Ogródek KLEO
- Gosia123A
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek KLEO
KLEO1 Ależ dałaś po oczach z tymi Klonikami.Są cudne.A co to jest rzeczka,czy oczko.Fantastyczne

-
davussum
- 500p

- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba przestanę się szlajać po FO bo moja lista must have niedługo mnie przerośnie 
Kolejna pozycja przez ciebie kleoto klonik
Kolejna pozycja przez ciebie kleoto klonik
Kornelio-Lukrecjo. Oglądałam Twój ogród kilka razy. Nie powiem, odwaliłaśkawał dobrej roboty! Masz przepiękne rabaty, lecz poza iglastymi nie widzę u Ciebie drzew liściastych. Nie lubisz ich? Dla mnie one koniecznie muszą się znaleźć w odrodzie, bo nic latem nie daje takiego chłodu jak liście drzew. Pod drzewami iglastymi w upał jest sucho, a liściaste dają swoisty mikroklimat. Mam swiją teorię na temat pięknego ogrodu. Konieczne są w nim:
- dużo miejsca ( z tym nie jest u mnie najlepiej)
- ramy ogrodu, czyli, coś co oddzieli go od reszty świata i uczyni przytulnym. Uważam, że najlepsze są do tego drzewa i krzewy.
- woda w jakiejkolwiek postaci
- różnorodność zakątków, najlepiej jeśli część jest schowana za krzewami lub żywopłotem
- piękny zadbany trawnik
- rabaty bylinowe
- róże (choć kilka)
- pnącza (też muszą być)
- tajemnicze zacienione zakątki, takie dzikie jak dżungla
- hosty
- bzy
- rośliny zimozielone
No i to wszystko musi w ogrodzie być. Jak to zrobić to już zagadka.
- ramy ogrodu, czyli, coś co oddzieli go od reszty świata i uczyni przytulnym. Uważam, że najlepsze są do tego drzewa i krzewy.
- różnorodność zakątków, najlepiej jeśli część jest schowana za krzewami lub żywopłotem
- piękny zadbany trawnik
- rabaty bylinowe
- róże (choć kilka)
- pnącza (też muszą być)
- hosty
- bzy
- rośliny zimozielone
Gosiu to oczywiście oczko, tylko ono jest takie zakręcone.
Dorotko - ale właśnie po to jest forum, aby pokazywać możliwości.

Dorotko - ale właśnie po to jest forum, aby pokazywać możliwości.
- Lukrecja
- 1000p

- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Kleo, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Skopiowałam sobie do notatnika, postaram się realizować punkt po punkcie, aby czymś nie zapomnieć. Drzewka liściaste zaczęły się pojawiać od tego roku (klony w liczbie 3 - wiem, mało), wcześniej M. strasznie protestował, że wystarczy już liści z lasu za płotem, teraz jakoś spasował ku mojej uciesze. O tzw. ramy ogrodu może być z jednej strony nieco trudno, na przestrzał biegnie "szlak komunikacyjny" dla ciężarówki z opałem, więc pod płotem z prawej strony posadziłam rzędem (tak jak nie lubię) thuje, które mają utworzyć "żywopłot" i zasłonić sąsiada. Tę część przerabiałam w tym roku czwarty raz, wcześniejsze nasadzenia niemal doszczętnie zlikwidował pies goniący inne psy pod płotem. Teraz jest już spokojniejszy i roślin nie łamie. Również w tym roku dosadziłam 5 róż okrywowych the fairy, jeśli z nimi sobie poradzę, spróbuję z innymi, miejsca mam jeszcze sporo.Z pnączami również eksperymentuję od niedawna... a poza tym sporo jeszcze do zrobienia. Dziękuję raz jeszcze 
- bina12
- 1000p

- Od: 17 mar 2011, o 13:15
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- Gosia123A

