Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie
Nr 1. Osłonka do wywalenia, podstawowy błąd. Pomijając to, że na dnie osłonki może zbierać się woda albo wilgoć, to zostaje zaburzona cyrkulacja powietrza, co może sprzyjać wolniejszym przesychaniu podłoża w głębi doniczki. Doniczka powinna stać na podstawce.
Nr 2. Podobnie, chociaż tutaj osłonka jest nieco większa, jednak też ją bym wywalił albo podłożył coś pod doniczkę.
Generalnie wyciągnął bym delikatnie z doniczki i zobaczył stan korzeni, zwłaszcza 1.
Druga sprawa, sprawdź dokładnie czy nie ma szkodników - na liściach z obu stron, najlepiej z użyciem szkła powiększającego.
Nr 2. Podobnie, chociaż tutaj osłonka jest nieco większa, jednak też ją bym wywalił albo podłożył coś pod doniczkę.
Generalnie wyciągnął bym delikatnie z doniczki i zobaczył stan korzeni, zwłaszcza 1.
Druga sprawa, sprawdź dokładnie czy nie ma szkodników - na liściach z obu stron, najlepiej z użyciem szkła powiększającego.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Smaga87 dajesz im jakąś odżywkę?
Jeśli chodzi o osłonki to po każdym podlaniu dokładnie sprawdzam czy na dnia nie ma wody, jeśli jest to ją usuwam, odnośnie monstery variegaty to sprawa dotyczy tylko tego jednego liścia, sprawdzalam pod lupą Ale widzę tylko tyle, że przy tych brązowych planach jest sporo mikroskopijmych czarnych kropek Ale nie widzę żeby się ruszały. A co do zwykłej monstery to tam też są te czarne kropki, ale jest ich zdecydowanie mniej. Czy powinnam czymś spryskać rośliny i czy usunąć te chore liście? W m. Variegata chodzi o 1 liść A w zwykłej to 3 nowe. Dziękuję bardzo za odpowiedź:)
-- 11 lis 2019, o 16:59 --
Jeśli chodzi o odżywki to powiem szczerze że nie. Podlwalalam m. Variegata wodą z biohumusem A m. zwykłą sama wodą. Variegate mam od czerwca, ale była wsadzona do nowej ziemi i w tym czasie miała ja raz zmieniana więc myślałam że nie trzeba dawać odżywki A zwykłą mam od września więc też nie dodawałam odżywek.
-- 11 lis 2019, o 16:59 --
Jeśli chodzi o odżywki to powiem szczerze że nie. Podlwalalam m. Variegata wodą z biohumusem A m. zwykłą sama wodą. Variegate mam od czerwca, ale była wsadzona do nowej ziemi i w tym czasie miała ja raz zmieniana więc myślałam że nie trzeba dawać odżywki A zwykłą mam od września więc też nie dodawałam odżywek.
- norbert76
No to masz odpowiedź, Twoja monstery są niedożywione, zwykła to normalnie głoduje - spróbuj sama przeżyć o samej wodzie... . Rośliny potrzebują w sezonie regularnego nawożenia i nie brudną wodą, którą jest Biohumus i to od czasu do czasu, tylko mineralnego nawozu. Poza sezonem wystarczy raz w miesiącu. Kup nawóz do roślin zielonych, podkreślam mineralny czyli powinien mieć w opisie przynajmniej 6 - 7% Azotu (N) plus oczywiście w podobnym stężeniu potas i fosfor. Biohumus zawiera śladowe ilości składników odżywczych.
Użyj przez najbliższe podlewania tego nawozu, dobrze byłoby użyć jeszcze oprócz tego dolistnie.
Inna sprawa, że to że sprawdzasz czy nie ma wody w osłonce, to w przypadku variegata, jak napisałem wyżej do bryły korzeniowej musi docierać powietrze. Ją postaw na podstawce.
Zrób jeszcze zdjęcia tych czarnych punktów.
Użyj przez najbliższe podlewania tego nawozu, dobrze byłoby użyć jeszcze oprócz tego dolistnie.
Inna sprawa, że to że sprawdzasz czy nie ma wody w osłonce, to w przypadku variegata, jak napisałem wyżej do bryły korzeniowej musi docierać powietrze. Ją postaw na podstawce.
Zrób jeszcze zdjęcia tych czarnych punktów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ma w podłożu dużo perlitu - i dobrze - ale cały czas rośnie..Daj jakiś dobry mineralny NPK z mikro, ale dolistnie.
- norbert76
Osoby sprzedające rośliny często nie mają wystarczającej wiedzy w temacie ich uprawy. Dobrze jest takie informacje zweryfikować na właściwym forum, jak to.
Te czarne kropki wg mnie nie są czymś poważnym, możesz je jednak przez jakiś czas obserwować czy się nie rozprzestrzeniają. Jak dają się zetrzeć, to je usuń.

Te czarne kropki wg mnie nie są czymś poważnym, możesz je jednak przez jakiś czas obserwować czy się nie rozprzestrzeniają. Jak dają się zetrzeć, to je usuń.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie dają się zetrzeć, próbowałam. A jak czas to mam teraz nawozic?
- norbert76
Najlepiej do ustąpienia objawów. Te jasne plamy powinny być z czasem coraz mniej widoczne. Biorąc pod uwagę, że dotychczas głodowały, nawoził bym przez cały okres jesienno-zimowy, z czasem tylko zmniejszając stopniowo częstotliwość nawożenia, co drugie a potem co trzecie podlewanie. Na razie nawoź normalnie przez miesiąc, półtora.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A gdzie mogę kupić taki dobry nawóz?
- norbert76
W ogrodniczym albo w markecie, Castorama, Obi, Leroy Merlin, możesz też zobaczyć nawet w Auchan, kiedyś chyba widziałem. Patrz tylko na NPK, bo czasami pod tą nazwą można dostać taki na bazie Biohumusu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Super, bardzo dziękuję za odpowiedź, jutro kupię i zaczynam nawozic:) pozdrawiam 

Jeśli to ma być nawożenie interwencyjne, to robi się oprysk dolistny i ja do takiego Cię namawiam, nawet co ok 10 dni - ale zamgławianie, nic nie ma ściekać.
Edit
I na wszelki wypadek - podłóż pod roślinę coś białego i potrząśnij liśćmi, sprawdź dokładnie czy coś nie pospadało.
Edit
I na wszelki wypadek - podłóż pod roślinę coś białego i potrząśnij liśćmi, sprawdź dokładnie czy coś nie pospadało.
Proszę mi jeszcze powiedzieć czy ten oprysk to też tym nawoze NPK, w jakiej proporcji czy będzie napisane na opakowaniu? Nie za bardzo znam się na tym
A nie chce zaszkodzić:)

- norbert76
A ja powtórzę, że sam oprysk dolistny swoją drogą, podstawą jest tutaj nawożenie doglebowe. Najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zastosowanie obu metod jednocześnie.
Używasz takiego samego stężenia zarówno dolistnie jak i doglebowo.
Używasz takiego samego stężenia zarówno dolistnie jak i doglebowo.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta