Mój mały kawałek raju
Re: Mój mały kawałek raju
Patrząc na zdjęcia zatęskniłem już za wiosną. Piękne zdjęcia, zima też piękna. 

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne te pierwsze foksiki szydlaste mają właściwie 3 kolory i chyba z daleka je widać..Krysiu miałam ten sam problem z różami z tej szkółki całego zakupu zostały mi tylko 2 szt.Do dzisiaj nie jestem z nich zadowolona.Od tego czasu nie kupowałam u nich .Do dzisiaj pamiętam jakie róże wtedy zakupiłam .Oni zbyt wcześnie wysyłali róże i one zaczęły szaleć zamiast iść spać i dlatego tak się stało .Teraz po tylu latach dopiero to pojęłam .Cudne te miniaturowe floksy mam podobne
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu pamiętam,że już kiedyś zwróciłam uwagę na białą azalię,cudna jest
Floksy skrzydlaste na pewno dokupię wiosną na giełdzie

Floksy skrzydlaste na pewno dokupię wiosną na giełdzie

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Krysia, u mnie zima w podobnym stadium
Podobno w najbliższych dniach ma znowu dosypać
Boscobel słusznie zgadłaś z jesiennego nasadzenia. Bardzo jestem jej ciekawa. A zadedykowana dla mnie Schloss Eutin również była na liście.. brakło dla niej miejsca na rabacie
Czemuż ogród nie jest z gumy

Boscobel słusznie zgadłaś z jesiennego nasadzenia. Bardzo jestem jej ciekawa. A zadedykowana dla mnie Schloss Eutin również była na liście.. brakło dla niej miejsca na rabacie

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jadziu ten floksik młodziutki, w tamtym roku na wiosnę wsadziłam małą sadzonkę, śliczny jest bardzo

RafikDziękuję bardzo, może wiosna niedługo już do nas zawita, ja też bardzo tęsknię

Aniu

Sabinko Zima trochę odpuściła, dzisiaj odwilż śnieg się lepił i można było ulepić bałwanka, faktycznie zapowiadają jeszcze opady i mrozy

Bałwanek ulepiony przez dzieciaki

LO Piękny kwiat,śliczny zapach, posadzona wiosną 2016, ładnie się rozrosła, widać,że wigorna różyczka, pod koniec sezonu złapała lekko plamistość, czytałam że lubi łapać, jaki będzie ten sezon?

Kwiat Chipendale

Westerland, niezmiennie mnie zachwyca

Chyba jeszcze nie przedstawiałam, kotek który był u nas wczesniej- wiosną odszedł do krainy wieczności, we wrześniu podarowaliśmy naszemu synkowi[najbardziej cierpiał po stracie]nowego; oto Harencjusz

Na koniec znalazłam zdjęcie ślicznej panny, jak myślicie kto to?

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Krysiu
Przyszłam się pozachwycać Twoim ogrodem.
Jak ja lubię takie murki i szczeliny w ogrodach....
I kamienie oczywiście też.
Piękne róże.
Ja Elfe kupiłam już z pąkami, dlatego rozkwitła mi w ciągu miesiąca zaraz jak się tylko u mnie pojawiła. I od razu poszła w widoczne miejsce. Mam nadzieję, że u Ciebie też nie jest jednak kapryśna, bo ja jej z tej strony jak dotąd nie poznałam. Wręcz odwrotnie.

Przyszłam się pozachwycać Twoim ogrodem.

Jak ja lubię takie murki i szczeliny w ogrodach....
I kamienie oczywiście też.
Piękne róże.
Ja Elfe kupiłam już z pąkami, dlatego rozkwitła mi w ciągu miesiąca zaraz jak się tylko u mnie pojawiła. I od razu poszła w widoczne miejsce. Mam nadzieję, że u Ciebie też nie jest jednak kapryśna, bo ja jej z tej strony jak dotąd nie poznałam. Wręcz odwrotnie.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Krysiu i u mnie LO łapie w drugiej połowie lata plamistość,staram się sukcesywnie obrywać zaczynając od dołu porażone liście.
Mimo wszystko jestem z niej zadowolona,moja ma już około 7 lat.Chippendale kiedyś mi zmarzła,ale dokupiłam drugą i teraz się trzyma.
Westerland jaki ciepły kolorek,aż się ogrzałam
Kiciuś śliczny,a bałwanek jaką ma hortensjową czapę
Miłego week,u mnie już stopniał śnieg.
Mimo wszystko jestem z niej zadowolona,moja ma już około 7 lat.Chippendale kiedyś mi zmarzła,ale dokupiłam drugą i teraz się trzyma.
Westerland jaki ciepły kolorek,aż się ogrzałam

Miłego week,u mnie już stopniał śnieg.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Krysiu,przepiękne różane wspomnienia,muszę i ja wejść do róż i powspominać jak było,kolorowe róże i słoneczko,to dla nas wielki zastrzyk energii,cudowne masz swoje róże,pozdrawiam i miłego dnia 

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Krysiu, ja już czuje "nosem wyobraźni" aromat LO... też posadziłam go w tym roku, dwa krzaki. Jeden rozrósł się ładnie, drugi mizerny. Też miał troszkę plamistości, szczególnie ten większy, ale najgorsze było to, że opanował go skoczek. Było tego tyle, że aż trzęsło się. Brr....
Chippendale piękność!
Bardzo mnie też intryguje ta ostatnia piękność!
Harencjusz? A w zdrobnieniu Hary?! Uroczy kotecek
Chippendale piękność!