- Od: 28 maja 2011, o 19:37
KLEO1Bardzo ładne jest to oczko.Masz dwa w jednym

Kleo, jestem zachwycona tym, co zrobiłaś z ogrodem. Wszystkie moje chciejstwa praktycznie znalazłam u Ciebie.Widać, że kochasz swój zakątek. Rh, azalie , róże , powojniki, klony i reszta,prawie spadłam z fotela.
Gdyby mój ogród był z gumy, to też miałabym wszystko w takich ilościach, a tak muszę zadowolić się choć po sztuce z tych, na widok których robi się cieplej na
.
Kornelio - psie problemy mam i ja, mój psiak ma wydzieloną część ogrodu. Ale ja tam niestety też chciałam mieć rabatki i tak kawałek po kawałku zagospodarowałam "psią" część. No i teraz wymyślam sposoby jak tu zmusić psa, aby nie niszczył rabatek.
Bina - finanse wszyscy mamy ograniczone niestety. Ale co roku kupując choć kilka roślinek doprowadzimy do tego, że nasz ogród będzie całkiem kolorowy i ciekawy. Czasem liczą się pomysły a nie pieniądze. Nigdy nie wydałam złotówki na ogrodnika. Mam kolegę w tym fachu, ale on gratis założył mi trawnik i to wszystko. Ręsztę (poza budową oczka) robimy we własnym zakresie. Wysiewam bylinki, głównie naparstnice i dzwonki, sama muruję obrzeża. Trawnik wiosną też robiliśmy z M sami. Da się więc sporo zaoszczędzić. No i oczywiście należy ogrodowi poświęcić odpowiednią ilość czasu, bez tego ani rusz.
Gosiu - oczko specjalnie tak było budowane, chciałam mieć ciekawy kształt, ponadto tak mi pasowały nasadzenia. Rosły już w pobliżu drzewa.
Beato - ogród z gumy nie jest, ale często znajdzie się jeszcze miejsce na roślinkę czy dwie.
Bina - finanse wszyscy mamy ograniczone niestety. Ale co roku kupując choć kilka roślinek doprowadzimy do tego, że nasz ogród będzie całkiem kolorowy i ciekawy. Czasem liczą się pomysły a nie pieniądze. Nigdy nie wydałam złotówki na ogrodnika. Mam kolegę w tym fachu, ale on gratis założył mi trawnik i to wszystko. Ręsztę (poza budową oczka) robimy we własnym zakresie. Wysiewam bylinki, głównie naparstnice i dzwonki, sama muruję obrzeża. Trawnik wiosną też robiliśmy z M sami. Da się więc sporo zaoszczędzić. No i oczywiście należy ogrodowi poświęcić odpowiednią ilość czasu, bez tego ani rusz.
Gosiu - oczko specjalnie tak było budowane, chciałam mieć ciekawy kształt, ponadto tak mi pasowały nasadzenia. Rosły już w pobliżu drzewa.
Beato - ogród z gumy nie jest, ale często znajdzie się jeszcze miejsce na roślinkę czy dwie.
Nic dodać nic ująć.KLEO1 pisze:Kornelio-Lukrecjo. Oglądałam Twój ogród kilka razy. Nie powiem, odwaliłaśkawał dobrej roboty! Masz przepiękne rabaty, lecz poza iglastymi nie widzę u Ciebie drzew liściastych. Nie lubisz ich? Dla mnie one koniecznie muszą się znaleźć w odrodzie, bo nic latem nie daje takiego chłodu jak liście drzew. Pod drzewami iglastymi w upał jest sucho, a liściaste dają swoisty mikroklimat. Mam swiją teorię na temat pięknego ogrodu. Konieczne są w nim:
- piękny zadbany trawnik
- rabaty bylinowe
- róże (choć kilka)
- pnącza (też muszą być)
- hosty
- bzy
- rośliny zimozielone
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trudno się nie zgodzić z tą teorią Kleo - to faktycznie wygląda jak recepta na idealny ogródKLEO1 pisze:(...)Mam swiją teorię na temat pięknego ogrodu. Konieczne są w nim:
- piękny zadbany trawnik
- rabaty bylinowe
- róże (choć kilka)
- pnącza (też muszą być)
- hosty
- bzy
- rośliny zimozielone
Ja pewnie pominęłabym hosty (nie przepadam, wolę np. paprocie - niedawno to odkryłam i będę dosadzać), a dodałabym jakieś unikatowe roślinki i szeroko rozumiane smaczki (elementy architektury ogrodowej)
Trawnika zadbay to wciąż moje wyzwanie, zakątki rodem z dżungli też...no i woda...ja chcę oczko!
- Lukrecja
- 1000p

- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Tego mi właśnie najbardziej brakowało, konstruktywnego myślenia i "cudownego" przepisu. Dostałam niezłego "kopa" do działania. Najpierw zrobię rysunek jak to skomponować, jakiś plan nasadzeń, orientacja co mają z liściastych w szkółkach... roboty z pewnością będzie w bród i trochę to potrwa, ale światełko w tunelu świeci! I za to Ci najserdeczniej DZIĘKUJĘ!!! 

Kornelio - nie ma za co dziękować. Od tego ma się przyjaciów z FO, aby doradzali i pomagali. Ja mój trawnik ładnie odratowałam dzięki poradom na forum. Więc rewanżuję się tym samym.
Kasiek - no właśnie, zapomniałam o paprociach!! One też muszą być w ogrodzie. A z funkii nie zrezygnuję choćby nie wiem co!
Jeśli chodzi o architekturę w ogrodzie, no z tym różnie bywa. Łatwo popsuć to co się zyskało dzięki roślinom. Wiele rzeczy mi się podoba, ale niekoniecznie pasują do mojego ogrodu. W tej kwestii uważam, że należy zachować umiar. Lepiej mało, niż za dużo. No i te fajne rzeczy często kosztuję niestety krocie.
Kasiek - no właśnie, zapomniałam o paprociach!! One też muszą być w ogrodzie. A z funkii nie zrezygnuję choćby nie wiem co!
Jeśli chodzi o architekturę w ogrodzie, no z tym różnie bywa. Łatwo popsuć to co się zyskało dzięki roślinom. Wiele rzeczy mi się podoba, ale niekoniecznie pasują do mojego ogrodu. W tej kwestii uważam, że należy zachować umiar. Lepiej mało, niż za dużo. No i te fajne rzeczy często kosztuję niestety krocie.
Wiąz nad oczkiem super się prezentuje w formie bonsai
No i jakie masz zdolności fryzjerskie , chyba sama bym się nie bała poddać cięciu
Co do listy tego co powinno być w ogrodzie - wydaje się mało realne mając niewielką powierzchnię,ale u Ciebie jakoś się udaje, więc jak to zrobić by u mnie tak ładnie stworzyć ?
Mogę poprosić o jakieś świeże ujęcia z udziałem oczka
?
- jolcia1212
- 500p

- Od: 8 gru 2009, o 21:45
Kloniki super, ten na pierwszym zdjęciu to nie jest Orange Dream? Sugerowałyby te przebarwione, młode listki. A w strzyżeniu roślin to rzeczywiście jesteś mistrzynią. Ja na wiosnę przystrzygłam tak berberysy że szkoda gadać. mam nadzieję poprawić w sierpniu