Henryk - moje kaktusy i sukulenty 3
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 3
...powtarzam się PIĘKNE 

Haworthia emelyae v. emelyae najpiękniejsza

- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Hen_s napisał ( u joli1)
Mam lęk wysokości. Pewnie od środka też bym tam nie wylazła:) Twoje cuda są więc bezpieczne.
A tak serio, podglądam Twoje kolczaste od jakiegoś czasu i zapałałam do nich uczuciem. Miewałam różne kaktusowate, ale nigdy mi nie zakwitły nawet to epi... co u Ciebie wisi pod sufitem na balkonie, kwitło bujnie co roku u teściowej, a po jej śmierci (3 lata) przestało i wygląda coraz gorzej.
No cóz, nie dam rady się zakraść pomimo, że Jola chciała stać na czatachA mój balkon na 4tym piętrze - wspinaczek nie polecam...

A tak serio, podglądam Twoje kolczaste od jakiegoś czasu i zapałałam do nich uczuciem. Miewałam różne kaktusowate, ale nigdy mi nie zakwitły nawet to epi... co u Ciebie wisi pod sufitem na balkonie, kwitło bujnie co roku u teściowej, a po jej śmierci (3 lata) przestało i wygląda coraz gorzej.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cieszę się że udaje mi się Ciebie troszkę zainspirować.Norbitka napisał(a):
podglądam Twoje kolczaste od jakiegoś czasu i zapałałam do nich uczuciem. Miewałam różne kaktusowate, ale nigdy mi nie zakwitły

Trzeba sobie więc sprowadzić do kolekcji kilka(naście) ociernionych ulubieńców - z tym nie ma problemu, lubelszczyzna kaktusami mocna - i je prawidłowo hodować. Sukces murowany!

To prosta roślina - rozumiem że jest to mieszaniec ackermanii. Wystarczy je prawidłowo przezimować czyli trzymać w temp. nie wyższej niż 14-16 stopni oraz jedynie sporadycznie podlewać i wtedy na pewno zakwitnie.epi... co u Ciebie wisi pod sufitem na balkonie, kwitło bujnie co roku u teściowej, a po jej śmierci (3 lata) przestało i wygląda coraz gorzej.
Wspinaczek po balkonach nie polecam. Jeśli trzeba stań na dole a mnie jakaś roślinka nieuważnie wypadnie...

- Norbitka
Epi... nie mam pojęcia czy to mieszaniec czy nie. Teściowa miała dwa od zawsze. Jednego zamordowałam, drugi jeszcze żyje, ale niewiele mu brakuje
Cały czas rośnie w tej samej dużej donicy i boję się go przesadzić dokąd nie rozmnożę, bo nie chcę go całkiem stracić.
Próbowałam go ratować przez rozmnożenie wiosną, ale skończyło się ono niepowodzeniem. Podjęłam drugą próbę i znowu wsadziłam kawałek. Tym razem przywiązałam do patyka, bo tak podejrzałam na forum.
Czy tego nowo wsadzonego też powinnam wynieść do chłodu?
Do tej pory dodatkowo go dogrzewałam i był w miniszklarence ze sporą wilgotnością. Dwa dni temu go wyjęłam.
Ziemie dałam sklepową do kaktusów, na dół drenaż z keramzytu.
A pod tym balkonem serenady mam śpiewać ?

Cały czas rośnie w tej samej dużej donicy i boję się go przesadzić dokąd nie rozmnożę, bo nie chcę go całkiem stracić.
Próbowałam go ratować przez rozmnożenie wiosną, ale skończyło się ono niepowodzeniem. Podjęłam drugą próbę i znowu wsadziłam kawałek. Tym razem przywiązałam do patyka, bo tak podejrzałam na forum.
Czy tego nowo wsadzonego też powinnam wynieść do chłodu?
Do tej pory dodatkowo go dogrzewałam i był w miniszklarence ze sporą wilgotnością. Dwa dni temu go wyjęłam.
Ziemie dałam sklepową do kaktusów, na dół drenaż z keramzytu.
A pod tym balkonem serenady mam śpiewać ?

