Mój ogród wśród łąk część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 3

Post »

Gosiu, rabata ma potencjał... Ale rozumiem Twoje niezadowolenie... Do tej pory nie zrobiłam mojej przed domem, bo nijak nie mogę dopasować roślin do siebie...
Ale do rzeczy... Lubisz Bukszpany...? A Turzycę Buchanana...?
Ze trzy kule z bukszpanu, ze trzy turzyce... I te żurawki, połączyć w plamy... I tam jeszcze funkie masz, piszesz...? Zawsze można poprzesadzać wiosną... A to ma być taka reprezentacyjna rabata, przed wejściem...? Co myślisz...? :wink:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Rozbawiłaś mnie zmianą :lol: . Co, malizną było czuć? Apetyt rośnie... Ja też co chwilę rozbudowuję rabaty i miejscami muszę się pilnować, żeby zostawić jednak jakieś przejście "techniczne", żeby taczką podjechać, albo chociaż przejść. Muszę chyba palikami ciągi komunikacyjne wyznaczyć ;:124 . Mnie się bardzo podobają Twoje żurawki, bo sama też lubię najbardziej te wyraziste. Niestety, na eleganckich projektach się nie znam, bo mnie zawsze fala ponosi i wychodzi na dziko :roll: . Na moje oko, przydałoby się coś zimozielonego bliżej środka, żeby żurawki nie były takim samotnym wianuszkiem.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cienista rabata przed domem - cudna sprawa - u mnie też są takie warunki. Możesz sadzić różne byliny - polecam astilboides tabularis oraz aralię bylinową ,,Sun King" - cudownie rozjaśniają cieniste zakątki, do tego są bezproblemowe. Warto także posadzić różnokolorowe tawułki Arendsa. Zresztą pięknych, cieniolubnych bylin jest mnóstwo. Możesz także pokusić się o azalie japońskie - nieduże i piękne prawie cały rok.

A rabata bez kamiennej obwódki jest ładniejsza - kostka brukowa tworzy wystarczającą oprawę, kamienie możesz poukładać to tu to tam między roślinami, będzie dobrze wyglądać.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Rabata z żurawkami już mi się podoba ;:108 A może posadzisz rododendrony, one też lubią cień :wink:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu :wit
Widzę,że jeszcze pracujesz i pracujesz w ogrodzie,Zmiany to cięzka praca,ale potem jaka satysfakcja,
Piekna juz rabataka żurawkowa jest!! ;:215
Ja na wiosnę troche rabatę muszę zmodernizować i tez wymyśliłam żurawkami je obsadzić ;:108
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Rabata jest piękna- i to już teraz- a co będzie jak się wiosną wszystko ruszy... zacznie się rozrastać, o kwitnieniu nie wspominając ;:196 nabytki nowe do ogrodu- wielce obiecujące, tiule z mgły również, wpadły mi w oko jeszcze dwie,,okruszyny" ;:180 a z nowych wiadomości ogrodowych kółkowanie róży :D co do kanny na mleko- to powiem, z rzeczy śmiesznych, że z tymi gadżetami bywa różnie- kiedyś cioci wpadły w oko u nas- kamionkowe naczynia- a mamy ich trochę- i też je chciała zaadoptować na swój ogród- tylko, ni jak się nie dało- bo u nas, to ciągle w użytku- a to kapusta się kisi, a to szynki pławią się w zalewie, a to skwarki przechowujemy, smalec ;:224
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit
Marysiu- Te kamienie nie pasują? Myślałam, że jak kilka zostanie to zrobi się taki naturalny efekt. Reszta kamieni poszła na rabaty, celem urozmaicenia. :wit

Tulapku - Dziękuję, ale to dopiero początek, ta rabata mnie już wkurza, jest trudna jak dla mnie. :(

Marysiu - Maria WY - Dziękuję, ale masz rację, one jeszcze muszą się rozrosnąć. Teraz łyso ;:196

Mati - A ile jeszcze przede mną....ale dziękuję za uznanie. :wit

Monia - Dzięki za rumiankę, poczytałam, myślę , że się nada. A pan też zdziwiony, że ten klamot mi się do czegoś przyda. A ja już nawet mam pomysła, jak tak wszystkie pomysły pozbierałam i dodałam swoje trzy grosze ....tylko czas musi być. :D

