Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)
- madusia
- 1000p

- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Filigranowa27- tak, był mrozik przez kilka dni. W sumie - to w tym roku- zima u mnie trwała 10 dni. Teraz jest już przedwiośnie, nawet nocami przymrozków nie ma...
Crazydaisy- dziękuję. Mam nadzieje, że w tym sezonie, lacunosy ładnie podrosną.
Taa...szczypior cieszy - cebulki rosną wszerz... Będę wysiewać kolejne zwartnice w miarę dojrzewania nasion. Będzie tego szczypioru coraz więcej...
Anka159- lubię, jak jest gąszcz na parapetach. Zawsze źle się czuję, gdy mam puste parapety (np: podczas mycia okien) - po prostu brakuje mi wtedy "czegoś".
Kociara- dziękuję, że Zaglądasz do mnie. Uwielbiam przedszkolaki, niezależnie czy są to hoje, hippeastra, czy inne rośliny. Obserwacja rozwoju kwiatka od nasionka, czy młodej szczepki daje dużą porcję emocji. A na pierwsze kwitnienie czekam wtedy z niecierpliwością.
Krzysia- dziękuję - eskimo uważam za jedne z najpiękniejszych lacunos.
Żal Twojego eskimo - wełnowce potrafią zabić i większe rośliny. Do mnie, jeśli przyjeżdża nowość, to zawsze mam kwarantannę - na wstępie jest traktowana środkami grzybobójczymi i owadobójczymi. Potem worek i obserwacja przez kilka dni. Oczywiście wymiana podłoża - to podstawa.
Fraszka_1- hoi będzie więcej. Poza tym - większość kolekcji hojowej to przedszkolaki. Dopiero zaczęły rosnąć.
Siewek hippeastrów - też będzie więcej - o wiele...
Jola1- na pewno kiedyś zakwitną i Twoje hippeastra. Cebule muszą być "najedzone", by zakwitły. Swoje - nawożę Florovitem. W tym roku, pod korzenie dostały tez nawóz suszony + granulowany. W ziemi też jest nawóz długodziałający. Mam zamiar nieźle je podpaść w sezonie.
Skrętniki - u mnie już się obudziły - kwitnie nawet - Concord Blue.
Paula15- -19? U mnie najniższa temperatura tej zimy: to nocna - 13 stopni - przez jedną noc. Teraz, od tygodnia conajmniej temperatury są na plusie.
Rośliny poczuły wiosnę...przyroda - też.
Stokrotkania- jak milo, że Jesteś
Elcia1974- jak dobrze, że znów Jesteś.
Kelpie- i już po zimie. Słyszałam o tym, że na północy kraju, była gołoledź. U mnie na szczęście jej nie było. Od razu sypnęło śniegiem, mróz złapał na kilka dni. Zima trwała około 10 dni, teraz już mam przedwiośnie. Z zapałem - to kolekcjonuję lacunosy. Jestem w nich zakochana i chciałabym mieć je wszystkie....pewnie to niemożliwe. Ale, staram się mieć przynajmniej te, które mogę zdobyć
Aleksanderk- jak miło, że Zajrzałeś do mnie. Oczywiście - listek za listek - zapisane.
Oxalis- dziękuję - podobają mi się eskimo. Jeszcze kiedyś sobie selekta - kupię.
Hippeastra też będę kolejne krzyżówki wysiewać. Sporo zapylałam...
7vstyna- dziękuję. Skrętniki lubią zwiększoną wilgotność powietrza. Moje wszystkie (już przesadzone do świeżego podłoża) - stoją obecnie w namiotach foliowych, mnożarkach lub pod butelkami. Tak, będzie conajmniej do marca, kiedy to jest już więcej słońca, a grzejniki mniej grzeją.
Kasiuta74- dziękuję bardzo. Hoje rosną w siłę uwielbiam patrzeć na ich młode pędy i przyrosty. A kwiaty ich - cieszą widokiem i zapachem...
Agnisia31- dziękuję.
Mam bardzo słoneczne mieszkanie, stare budownictwo. Gdzie zewnętrzne ściany, prawie na całej szerokości, to są właśnie okna. Z jednej strony: wschodnio - południowe. Z drugiej: zachodnio - północne. I ciepłe mieszkanie...widać rośliny lubią takie klimaty.
Ja tylko je podlewam, nawożę i przesadzam.
Madusia- dziękuję.
Jak będzie słońce, to zrobię zdjęcia żłobkowi hoi - tam dopiero jest gąszcz.
U mnie na parapetach już wiosna. Wszystkie rośliny dostały świeże podłoże z nawozem( z kilkoma wyjątkami). Niektóre dostały też nowe doniczki - zaczynam odmładzać fiołki, skrętniki i inne rośliny. Sezon - uważam za otwarty
Dowiesiłam kolejny kosz na hoje:

na razie są w nim: h. carnosa variegata, h. UT152 (walliniana), h. lacunosa Snow Caps, h. lacunosa Snow Caps select. Docelow będą w nim tylko lacunosy. W planach, kolejne dwa kosze mam:

Hoje rosną; Skwarek ma cudowne, włochate młode liście. Uwielbiam go za ""szachownicę" (kratkę) nerwów na listkach:

Słońca coraz więcej, to i hoje już opalone, h.nicholsoniae jako pierwsza łapie kolorki. Cudowny ten jej "rysunek":

Wreszcie h. l. Malaysia zaczęła rosnąć. To jedna z lacunos pięknie przebarwiających liście. Młode są bordowo - brązowe:

H.l. Ruby Sue nie chce być gorsza. Rośnie, listki się opalają:

W mnożarce z siewkami dskrętnikowymi, coraz mniej miejsca. Starsze siewki nieźle podrosły ( są po kolejnym rozsadzeniu). Młodsze - "łączki" siewek - też rosną w siłę:

Na koniec, jeden z pierwszych, moich fiołków. Jestem nadal w nim zakochana...nieodmianowy "Wymarzeniec Krysi" znowu kwitnie:

Crazydaisy- dziękuję. Mam nadzieje, że w tym sezonie, lacunosy ładnie podrosną.
Taa...szczypior cieszy - cebulki rosną wszerz... Będę wysiewać kolejne zwartnice w miarę dojrzewania nasion. Będzie tego szczypioru coraz więcej...
Anka159- lubię, jak jest gąszcz na parapetach. Zawsze źle się czuję, gdy mam puste parapety (np: podczas mycia okien) - po prostu brakuje mi wtedy "czegoś".
Kociara- dziękuję, że Zaglądasz do mnie. Uwielbiam przedszkolaki, niezależnie czy są to hoje, hippeastra, czy inne rośliny. Obserwacja rozwoju kwiatka od nasionka, czy młodej szczepki daje dużą porcję emocji. A na pierwsze kwitnienie czekam wtedy z niecierpliwością.
Krzysia- dziękuję - eskimo uważam za jedne z najpiękniejszych lacunos.
Żal Twojego eskimo - wełnowce potrafią zabić i większe rośliny. Do mnie, jeśli przyjeżdża nowość, to zawsze mam kwarantannę - na wstępie jest traktowana środkami grzybobójczymi i owadobójczymi. Potem worek i obserwacja przez kilka dni. Oczywiście wymiana podłoża - to podstawa.
Fraszka_1- hoi będzie więcej. Poza tym - większość kolekcji hojowej to przedszkolaki. Dopiero zaczęły rosnąć.
Siewek hippeastrów - też będzie więcej - o wiele...
Jola1- na pewno kiedyś zakwitną i Twoje hippeastra. Cebule muszą być "najedzone", by zakwitły. Swoje - nawożę Florovitem. W tym roku, pod korzenie dostały tez nawóz suszony + granulowany. W ziemi też jest nawóz długodziałający. Mam zamiar nieźle je podpaść w sezonie.
Skrętniki - u mnie już się obudziły - kwitnie nawet - Concord Blue.
Paula15- -19? U mnie najniższa temperatura tej zimy: to nocna - 13 stopni - przez jedną noc. Teraz, od tygodnia conajmniej temperatury są na plusie.
Rośliny poczuły wiosnę...przyroda - też.
Stokrotkania- jak milo, że Jesteś
