Ogródek u Edzi
- aage
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek u Edzi
Edytko dziękuję za inspirację
Pokazałaś kolejny raz pięknie zagospodarowane zakątki, brawo 
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Ale cudne szafirki i tawuły 
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Te tawuły są niesamowite
Ścinasz je tak w kulki, czy tak same rosną?
Eda cudne zdjęcia pokazałaś z tawułami. OD pewnego czasu przymierzam się do zrobienia niskiego żywopłotu wzdłuż drogi. I tu mam problem, ponieważ nie mogę się zdecydować, czy to ma być MAGIC CARPET, DOLDMOUND, czy GOLDEN CARPET. Chciałabym aby dobrze wyglądał o każdej porze roku. Jak dla mnie za mało informacji jest na temat tych odmian a zdjęcia sprzedawcy powielają te same.
Proszę napisz czy je przycinasz i jaką tworzą kulkę, chodzi mi oto czy jest foremna i jakiej wysokości.Pozdrawiam serdecznie.
Proszę napisz czy je przycinasz i jaką tworzą kulkę, chodzi mi oto czy jest foremna i jakiej wysokości.Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam.Elżbieta.
Ależ masz pięknie wkomponowane te tawuły. I też jestem ciekawa, czy musisz je ciąc (wydaje mi się, że nie?) Super. A myślałam, że to taka pospolita, trawnikowa roślina, a ona ma tyle uroku...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Aga, Natalia, Małgosia, Ela, Agnieszka - dziękuję za miłe słowa
Tawuły skracam pod koniec zimy o 1/3, a czasem i 1/2. Nauczyłam się, że nie wolno bać się silniejszego cięcia. Wtedy krzew tawuły jest wypełniony młodymi przyrostami od nasady krzewu, jest gęsty i nie ogołaca się. Nie zwracam wtedy uwagi na pąki, tnę hurtowo, lekko zaokrąglając. Moja koleżanka robi to nożycami do żywopłotu i też tworzą się u niej kulki. Po przekwitnięciu ścinam kwiatostany i pod koniec sierpnia znów kwitną, tyle że mniejszymi kwiatami. Namawiam na to cięcie, bo przekwitłe kwiaty z czasem czarnieją i nie wygląda to estetycznie.
Ela, z tych tawuł które mam najzgrabniejszy i najładniejszy pod względem kwiatów i liści krzaczek tworzy Magic Carpet. U mnie ma ok. 40 cm wysokości podczas kwitnienia.
Tawuły skracam pod koniec zimy o 1/3, a czasem i 1/2. Nauczyłam się, że nie wolno bać się silniejszego cięcia. Wtedy krzew tawuły jest wypełniony młodymi przyrostami od nasady krzewu, jest gęsty i nie ogołaca się. Nie zwracam wtedy uwagi na pąki, tnę hurtowo, lekko zaokrąglając. Moja koleżanka robi to nożycami do żywopłotu i też tworzą się u niej kulki. Po przekwitnięciu ścinam kwiatostany i pod koniec sierpnia znów kwitną, tyle że mniejszymi kwiatami. Namawiam na to cięcie, bo przekwitłe kwiaty z czasem czarnieją i nie wygląda to estetycznie.
Ela, z tych tawuł które mam najzgrabniejszy i najładniejszy pod względem kwiatów i liści krzaczek tworzy Magic Carpet. U mnie ma ok. 40 cm wysokości podczas kwitnienia.
Bardzo dziękuję za odpowiedź
. W takim razie już wiem co kupię na żywopłocik 
Pozdrawiam.Elżbieta.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Swoje tawuły tnę podobnie
Nie mam tylko pojęcia, dlaczego dotąd nie cięłam kwiatów po kwitnieniu. Niechcący zrobiłam kilkanaście sadzonek tawułowych i mocno się zastanawiam, gdzie zrobić żywopłocik 
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Edytko
Z prawdziwą przyjemnością spacerowałam po Twoim pięknym, harmonijnie urządzonym ogrodzie ! Wszędzie ład i porządek aż miło !
Serdecznie gratuluję i podziwiam
Z prawdziwą przyjemnością spacerowałam po Twoim pięknym, harmonijnie urządzonym ogrodzie ! Wszędzie ład i porządek aż miło !
Serdecznie gratuluję i podziwiam
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Ela, cieszę się że mogłam pomóc
Ewa, Ela złożyła Ci propozycję nie do odrzucenia
Marysia, dziękuję kochana za tyle pochlebnych słów, spacer po Twoich włościach to dopiero przyjemność

Był dekoracją na stole podczas świąt w zeszłym roku. Zapomniałam o nim, zasuszyłam niemiłosiernie cebulki, posadziłam dopiero pod koniec listopada... i mile zaskoczył. Ma jakieś 10 cm wysokości, a jak cieszy

Miłego dnia wszystkim życzę
Ewa, Ela złożyła Ci propozycję nie do odrzucenia
Marysia, dziękuję kochana za tyle pochlebnych słów, spacer po Twoich włościach to dopiero przyjemność

Był dekoracją na stole podczas świąt w zeszłym roku. Zapomniałam o nim, zasuszyłam niemiłosiernie cebulki, posadziłam dopiero pod koniec listopada... i mile zaskoczył. Ma jakieś 10 cm wysokości, a jak cieszy

