Brakiem wyobraźni również grzeszę, ale pomału zaczynam myśleć kategoriami "Jak to będzie wyglądało za x lat".
Norbitki kawałek świata
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Norbitki kawałek świata
Beatko, trawę zostaw tak jak jest, bez przerywania, jak podrośnie to posadź do doniczek produkcyjnych.
Brakiem wyobraźni również grzeszę, ale pomału zaczynam myśleć kategoriami "Jak to będzie wyglądało za x lat".
Beatko
trawę pampasową wysiewałam kiedyś, zostawiłam w kępkach nie przerywaną. Prawie dwa sezony przetrzymała. W kolejną zimę z powodu za dużej wilgoci, wyciągnęłam całą górę, korzenie zgniły. Kwiatostanów też się nie doczekałam. Trawa jest bardzo piękna ale szkoda że tak trudno ją przetrzymać w zimie. Wiatr i mróz jej nie szkodzi tylko woda
Później przeczytałam że powinno się ją sadzić na lekkim podwyższeniu odpowiednio zabezpieczoną...wtedy ma szansę przetrwać.
- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Dziewczyny, dziękuje za wszystkie podpowiedzi w temacie trawy pampasowej. Ja mam bardzo lekką ziemię, szybko wysychającą, więc może jej się spodoba u mnie, skoro woli mieć sucho.
Tak się teraz zaczęłam zastanawiać, czy jej za mocno nie podlewam.
Tak się teraz zaczęłam zastanawiać, czy jej za mocno nie podlewam.
no faktycznie przy takiej ilości śniegu będzie można u Ciebie bałwana lepić
Pozdrawiam. Ewa
- Norbitka

Czytałam, że ona jest trudna, że przemarza (zagniwa), ale chcę się na własnej skórze przekonać:)
Doradzają usypanie kopca i na wzniesieniu posadzenie trawy aby wilgoć spłynęła . ja już jej podziękowałam - nie chce współpracować to trudno - chociaż kwiaty ma przepiękne- -żadna inna trawa takich nie ma 
Pozdrawiam. Ewa
- Norbitka

Jeszcze na żywo nigdy takiej trawy nie widziałam. Może z jedną kępkę posadzę na skarpie? Tam na pewno wilgoć nie zalega.
- Zyta

- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Beatko jak stawisz się na spotkanie ogrodowe u Janusza "drozd" (trasa Zamość - Hrubieszów) oczu nie oderwiesz od różnorodnych okazów.
Dostałam Pampasową w ubiegłym roku ale chyba przemarzła bo liście jej uschły... - zobaczę na wiosnę czy żyje.
Kilka dni temu posiałam jednoroczną, też ładna ( od Janusza) wszystkiej jednoroczną ( duża w brąz wpadająca) nie wysiałam, bo Janusz twierdzi żeby siać po kilka nasion a jak zejdą zostawić jedną sadzonkę w doniczce bo one nie znoszą pikowania.
Dostałam Pampasową w ubiegłym roku ale chyba przemarzła bo liście jej uschły... - zobaczę na wiosnę czy żyje.
Kilka dni temu posiałam jednoroczną, też ładna ( od Janusza) wszystkiej jednoroczną ( duża w brąz wpadająca) nie wysiałam, bo Janusz twierdzi żeby siać po kilka nasion a jak zejdą zostawić jedną sadzonkę w doniczce bo one nie znoszą pikowania.
- Norbitka

Piękne trawy(wieloletnie) mogłam podziwiać na żywo u Ewy E@K66 . Janusza widziałam jedynie na zdjęciach, ale chyba wiem o jakiej mówisz. Śliczna.
Bardzo bym chciała odwiedzić lubelskie ogrody, tylko mam dylemat, bo ja nie bardzo mam możliwość zorganizowania takiego spotkania u siebie
więc nie wiem czy mi wypada robić naloty .....
Bardzo bym chciała odwiedzić lubelskie ogrody, tylko mam dylemat, bo ja nie bardzo mam możliwość zorganizowania takiego spotkania u siebie
- Zyta

- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Beatko jeśli proszą - to wypada.
Ja byłam na kilku lubelskich spotkaniach i gościłam u siebie wspaniałych zakręconych ludzi.
W tym roku jak nic ze zdrowiem gorszego nie wyniknie zamierzam wystosować również odpowiednie zaproszenia.
W tym sęk że mieszkam na samych kresach Lubelszczyzny.
Było mi bardzo miło jak zjawiła się Wandzia z mężem... taka odległość była do pokonania.
Ja byłam na kilku lubelskich spotkaniach i gościłam u siebie wspaniałych zakręconych ludzi.
W tym roku jak nic ze zdrowiem gorszego nie wyniknie zamierzam wystosować również odpowiednie zaproszenia.
W tym sęk że mieszkam na samych kresach Lubelszczyzny.
Było mi bardzo miło jak zjawiła się Wandzia z mężem... taka odległość była do pokonania.
- Norbitka

Zytko, a Ty daleko mieszkasz od Hrubieszowa?
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Beatko Ty nie pytaj czy daleko tylko już planuj wyjazd jak Zyta zaprosi, warto.
- Norbitka

Jolu, to nie o odległość ode mnie do Zytki chodz,i tylko o odległość do... ale to nie na forum ;)
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
To ja Ci odpowiem że z Hrubieszowa do Zyty już bardzo blisko.
- Norbitka

Dzięki Jolu. Zytka mi na PW odpowiedziała.