- hen_s
Na 99% mieszaniec. Czystych gatunków jest kilka, rzadko spotykanych w kolekcjach i bardzo wrażliwych na błędy w hodowli. Malo prawdopodobne aby się znalazł taki właśnie u Twojej Teściowej.Norbitka napisał(a):
Epi... nie mam pojęcia czy to mieszaniec czy nie.
Taaak, cuda na patyku?Cały czas rośnie w tej samej dużej donicy i boję się go przesadzić dokąd nie rozmnożę, bo nie chcę go całkiem stracić.

Patyk tylko po to aby się wiotka sadzonka nie przewróciła. Bez tego też doskonale by było.
Przed ukorzenianiem trzeba aby sadzonka kilka dni przeschła. Dobrze też jest ją potraktować ukorzeniaczem. No i substrat ma być lekko wilgotny ale nigdy nie mokry!
Tak, za 2-3 tygodnie jak już ochłonie z tej wilgoci gdzie do tej pory przebywał i się zaaklimatyzuje do normalnej temperatury i wilgotności powietrza.Czy tego nowo wsadzonego też powinnam wynieść do chłodu?
Teoretycznie dobrze, jeśli ziemia jest dobra.Ziemie dałam sklepową do kaktusów, na dół drenaż z keramzytu.
Ja osobiście dodał bym 1/3 perlitu do tej mieszanki aby zwiększyć jej przepuszczalność.
Tak, jednak w rytmie rocka. Rzewnych nie lubię - pochodzę jeszcze ze starej dobrej szkoły rocka lat 60tych i 70tych...A pod tym balkonem serenady mam śpiewać ?![]()

- Norbitka
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Domyśliłam się po co patyk i właśnie chciałam, żeby się niechcąco nie zruszała ta sadzoneczka.
Słyszałam o perlicie, ale nie bardzo wiem co to, tyle co przeczytałam w necie troszeczkę. Jak będę gdzieś w mieście to popytam, kupię i ukorzenię może jeszcze ze 2 kawałki
Z jakiej firmy polecasz podłoża do kaktusów? Na co zwracać uwagę?
Ukorzeniacz - rozumiem, że do zielonych....
A jak one sobie radzą z suchym od OC powietrzem?
No to jaki jest NR1 na Twojej liście przebojów? Musze potrenować

Domyśliłam się po co patyk i właśnie chciałam, żeby się niechcąco nie zruszała ta sadzoneczka.
Słyszałam o perlicie, ale nie bardzo wiem co to, tyle co przeczytałam w necie troszeczkę. Jak będę gdzieś w mieście to popytam, kupię i ukorzenię może jeszcze ze 2 kawałki

Z jakiej firmy polecasz podłoża do kaktusów? Na co zwracać uwagę?
Ukorzeniacz - rozumiem, że do zielonych....
No to jaki jest NR1 na Twojej liście przebojów? Musze potrenować

- hen_s
Proponuję poczekać do wiosny - teraz nie jest na to czas. Chyba, że masz do dyspozycji mnożarkę pod świetlówkami, wtedy się może ten eksperyment udać.Norbitka napisał(a):
ukorzenię może jeszcze ze 2 kawałki![]()
Generalnie nie polecam żadnego gotowego podłoża do kaktusów. Sam nie stosuję go od lat - nie dziwne to chyba zważywszy ilość roślin które mam do ewentualnego przesadzenia.Z jakiej firmy polecasz podłoża do kaktusów? Na co zwracać uwagę?
Dlaczego nie polecam? Bo zwykle jak czytam chociażby tu na Forum jest to mieszanka która nie koniecznie kaktusom odpowiada - jest po prostu za mocna tzn. ma za dużo humusu i jest za mało przepuszczalna. Ja robię swoje mieszanki - można to przeczytać na naszych wątkach specjalistycznych w dziale KAKTUSY I INNE SUKULENTY zakładka Najciekawsze tematy DROGOWSKAZ potem Ogólne wiadomości dot. uprawy bądź też Jakie podłoże do kaktusów polecacie.
Jeśli nie chce Ci się bawić z własnymi mieszankami to do każdego z gotowych mieszanek kaktusowych dodaj tylko ok. 1/3 perlitu i będzie prawie dobrze. Ostatecznie ukorzenianie mieszańców epiphyllum to nie są żadne mecyje.