Dorotko - Dziękuję za pomysły, turzyca lubi słońce, a tu cień....ale bukszpanowe kulki do rozważenia, bo lubię. I masz rację, niektóre miejsca w ogrodzie chcemy jakoś zaaranżować, i idzie jak po grudzie. To miejsce jest bardzo trudne, z wielu powodów. Przymierzałam się do tego miejsca wiele razy, a w tym sezonie już dwukrotnie zmieniłam jej image. To z przodu domu, chciałam tak bardziej poukładane żeby było, bo mój prawdziwy ogród, gdzie jestem ja :wink: , to z tyłu domu....tam jest moje królestwo. :wit

Aniu ASK - No to mnie powaliło z tą malizną ;:196 Ja też wolę buszowato, na bogato w sensie nasadzeń i kolorów, ale masz trochę racji, troszkę chciałam tu uporządkować, tak wypicować.Ale z moją tendencją do mało eleganckich aranżacji, będzie kolorowo i ...swojsko. :D

Madziu - O aralii czytałam i bardzo mi się spodobała. Myślałam też o tych sadzonkach ciemiernika cuchnącego, co mi dałaś, ale posadziłam je w innym miejscu i teraz boję się, że się nie przyjmą. Kamienie już poukładałam na innych moich rabatach . ;:196

Dorotko 350 - Rodosie uwielbiam, ale one tam za duże mi by urosły, chociaż tak sobie myślałam , że tam bardziej z tyłu byłoby ok. ;:196

Becia - Ja wiesz, z babą jeszcze nikt nie wygrał. A co tam śnieg....pikuś. ;:196 Fajnie wyglądasz.

Aniu Anabuko - Sama wiesz jak to z nami jest. Aż strach pomyśleć, z iloma nowymi pomysłami wyruszymy wiosną. ;:196 Żurawki są nieocenione w ogrodzie.

Karolka - Ja też używam kamionkowych naczyń w kuchni, są super. Najlepsze do ogórków, kapuchy i smaluszku z cebulką i jabłuszkiem. :wit

Do napisania.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Gosiu, właśnie dlatego, nie mogę nijak wykończyć rabaty przed domem... Tego mojego, tzw. przed ogródka... Bo to ma być takie bardziej reprezentacyjne... Więc rozumiem Cię doskonale... U mnie ogród, czyli moje ja, jest też za domem... Ale jak się wchodzi, to chciałam, coś ciekawego, żeby było i tak już kilka lat zmieniam... Nie wiem, czy kiedyś będę zadowolona... A Bukszpany zawsze są eleganckie... Turzycę posadziłam u siebie, w półcieniu i suszy, między bukszpanami i funkiami właśnie... Nawet rosną... Dlatego proponowałam takie połączenie... Tyle, że u mnie za sucho na żurawki, nie dały tam rady, a u Ciebie jak najbardziej im pasuje... ;:333
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu ale musiałam stronek przelecieć, tyle się u Ciebie dzieje a mnie tylko cztery dni nie było. Co do rabaty z kamieniami- cóż Twoje zmiany potwierdzają tylko że kobieta zmienną jest, wpierw się podobało, teraz się odpodobało (skąd ja to znam ;:224 ). Ale dobrze zrobiłaś, rośliny się rozrosną, trochę iglaków, jakieś lekko płożące, srebrzyste. Co do kanki to z racji mojego najbliższego sąsiedztwa to też mi się z mlekiem kojarzy. Ale ktoś fajny pomysł rzucił, podoba mi się. Wkopać lekko pod skos, ja bym nie odnawiała, z góry kefirem, mchem zarośnie i coś wylać z niej chociażby takie zwykłe stokrotki (długo kwitną)ogrodowe w ścieżkę nasadzić od środka kanki zaczynając (coś gdzieś widziałam z dzbanem w tym stylu).
P.S. jest mi niezwykle miło jak myślisz podczas grabienia o mnie ;:306 . Ja nie wytrzymałam musiałam też trochę pograbić, z uśmiechem na ustach " dzień bez grabienia to dzień stracony". Za trzy dni czekają mnie miejsca do których nie dotarłam i znowu od początku :D :) :(
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Pepsiku kochany!
Ta reprezentacyjna rabata musi być znacznie bogatsza, żeby spełniła swoją rolę.
Powinny się tam znaleźć elementy pionowe i jakieś wiecznie zielone rośliny, z których bukszpan jest najbardziej wytworny. Na razie wygląda skromnie ;:218.
Łatwo mi doradzać, ale wiem, że w praktyce jest tak, jak pisze Dorotka dorkow0. Zadanie nie jest proste, sama przerabiam już nie wiem którą wersję i ciągle nie ma tego efektu, jaki moja znajoma uważa za idealny, czyli żeby sąsiadów szlag trafił z zazdrości ;:306.

