duży, średni, mały- skolko ugodno. Wadą tych wapieni jest to, że pod wpływem deszczu i wiatru zaczynają się rozpadać :(
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”