Bardzo mnie też intryguje ta ostatnia piękność!
Harencjusz? A w zdrobnieniu Hary?! Uroczy kotecek

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Krysiu dziękuję,
też już przygotowałam azalii kapturek z włókniny na wiosenne okrywanie. LO piękna, czy długo trzyma kwiat. mam podobną NN, szybko osypuje płatki. Nowy członek rodziny słodki. 

- JAKUCH
Krysiu może ta piękność to Crocus Rose [niestety nie mam jej u siebie] lecz kolorystycznie by do niej pasowała.Widać ,ze też mieliście sporo śniegu patrząc po wielkości bałwana.Mizianko dla nowego lokatora Harencjusza 

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Krysiu
, zajrzałam do Ciebie od Beatki. Chwilkę pospacerowałam po ukwieconych zakątkach i jeśli pozwolisz zostanę na dłużej. Zapisuję się, żeby Cie nie zgubić. Super bałwan
Dzieci na pewno miały radość z tworzenia. Moje już dawno wyrosły z takich zabaw, ale moja mama jeszcze nie
Wrócę wkrótce nadrobić zaległości. Twój raj bardzo przypadł mi do gustu
Masz piękne imię, jak moja kochana Ciocia

Wrócę wkrótce nadrobić zaległości. Twój raj bardzo przypadł mi do gustu

Masz piękne imię, jak moja kochana Ciocia

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Witajcie
Kochani w powietrzu czuć juz wiosnę,słońce coraz wyżej i ostatnimi dniami pięknie świeci, śniegi topnieją i ptaki weselej trelują
aż serce mocniej bije i humor dopisuje
odliczamy dni...
Niedługo będziemy porządki wiosenne na rabatach robić i wypatrywać nosków z ziemi, zamówienia porobione, teraz gorączkowe szukanie miejsc i plany czy aby ta roślinka tu czy tam...gdzie będzie jej lepiej...co przesadzić, którą rabatkę powiększyć ach... już niedługo, a póki co powspominajmy
Chopin

Iwonko witam Cię bardzo serdecznie, moje dzieciaki uwielbiają zabawy na śniegu, zresztą ja też, w styczniu siedziałam w domu na urlopie, a wieczorami chodziłam z dzieciakami na górkę pozjeżdzać na sankach lub nartach, zabawa super, a ile przy tym
Zdążyłam już kuknąć do Twojego wątku, masz śliczne hortensje i różyczki
, których ja nie znam.Pozdrawiam i zapraszam
Schloss Eutin

Jadziu
Kotek wymiziany, zresztą wszyscy go rozpieszczają, nie wyobrażamy sobie już domu bez tego jegomościa
ta różyczka to Stefania, piękna faza całkiem inna od tych ktore pokazywałam tutaj dla Ewci, ta porcelanowa piękność i takie ma oblicze, u róż to chyba wszystko zależy od warunków pogodowych, oświetlenia. Pozdrawiam
Troika

Soniu
LO mam dopiero od wiosny 2016, więc tak dużo o niej nie mogę powiedzieć, faktycznie kwiat nie trzyma się długo, ale jest ich dużo i ciągle kwitną następne, są one niewielkie, ale uroczo pachną i ten kształt cudowna różyczka, pod koniec lata złapała plamistość, jako jedna z niewielu róż u mnie, ale Ania Annes pisze, że ona tak ma. Pozdrawiam
Nostalgia

Basiu ach te różyce chciało by się wszystkie, a póżniej taki skoczek atakuje i masz tu babo placek.. czytam że skoczka ciężko wytępić, na zimę chowa się w szczelinach domu, też dwa lata temu opanował mi Sympatię, ale dziwne bo obok rośnie żółtaNN i jej już nie, w zeszłym nie był taki uciążliwy, ale był na tej właśnie Sympatii, nie wiem czy się jej nie pozbędę, bo zaczyna mnie denerwować,jakaś taka marna była ostatnio, ale kwiat ma ładny i trzyma się długo, zobaczę jak będzie w tym roku
Ta ostatnia piękność to Stephania baronin ze guttenberg
śliczna porcelanowa piękność.
Harencjusz tak w zdrobnieniu Hary. Pozdrawiam
Fortuna

MartusiuJak miło
faktycznie bardzo różanie zrobiło się u mnie, cóż wszak to królowe kwiatów i należy im się trochę więcej uwagi
Muszę wskoczyć do Twojego wątku i nacieszyć oczy tym bogactwem różnorodnych roślin, pozdrawiam serdecznie.
Pastella