Miłego dnia wszystkim życzę
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Edi, widzę że u Ciebie pojawiają się już tulipanki
Ja nie mogę się doczekać, jak wszystkie zaczną kwitnąć. I zostałaś ekspertem od jarzębin i tawuł. 
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Edytko, piękne te rabatki przy ścieżce - żagwin wygląda jak malowany
Łany białych zawilców również urocze.
Zakupy internetowe miałaś wyjątkowo udane! Te znaczniki to świetny dodatek. Jak się zawiodłam na roślinkach kupowanych w necie i staram się ograniczać takie zakupy, ale jak widać, mogą być też udane!
Sasanki bardzo łatwo się sieją, rosną na ubogich glebach, najlepiej przepuszczalnych z dodatkiem wapna. Na pewno szybko się zadomowią. Pozdrawiam serdecznie!
Zakupy internetowe miałaś wyjątkowo udane! Te znaczniki to świetny dodatek. Jak się zawiodłam na roślinkach kupowanych w necie i staram się ograniczać takie zakupy, ale jak widać, mogą być też udane!
Sasanki bardzo łatwo się sieją, rosną na ubogich glebach, najlepiej przepuszczalnych z dodatkiem wapna. Na pewno szybko się zadomowią. Pozdrawiam serdecznie!
- aniabania
- 50p

- Od: 3 mar 2011, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jejku, jak u Ciebie już pięknie
Tulipanki, szafirki kwitną cudnie, wszystko ładnie uprzątnięte, elegancko wygląda
Bardzo ładne tawuły, śliczne przyrosty, piwonia pewnie zakwitnie, żeby Ci sprawić przyjemność
Pozdrawiam i czekam na kolejne fotki
Tulipanki, szafirki kwitną cudnie, wszystko ładnie uprzątnięte, elegancko wygląda
Bardzo ładne tawuły, śliczne przyrosty, piwonia pewnie zakwitnie, żeby Ci sprawić przyjemność
Pozdrawiam i czekam na kolejne fotki
Ania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74436" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74436" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam serdecznie w pochmurną niedzielę
Małgosia, też nie mogę doczekać się kwitnienia tulipanów. Jesienią dosadziłam ich troszkę i jestem ciekawa, czy będą się zgadzać odmianowo. Zawsze zdarzają się niespodzianki
Kasia, niestety z zakupami roślin nie mam zbytnio wyboru, bo szkółek w pobliżu brak. Bardzo zazdroszczę Tobie, że nie masz z tym problemu
Wiem na jakim sklepie się zawiodłaś, bo też tam zamawiałam i z sadzonek pelargonii i przetaczników byłam średnio zadowolona
Te kwitnące poduchy to płomyk szydlasty
Ania, dziękuję
Wydaje mi się, że jedna z bardziej wyrywnych piwonii ma 4 pączki kwiatowe...oby
Na rabatach jako taki porządek jest, ale ścieżki poobstawiane worami, a w części frontowej trwa przebudowa drewutni, a co za tym idzie - bałagan
Sobotni dzień spędziliśmy na przygotowaniu miejsca pod drewutnię. Po przesadzeniu roślin trzeba było wybrać ziemię i przesiać ją żeby pozbyć się korzeni, a następnie rozsypać z powrotem. M ułożył palisadę. Wydaje się, że zrobiliśmy niewiele, a zajęło nam to cały dzień.
Duży bałagan...

...i nieco mniejszy bałagan

Tam gdzie jest puste miejsce stała piaskownica. Jest szansa, że w to miejsce nie wróci i będę mogła coś posadzić. Rosną tam liliowce Stella, bodziszki, przetacznik i róża The Fairy na tle 3 dereni Elegantisima. Pewnie dobrze by wyglądało uzupełnienie tej rabaty tym co już tam rośnie, ale mnie kusi posadzić trzy krzaczki małej hortensji.
I troszkę koloru, choć mało kwitnie, bo słońca brak i temperatura nie rozpieszcza.

Miłej niedzieli
Małgosia, też nie mogę doczekać się kwitnienia tulipanów. Jesienią dosadziłam ich troszkę i jestem ciekawa, czy będą się zgadzać odmianowo. Zawsze zdarzają się niespodzianki
Kasia, niestety z zakupami roślin nie mam zbytnio wyboru, bo szkółek w pobliżu brak. Bardzo zazdroszczę Tobie, że nie masz z tym problemu
Te kwitnące poduchy to płomyk szydlasty
Ania, dziękuję
Na rabatach jako taki porządek jest, ale ścieżki poobstawiane worami, a w części frontowej trwa przebudowa drewutni, a co za tym idzie - bałagan
Sobotni dzień spędziliśmy na przygotowaniu miejsca pod drewutnię. Po przesadzeniu roślin trzeba było wybrać ziemię i przesiać ją żeby pozbyć się korzeni, a następnie rozsypać z powrotem. M ułożył palisadę. Wydaje się, że zrobiliśmy niewiele, a zajęło nam to cały dzień.
Duży bałagan...

...i nieco mniejszy bałagan

Tam gdzie jest puste miejsce stała piaskownica. Jest szansa, że w to miejsce nie wróci i będę mogła coś posadzić. Rosną tam liliowce Stella, bodziszki, przetacznik i róża The Fairy na tle 3 dereni Elegantisima. Pewnie dobrze by wyglądało uzupełnienie tej rabaty tym co już tam rośnie, ale mnie kusi posadzić trzy krzaczki małej hortensji.
I troszkę koloru, choć mało kwitnie, bo słońca brak i temperatura nie rozpieszcza.

Miłej niedzieli