;:304 za udaną rabatkę - Jagi
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Mam dzisiaj wolny dzień, i w przerwach pomiędzy praniem i innymi przyziemnymi obowiązkami domowymi, wyruszyłam do ogrodu. Jest listopadowy, nie będę ukrywała, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma :D

Dorotko - To może spróbuję z tymi trawami, skoro mówisz że i półcień im nie straszny? Ja bardzo polubiłam trawki, zwłaszcza ostatnio. Wprowadzają fajny klimat na rabaty. A bukszpany będą, to już przesądzone. Takie strzyżone kulki. Ale to już wiosną, jak odsapnę. :D A może daj focię tej rabaty co Ci z nią tak trudno idzie?? Wspólnymi siłami i radami poradzimy ;:196

Dorotko DTJ - A odkurzacz do liści? Pomyślałaś o nim? Myślę, że u Ciebie taki sprzęt by się sprawdził. Moje leszczyny i brzozy też już pogubiły liście, brzozy to pikuś, ale...leszczynowych liści nie lubię. Poczekam.... ;:224
Z kaną na mleko to będzie tak, że najpierw muszę ją papierem, potem farbą, potem przecierka potem ....zobaczysz. Mam plan, ale,,,,czasu mi potrzeba i weny. ;:196

Jagoda - Machałam Ci wczoraj, bo wracałam z Gdyni przez Pruszcz. Lubię tą starą drogę ....Ale było już ciemno, mogłaś nie zauważyć ;:196
Masz rację, rabata jest jeszcze uboga, za uboga, aż mnie razi. Dlatego dziękuję Kochane za propozycje, któe sukcesywnie będę wprowadzała w życie. Bukszpany będą, to już zaklepane. Elementy pionowe powiadasz? Hmm...nie wiem jakie ;:174

Listopad ......

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to maleństwo znalazłam na rabacie....co to??

Obrazek

i kwitnie co nieco, róże chciałam ściąć, ale zabrakło sił i odwagi, jeszcze tak ładnie wyglądają

Obrazek

maki są zachwycające w lisopadzie :D

Obrazek

tak jak sasanki

Obrazek

i bratki

Obrazek

i oczywiście róże

Obrazek

listopadowy kot - asystentka podczas przerwy na zabiegi kosmetyczne

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Sasanką wymiotłaś! Czyli wiosna? Zimy nie będzie? Może ja dalii w ogóle nie wykopię? Gęś masz! Ja mam żywe kaczki czasami, ale one nie chcą być ozdobne ;:306
Ty to się źle ustawiłaś! Jak latorośl już taka duża, niech do roboty się weźmie! Wydatki powinny się zmniejszyć, nie zwiększyć. Przynajmniej niech się ładnie uczy, to stypendium dostanie! A Ty sobie kupisz mielarkę do gałęzi i nowe kozaki też!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ten murek będzie mi się śnił po nocach ;:167
Maki,sasanki i bratki? Czyżby to wiosna?
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sasanka ;:oj . Dmuchawa to wiesz na krótką metę, do póki jest sucho, ciężkich i mokrych nie da rady no i ten hałas , nie wolę w skupieniu i wsłuchując się w ptaki pograbić :;230 .

Czekam w takim razie na Twoją wenę i czas. A tym czasem muszę już się pozachwycać nowym murkiem , w tym jesiennym wydaniu prezentuje się pięknie , ogród jak z żurnala .... Dobra była wena, wykonanie i efekt końcowy zachwycający ;:138 .
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

:wit

Jestem z rewizytą i pod wielkim wrażeniem odbytego spaceru po Twoim ogrodzie.
Murek z oknem na świat ;:167
Winobluszcz z jednego patyczka ;:oj U mnie pełno winobluszczu, ale to nie jeden okaz, tylko pełno pojedynczych, mizernych roślinek, które przesadzam w jedno miejsce, a one tam nie chcą rosnąć.
Nowa rabata zapowiada się obiecująco.
Ciekawa jestem jak poradzi sobie miłorząb, mój jest bezproblemowy, ale rośnie bardzo wolno.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”