Aniu jak to dobrze wymieniać się spostrzeżeniami, LO jest śliczna i ten zapach, już go czuję , widocznie ta plamistość to jej juz taka uroda, będę robić tak jak Ty
Do wiosny już coraz bliżej, pozdrawiam.
Dla odmiany inna piękność o ślicznym zapachu.
Floksik

Beayb Witaj, mój ogród ciągle się tworzy, z niektórych fragmentów jestem bardziej zadowolona, a z innych mniej... ot rozterki ogrodnika.Kamień bardo lubię,a że moja ziemia go rodzi to mam ich trochę, komponuje więc go z roślinami.
Elffe powala kwiatami, tylko trochę ich mało, ale może młodziak i dlatego, skoro nie kaprysi u Ciebie to jestem dobrej myśli,pozdrawiam
Midunka i towarzystwo

Kochani w powietrzu czuć juz wiosnę,słońce coraz wyżej i ostatnimi dniami pięknie świeci, śniegi topnieją i ptaki weselej trelują

Niedługo będziemy porządki wiosenne na rabatach robić i wypatrywać nosków z ziemi, zamówienia porobione, teraz gorączkowe szukanie miejsc i plany czy aby ta roślinka tu czy tam...gdzie będzie jej lepiej...co przesadzić, którą rabatkę powiększyć ach... już niedługo, a póki co powspominajmy

Chopin

Iwonko witam Cię bardzo serdecznie, moje dzieciaki uwielbiają zabawy na śniegu, zresztą ja też, w styczniu siedziałam w domu na urlopie, a wieczorami chodziłam z dzieciakami na górkę pozjeżdzać na sankach lub nartach, zabawa super, a ile przy tym

Zdążyłam już kuknąć do Twojego wątku, masz śliczne hortensje i różyczki

Schloss Eutin

Jadziu

ta różyczka to Stefania, piękna faza całkiem inna od tych ktore pokazywałam tutaj dla Ewci, ta porcelanowa piękność i takie ma oblicze, u róż to chyba wszystko zależy od warunków pogodowych, oświetlenia. Pozdrawiam

Troika

Soniu

Nostalgia

Basiu ach te różyce chciało by się wszystkie, a póżniej taki skoczek atakuje i masz tu babo placek.. czytam że skoczka ciężko wytępić, na zimę chowa się w szczelinach domu, też dwa lata temu opanował mi Sympatię, ale dziwne bo obok rośnie żółtaNN i jej już nie, w zeszłym nie był taki uciążliwy, ale był na tej właśnie Sympatii, nie wiem czy się jej nie pozbędę, bo zaczyna mnie denerwować,jakaś taka marna była ostatnio, ale kwiat ma ładny i trzyma się długo, zobaczę jak będzie w tym roku

Ta ostatnia piękność to Stephania baronin ze guttenberg

Harencjusz tak w zdrobnieniu Hary. Pozdrawiam

Fortuna

MartusiuJak miło

Pastella

Aniu jak to dobrze wymieniać się spostrzeżeniami, LO jest śliczna i ten zapach, już go czuję , widocznie ta plamistość to jej juz taka uroda, będę robić tak jak Ty

Dla odmiany inna piękność o ślicznym zapachu.
Floksik

Beayb Witaj, mój ogród ciągle się tworzy, z niektórych fragmentów jestem bardziej zadowolona, a z innych mniej... ot rozterki ogrodnika.Kamień bardo lubię,a że moja ziemia go rodzi to mam ich trochę, komponuje więc go z roślinami.
Elffe powala kwiatami, tylko trochę ich mało, ale może młodziak i dlatego, skoro nie kaprysi u Ciebie to jestem dobrej myśli,pozdrawiam

Midunka i towarzystwo

- JAKUCH
Krysiu na skoczka to najlepsze żółte tablice lepowe .Kleją się do nich jak do miodu.Spróbuj je rozwiesić tam gdzie pojawia się ich najwięcej .Nie wiem czy skoczki zimują w domach to raczej Złotooki wybierają mieszkanie ,żeby w nich przetrwać zimę. Jaja zimują pod skórą jednorocznych, dwuletnich pędów i w szczelinach kory. Larwy pierwszego pokolenia lęgną się w maju na różach. Żerują na dolnej stronie liścia, początkowo wzdłuż nerwu głównego później na całej blaszce. Podczas rozwoju larw trwającego 17-24 dni, linieją 5 razy. W czerwcu pojawiają się dorosłe osobniki, z których część składa jaja do nerwów liściowych róż, a część na liście jabłoni i grusz. Tu rodzi się drugie a w sprzyjających warunkach trzecie pokolenie, które wraca na róże we wrześniu i do października składa jaja. to cytat z sieci.Czyż Chopin nie jest śliczny
Schloss Eutin również

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lut 2017, o 22:12
- Kontakt:
Cudne macie te ogrody, ja swój mocno zaniedbałem :/