Elcia1974- jak dobrze, że znów Jesteś.
Kelpie- i już po zimie. Słyszałam o tym, że na północy kraju, była gołoledź. U mnie na szczęście jej nie było. Od razu sypnęło śniegiem, mróz złapał na kilka dni. Zima trwała około 10 dni, teraz już mam przedwiośnie. Z zapałem - to kolekcjonuję lacunosy. Jestem w nich zakochana i chciałabym mieć je wszystkie....pewnie to niemożliwe. Ale, staram się mieć przynajmniej te, które mogę zdobyć
Aleksanderk- jak miło, że Zajrzałeś do mnie. Oczywiście - listek za listek - zapisane.
Oxalis- dziękuję - podobają mi się eskimo. Jeszcze kiedyś sobie selekta - kupię.
Hippeastra też będę kolejne krzyżówki wysiewać. Sporo zapylałam...
7vstyna- dziękuję. Skrętniki lubią zwiększoną wilgotność powietrza. Moje wszystkie (już przesadzone do świeżego podłoża) - stoją obecnie w namiotach foliowych, mnożarkach lub pod butelkami. Tak, będzie conajmniej do marca, kiedy to jest już więcej słońca, a grzejniki mniej grzeją.
Kasiuta74- dziękuję bardzo. Hoje rosną w siłę uwielbiam patrzeć na ich młode pędy i przyrosty. A kwiaty ich - cieszą widokiem i zapachem...
Agnisia31- dziękuję.
Mam bardzo słoneczne mieszkanie, stare budownictwo. Gdzie zewnętrzne ściany, prawie na całej szerokości, to są właśnie okna. Z jednej strony: wschodnio - południowe. Z drugiej: zachodnio - północne. I ciepłe mieszkanie...widać rośliny lubią takie klimaty.
Ja tylko je podlewam, nawożę i przesadzam.
Madusia- dziękuję.
Jak będzie słońce, to zrobię zdjęcia żłobkowi hoi - tam dopiero jest gąszcz.
U mnie na parapetach już wiosna. Wszystkie rośliny dostały świeże podłoże z nawozem( z kilkoma wyjątkami). Niektóre dostały też nowe doniczki - zaczynam odmładzać fiołki, skrętniki i inne rośliny. Sezon - uważam za otwarty
Dowiesiłam kolejny kosz na hoje:

na razie są w nim: h. carnosa variegata, h. UT152 (walliniana), h. lacunosa Snow Caps, h. lacunosa Snow Caps select. Docelow będą w nim tylko lacunosy. W planach, kolejne dwa kosze mam:

Hoje rosną; Skwarek ma cudowne, włochate młode liście. Uwielbiam go za ""szachownicę" (kratkę) nerwów na listkach:

Słońca coraz więcej, to i hoje już opalone, h.nicholsoniae jako pierwsza łapie kolorki. Cudowny ten jej "rysunek":

Wreszcie h. l. Malaysia zaczęła rosnąć. To jedna z lacunos pięknie przebarwiających liście. Młode są bordowo - brązowe:

H.l. Ruby Sue nie chce być gorsza. Rośnie, listki się opalają:

W mnożarce z siewkami dskrętnikowymi, coraz mniej miejsca. Starsze siewki nieźle podrosły ( są po kolejnym rozsadzeniu). Młodsze - "łączki" siewek - też rosną w siłę:

Na koniec, jeden z pierwszych, moich fiołków. Jestem nadal w nim zakochana...nieodmianowy "Wymarzeniec Krysi" znowu kwitnie:

- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Justynko niestety z moich nasionek nie pojawiła się ani jedna młoda roślinka skrętnika jeszcze nie wyrzucam pojemnika ale raczej nic z tego nie będzie, może to i dobrze nie będę miała problemu z pikowaniem
U mnie pojawiły się pączki na Spicie i Fionie, wiosna się zbliża
U mnie pojawiły się pączki na Spicie i Fionie, wiosna się zbliża
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
No właśnie - te wielkie okna i długie parapety
a ja muszę zadowolić się takimi standardowymi blokowymi wymiarami
Okien myć nie cierpię ale dla kwiatków i dodatkowego parapetu to bym zniosła jeszcze jedną dodatkową powierzchnię szklaną do szorowania
U ciebie to już widać wiosnę, roślinki zdecydowanie się obudziły z zimowego snu
cudowne widoki
Miłego dzionka
Okien myć nie cierpię ale dla kwiatków i dodatkowego parapetu to bym zniosła jeszcze jedną dodatkową powierzchnię szklaną do szorowania
U ciebie to już widać wiosnę, roślinki zdecydowanie się obudziły z zimowego snu
Miłego dzionka
- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 3 lip 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maleńkie skrętniczki ślicznie rosną, a maleństwa
za chwilę zazielenią całe doniczki.
Lacunosy
no i nic więcej nie powiem bo mi słów brak, hojowe okienko ślicznie się prezentuje
Fiołki też już czują wiosnę
Lacunosy
Fiołki też już czują wiosnę
- crazydaisy

- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Tez nazywasz go Skwarkiem.
Moje lacunoski tez zaczely wreszcie ruszac... Bardzo ostrozne sa. Fajnie wygladaja w koszach.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Przepiękne hoje
moje to też jeszcze w większości maleństwa 
Twoje pierwsze skrętnikowe maluszki, to już nie maluszki
. Pięknie rosną. I hoje śliczne. Ja dopiero ukorzeniam, ale chyba choroby u mnie z tego nie będzie, skoro już na etapie ukorzeniania nie chcą ze mną współpracować .
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Cudny parapet Hojowy, skrętniki jeszcze takie malutkie, ale na pewno urosną z nich piękne dorosłe rośliny. 
w moim zielonym domu mój wątek na forum
- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Justynko, aż miło popatrzeć na takie pięknie ukwiecone okno
no i oczywiście na hojeczki 
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Hoje pięknie Ci Justynko rosną!
No i w tych koszykach wyglądają bardzo estetycznie.
Ja z prozaicznym pytaniem, gdzie je można dostać?
Kosze oczywiście, bo hoje mam.
No i w tych koszykach wyglądają bardzo estetycznie.
Ja z prozaicznym pytaniem, gdzie je można dostać?
Kosze oczywiście, bo hoje mam.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Justynko po raz enty mam ochotę zadać ci pytanie: jak ty to robisz ?!
Po Twoich roślinach nie widać sezonu grzewczego. Nic nie choruje, nie zasuszyłaś, nie przelałaś...a wprost przeciwnie wszystko dwoi się i troi.
Jesteś niesamowita
Po Twoich roślinach nie widać sezonu grzewczego. Nic nie choruje, nie zasuszyłaś, nie przelałaś...a wprost przeciwnie wszystko dwoi się i troi.
Jesteś niesamowita
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Hoje powalające ,tylko pogratulować takiej kolekcji . Dla fiołka
za kwitnienie i kolor .
Monika napisała "Okien myć nie cierpię ale dla kwiatków i dodatkowego parapetu to bym zniosła jeszcze jedną dodatkową powierzchnię szklaną do szorowania " , ja też ,ostre
może przypalać liście 
Monika napisała "Okien myć nie cierpię ale dla kwiatków i dodatkowego parapetu to bym zniosła jeszcze jedną dodatkową powierzchnię szklaną do szorowania " , ja też ,ostre
Parapet hojowy cudny
też będę musiała na wiosnę pomyśleć o jakiś podwieszanych stanowiskach na kwiaty, bo parapety się kurczą
Siewkom skrętnikowym też niczego nie brakuje i rosną jak szalone. 
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Zielony parapet;
- Cynthia

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
Czuć już wiosnę na Twoich parapetach
Te kosze będą świetnie wyglądać jak hoje ruszą pełną parą. Super pomysł!
Te kosze będą świetnie wyglądać jak hoje ruszą pełną parą. Super pomysł!
Pozdrawiam słonecznie - Baśka