Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

Widzę,że nie tylko ja mam busz w ogórkach :;230 ,owocują wzorowo,nawet 2 x dziennie muszę zbierać, tyle ich jest,tylko potrzeba trochę gimnastyki,aby dotrzeć wszędzie.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Ja mam posadzone w jednym rzędzie tak że dobrze się zbiera.. było tak sucho nareszcie pada spokojny rzęsisty deszcz i się ochłodziło,
Zbiory piękne ładne zdrowe ogórki już mam sporo przetworów
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

mnie zszokowało coś. Zaledwie przedwczoraj dałem bratu miskę ogórków a dziś już są małosolne :)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Od koleżanki z Antypodów dostałam nasiona ogórka gruntowego odm Crystal Apple . Odmiana rośnie b.dobrze, ma dużo owoców , smakuję jak ogórek :lol: ale ma kiepskie proporcje komory nasiennej do miąższu tzn komora nasienna jest bardzo duża.

Obrazek
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja dzisiaj zbierałam swoje ogórki Hermes, Octopus i Gracius to ten w środku. Obrazek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Ja też mam już pierwsze zbiory
Trzy dni temu
Obrazek

A dziś pierwsze zbiory
Obrazek

Wspaniałe uczucie ;:215
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Ale "byki", czym pompujecie te ogórki? :;230 Jak dla mnie takie rozmiary są nie naturalne, ogórki powinny być smukłe - zachowywać proporcje co do długości.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

krismiszcz Moje ogóraski też zbyt długo zostawione na krzaku potrafią być wielkie i grube ( nie zauważyłam paru osobników na samym dole, a rosną przy sznurkach). Bez chemii też więc potrafią wielgachne urosnąć, choć najlepsze są rzeczywiście takie średnie. Myślę, że to zasługa tego najbardziej "uniwersalnego" nawozu-
gnojówki z pokrzyw :roll:, poza tym żeby było już całkiem eko sadziłam na bananach i pokrzywie, oczywiście przysypanych ziemią wymieszną z obornikiem.
Jak więc widać, nie trzeba "pompować" ogórków, aby rosły i były jak najbardziej naturalne, a że wielkie? Mogą być przecież na na mizerię, albo i na... nasionka zostawione.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Dokładnie tak. Niczym nie pompuję swoich i nie są bykami :;230 Mam przeciętną damską dłoń :;230
Sypnęłam po garstce obornika pod każde wsiewane ziarenko i podlałam gnojówką z mniszka i pokrzywy. Oxalis masz rację ;:oj . Te grubaski rosly na samym dole sznurków. Te wyżej wyglądają smuklej. Ale wygląd dla mnie w tym roku jest sprawą 6-planową. To moje pierwsze ogórasy w życiu i mam zamiar cieszyć się nimi aż do ostatniego ( jakkolwiek będzie wyglądał ) :heja
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

oxalis ale Ci psychopaci ekologiczni wmówili cudowne właściwości syfu z pokrzyw. Niestety muszę Ci zmartwić, bo to że ogórki owocują oraz pięknie rosną to zasługa tylko i wyłącznie obornika oraz skórek od banana. Sprawdz w przyszłym roku, to się miło zaskoczysz - oszczędzisz czas na przygotowywanie mikstury oraz nie trzeba będzie wąchać tego smrodu. Ale przydało by się podlanie coś z mikroelementami, bo nawet młode będą grube i krzywe - dodatkowo być może wina to odmiany.
Co do chemi, to nawet nawozowane i pryskane pozostawione dość długo będą napompowane. A co do nasion to ogórek musi być dojrzały, czyli już taki żółty - wtedy nasiona mają największą wartość siewną.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

krismiszcz pisze:Ale "byki", czym pompujecie te ogórki? :;230 Jak dla mnie takie rozmiary są nie naturalne, ogórki powinny być smukłe - zachowywać proporcje co do długości.
krismiszcz pisze:oxalis ale Ci psychopaci ekologiczni wmówili cudowne właściwości syfu z pokrzyw. Niestety muszę Ci zmartwić, bo to że ogórki owocują oraz pięknie rosną to zasługa tylko i wyłącznie obornika oraz skórek od banana. ...
Za bardzo skupiłeś się na udowadnianiu wyższości Świat Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia lub na odwrót.

Jakie proporcje mają ogórki zależy od cech odmianowych, a nie od pompowania. Oczywiście mówimy to nie o każdej sztuce ogórka tylko o większości owoców w pełni wegetacji na zdrowych roślinach.

Np ze str. http://www.warzywnictwo.com.pl/2634__No ... rek---2012

Bara F1 to propozycja na nadchodzący sezon firmy Nickerson Zwaan. Jest to wczesna odmiana ogórka polowego, o grubo brodawkowych owocach z jasnymi smugami. Stosunek długości do szerokości owoców to : 3,4:1. .....

Szeryf F1 to wczesna odmiana ogórka ? mieszańcowa. ... Stosunek długości owocu do średnicy wynosi 3,2 :1. ...

Orfeus F1 to propozycja ogórka na nadchodzący sezon firmy PNOS z Ożarowa Mazowieckiego. ... Stosunek długości do szerokości wynosi 3,1 : 1. ...

Słowiański F1 to druga propozycja ogórka gruntowego Spójni Nochowo.... Kształt ogórka jest cylindryczny, którego stosunek długości do szerokości wynosi 3:1. ...
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Moje rosną tylko na oborniku (nawiezione rzędowo), i nic więcej nie dostaly. Młode ogórki mają średnicę ok.4 cm a długość 10 i rosną większe.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

ostatnia szansa czytaj ze zrozumieniem i jeśli ironizuje lub żartuje na końcu zdania jest emoticon. Wyżej jest napisane, że wina może leżeć po stronie odmiany. Ale jeśli popełnimy błąd to nawet odmiana 1:3.1 będzie "pompować" ogórki...
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

U mnie też takie baryłki rosną, ale tylko Kronosy i niektóre Izydy. Soplica zachowuje proporcje długości do grubości, jak już urośnie to konkretny ogór :wink:
Rosną tylko na oborniku przyoranym jesienią, zanim zaczęły owocować raz podlałem je magiczną siłą przy okazji nawożenia pomidorów.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nie wiem , czy w tym wątku mogą być przyszłe moje ogórki. Mam wolną szklarnię, po rozsadzie, wczoraj rozrzuciłem obornik i go wtopiłem w glebę, tak że ogórki będą rosły w glebie, mam już rozsadę w doniczce, odmiana śremianin, bo ona mi przypadła do gustu. Jeszcze tylko zglebozgryzarkować i posadzić ogórki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”