Ukorzeniacz do zielonych - ale i inne być mogą, w sumie to naprawdę mało wymagające sadzonki!Ukorzeniacz - rozumiem, że do zielonych....
Suche powietrze jest problemem. W połączeniu ze zbyt wysoką temperaturą roślina zbyt wysycha, trzeba ją okresowo lekko podlewać co z kolei wpływa negatywnie na jakość wiosenno-letniego kwitnienia. standard przy wyszystkich kaktusach i sukulentach.
Lista przebojów w przebudowie - wciąż inna... Byle głośno, mocno i z przytupem.

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Czyli jeżeli mam epi w domu to na kwitnienie nie mam co liczyć 

- hen_s
Jeśli roślina jest mocna a w domu niezbyt ciepło to owszem, dlaczego nie? Może nie będzie kwitło tyloma kwiatami ile by mogło ale zakwitnie na pewno. 

- Norbitka
No właśnie. Może Ty znasz temat.Chyba, że masz do dyspozycji mnożarkę pod świetlówkami
Szukałam w necie i w sumie nic konkretnego nie znalazłam , tylko głownie info o produkcji przemysłowej i lampach sodowych.
Jakie maja być te świetlówki do roślin?
Nie wytrzymałam do wiosny i wysiałam Adenium niedawno . Teraz sobie myślę, skąd ja im światła wezmę ... słyszałam, że takie zwykłe żarówkowe światło nic nie daje. Myślałam wstawić do terrarium z agamką gdzie jest UVB 8.0, ale boję się, że mi zniszczy roślinki. Mam wolne 3 terraria i chciałabym zrobić "mnożarkę", która przydałaby się i do roślin ogrodowych, tylko to światło mnie gnębi.
Czy kaktusy / sukulenty można spryskiwać / zamgławiać?
... to chociaz ulubiony zespół

- hen_s
Coś mi się o uszy obiło....No właśnie. Może Ty znasz temat.
Jakie maja być te świetlówki do roślin?

Sprawa wg. mnie jest jasna i prosta - z cudownych świetlówek oferowanych do hodowli roślin (nie raz bardzo drogich) dla mnie najlepsze są... zwykłe świetlówki typu Daylight które kupisz w każdym sklepie elektrycznym i w każdym rozmiarze. One się nieźle sprawują tak dla roślin typu kaktusy i sukulenty jak też w akwariach - bo i tu je stosuję.

Pamiętaj jednak, że każda świetlówka to również źródło ciepła i trzeba utrzymywać temp. nie wyższą niż ok. 25 stopni.
Tak, większość oczywiście tak. Od wiosny do jesieni...Czy kaktusy / sukulenty można spryskiwać / zamgławiać?

Zimą nie radzę - chyba że jako ratunek przed wyschnięciem. Łatwo wtedy o grzyby, podgnicia etc.
Do wiosny daleko, może coś wymyślimy.

- Norbitka
Dzięki, już namierzyłam w necie te żarówki tylko teraz nad mocą się zastanawiam 
No i sie nie dowiem co mam śpiewać
a za Twoją życzliwość ze dwa kawałki by pasowało przygotować 

No i sie nie dowiem co mam śpiewać

- hen_s
Nie żarówki a świetlówki. Żarówki dużo ciepła dają a mniej światła. No i świetlówki są energooszczędne co też myślę nie jest bez znaczenia.już namierzyłam w necie te żarówki tylko teraz nad mocą się zastanawiam![]()
Moc zależy od tego do czego zamierzasz ich użyć. Jeśli do wysiewów to wystarczy mniejszejsze mocy i tylko 2, do roślin dorosłych trzeba kupić większej mocy i dać ich więcej - np. 3-4 sztuki.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Henryk ma jak zwykle rację, zwykłe świetlówki wystarczają 840 i 65, lepsze by były z cyferką na początku 9 ale nie ma co przepłacać, ja stosuje głównie 840 tylko dorzucę jedną czy dwie innej barwy.