Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Przemku startujesz z grochem? Tak przejrzałam wątek z ubiegłego roku i wychodzi na to iż już pora na tworzenie rozsady. Chwała za zdjęcia bo inaczej daty siania nie miałabym jak sprawdzić.
Pozdrawiam Jola
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

W najbliższych dniach planuję rozsadzić swoje bergenie. Zostawię sobie ze 3 roślin,y resztę mam nadzieję uda mi się rozdać, bo już mi się nie chce rozsadzać wszystkiego do doniczek. k-asia W Tobie nadzieja. Do rozdania też 2- letnie lubczyki.

kama_80 Z grochem się nie bawię a z bobem na ostro ruszam w piątek lub sobotę.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Przemek, z bobem spiesz się, żeby mnie dogonić, mój powoli już wschodzi ;:108
Moje wątki
Festina Lente
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To fajnie Piotrze, że już masz wschody bobu ale ja na razie jestem spokojny. Jeśli chodzi o rozsadę bobu to mam kilka asów w rękawie i "w razie co" nie zawaham się ich użyć. ;:158 A tak na poważnie czy znalazłeś trochę czasu na przestudiowanie wątków o bobie i ABC-cebula z rozsady? :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj otworzyłem pierwszy 80 l worek podłoża do wysiewów Aura. W tym roku podłoże jest zbyt suche i musiałem je odpowiednio nawilżyć. Na ok.30 l podłoża zużyłem 1,5 l wody z opryskiwacza a i tak nie uzyskałem odpowiedniego efektu. Napełniałem pierścienie pod jutrzejsze wysiewy bobu więc tragedii nie będzie ale do multipalet podłoże trzeba będzie solidniej nawodnić.
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przemek1136 pisze: W najbliższych dniach planuję rozsadzić swoje bergenie... k-asia W Tobie nadzieja...
We mnie? :shock:
W sprawie tej bergenii?
Za mały ogród, za dużo marzeń...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

k-asia Miałem nadzieję, że zabierzesz nadmiar wykopanych sadzonek i nie będę musiał ich sadzić do doniczek i jeszcze potem kombinować komu je rozdać.
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemek, jak ja bym chciała ci pomóc... Problem w tym, że ja mam już bergenię i nie mam miejsca na więcej ;:145
Mieszkam na wsi, ale moje podwórko, mój ogród nie ma nic wspólnego z wiejską przestrzenią. Jak w opisie... mam tak dużo marzeń, tyle roślin mi się podoba, tyle pomysłów a taką małą przestrzeń ;:201
Pewnie twoja działeczka jest większa od mojego ogródka, a właściwie tego co wydarłam z trawnika (czytaj: parkingu, placu zabaw, wybiegu dla psa, itd.)
Za mały ogród, za dużo marzeń...
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

przemek1136 pisze:To fajnie Piotrze, że już masz wschody bobu ale ja na razie jestem spokojny. Jeśli chodzi o rozsadę bobu to mam kilka asów w rękawie i "w razie co" nie zawaham się ich użyć. ;:158 A tak na poważnie czy znalazłeś trochę czasu na przestudiowanie wątków o bobie i ABC-cebula z rozsady? :D
Na Asy czekam jak przyjdzie do tego czas, bób póki co opanowany, ABC cebuli po łepkach, za dużo tam ochów i achów, a brak treści, niemniej korzeniowe wg księżyca będę siał jak dojdzie przesyłka od Jarka.
Moje wątki
Festina Lente
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A już miało być tak pięknie! No cóż, trudno pójdą na pokarm dla dżdżownic.
W końcu i ja rozpoczynam sezon. Pierwsze skiełkowane nasiona bobu trafiły po 2 sztuki do pierścieni 8/9cm. Do malutkich pierścieni 5/6 cm trafiła sałata Ice Queen-łącznie 31 pierścieni a ponieważ nasiona wzeszły rewelacyjnie w niektórych pierścieniach umieściłem po 2 skiełkowane nasionka. Wysiane w tym samym dniu (17.02.2016r) nasiona sałaty Jubilatka ani drgną. Wykiełkowały pierwsze kłębki buraka czerwonego Nobol i też powędrowały do pierścieni. To eksperyment buraczki wysadzę w tunelu na botwinkę. Prawdopodobnie zaczynają też kiełkować pierwsze heliotropy. Poprzenoszę spękane nasionka do doniczki. Pierwsze heliotropy już w doniczce 9x9cm- zmieściło się 20 skiełkowanych nasionek. Do kiełkowania poszło też 50 nasion kalarepy Kordial F1.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Przemku,widzę że wysiewy u Ciebie zaawansowane,podobnie jak u mnie,tylko ja mam więcej kwiatów,a z warzyw na razie tylko sałata i ostre papryki :wink:
Nie spiesz się tak z karmieniem dżdżownic bergenią,bo ja chętnie przygarnę,tylko jeszcze nie wiem kiedy się do Ciebie wybiorę :oops:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sałata Jubilatka wykiełkowała o dzień później od Ice Qeen ale nasiona też już zostały przeniesione do pierścieni. Kalarepka wzeszła rewelacyjnie już po 1 dniu. Do doniczki trafiło kolejnych 19 skiełkowanych nasion heliotropów. Do kiełkowania powędrowały selery Maxim i Zagłoba oraz papryki Roberta F1, Robertina i Top Girl. Bezpośrednio do wielodoniczek trafiły nasiona cebuli Exhibition oraz Ailsa Craig (siałem po 2 nasionka). Namoczyłem nasiona 3 odmian szpinaku. Znalazłem stare nasiona bobu Bonzo z 2010r więc też zostały namoczone. Do moczenia powędrowała też ostatnia partia bobu Figaro.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda nie zachęca do spacerów ale i tak miałem przywieźć pora do zupy z działki więc poprzyglądałem się dzisiaj moim kwiatkom. Wyglądają z ziemi pierwsze zimowity, pokazują się narcyzy, przebiśniegi przymierzają się do kwitnienia i rozkwitają ranniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne skiełkowane nasiona heliotropów przeniesione do doniczki. Te posadzone w piątek przebiły się przez perlit i troszeczkę się wyciągnęły bo były bez światła. Trafiły na parapet bo jeszcze lampą nie doświetlam. Kiełkują kolejne boby ale na posadzenie do pierścieni poczekają sobie do jutra. Wygłupił się też jeden szpinak (słownie jedno nasionko) i wykiełkował. Szałwie a właściwie ich nasiona jak na razie, pokryte śluzem nie pękają. Poziomki na wysianie poczekają do jutra bo zabrakło pojemniczków do podkiełkowywania. Jednak nie wytrzymałem i poziomki Supreme oraz Regina wylądowały na kiełkowniku.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cieplarka daje radę. Kiełkują pierwsze papryki posiane 20.02.2016r. Pierwsza paleta z bobem powędrowała na parapet. Pojawiają się wschody kalarepy a rozsada sałaty dzisiaj miała spacerek na balkon ale już wróciła do domu. Nie pozostaje mi nic innego jak jutro uruchomić doświetlanie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”