Miałam ochotę podlać je tak jak pomidory (magiczna sila), ale nie wiem czy mają takie same potrzeby.
Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
A moje maleństwa wyrażnie niedokarmione! Listki ładne, ale takie jasne.
Miałam ochotę podlać je tak jak pomidory (magiczna sila), ale nie wiem czy mają takie same potrzeby.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
-
Alembik
E tam, niedługo już pewnie wysadzanie ;D Gdzieś na początku wątku było pisane, że oberżyna nie znosi zasolenia a więc również sztucznego nawożenia. A przed sadzeniem się nie nawozi, bo to sprawi, że będzie bardziej podatna. Nawet celowo się przesusza rozsady przed wsadzeniem.
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
A powiedzcie..
pod oberżyne dać kurzak...??
Pytam bo na tym skrawku ziemi nie było obornika jesienią..
i upewnie się..
może stać w półcieniu -prawda..??
bo mam przeznaczone 2 miejsca dla niej.. jedno pod domkiem..tam były truskawki..
i 2 pod siadką...tam były kwiatki..
pod oberżyne dać kurzak...??
Pytam bo na tym skrawku ziemi nie było obornika jesienią..
i upewnie się..
może stać w półcieniu -prawda..??
bo mam przeznaczone 2 miejsca dla niej.. jedno pod domkiem..tam były truskawki..
i 2 pod siadką...tam były kwiatki..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- renzal

Alembik !
Dzięki!
Dzięki!
-
Alembik
Ja tam sypałem kurzak (ale nazwa ;D) Pod oberżynę, bo nie miałem akurat pod ręką niczego innego, ale dawałem go w niewielkiej ilości, mniej więcej tyle, ile waży jajko i nie bezpośrednio pod korzenie. Nie wiem, czy to dobrze, czy źle. A tak poza tym to coś czuję, że ten rok będzie sprzyjający dla arbuzów, oberżyny i innych warzyw ciepłolubnych. Chyba, że stanie się to co w tamtym roku i zaczną się monsuny. Trzeba za wczasu pomyśleć o daszku dla oberżyny.
- grosik
- 200p

- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a czy obrerżynie coś się obrywa??? czy może rosnąć na żywioł??? i kiedy ją wsadzacie do gruntu? pochwalcie się proszę waszymi okazami i wklejcie jakieś zdjęcia 
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
-
Alembik
Nie mam pojęcia co się z nimi dzieje, ale jak na mój gust już dawno dawno temu powinieneś zacząć hartowanie.
- romaszka

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje od 3 tygodni stoją na tarasie bez żadnego przykrywania i czują się dobrze.
Ale to nic, przecież większość z nas dopiero się uczy
Ale to nic, przecież większość z nas dopiero się uczy
- natalka
- 50p

- Od: 11 lip 2011, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam oberżynę wysadzoną do foliaka już od 1 maja i dzielnie się trzyma. Nie wiem jak po dzisiejszych przymrozkach. Jak wrócę z pracy to sprawdzę. 
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
- renzal

Moja oberżyna o 1 maja w gruncie, ale w sobotę ją okryłam folią z dziurkami. 
Czy uważacie, że jest już za późno aby wysiać oberżynę? Docelowo powędrowałaby do tunelu.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
-
Kasencja
Ja w namiocie posadziłam jedną oberżynę. Chyba nawet trochę wcześniej , ma się świetnie. Reszta idzie do gruntu.natalka pisze:Ja mam oberżynę wysadzoną do foliaka już od 1 maja i dzielnie się trzyma. Nie wiem jak po dzisiejszych przymrozkach. Jak wrócę z pracy to sprawdzę.
-
Alembik
Ja posadziłem 22 kwietnia do inspektu. Trzymają się, ale bez rewelacji. w piątek posadzę pozostałe współrzędnie z arbuzami pod daszek z folii bo dolne liście zaczynają już żółknąć z głodu. Kilka miało pączki, które czym prędzej usunąłem. Ogólnie zahartowane na mur beton. Niektóre mają nawet na liściach kolce. Po wsadzeniu wyślę zdjęcia 
Paulina
Na siew jest już zdecydowanie zbyt późno, ale poszukaj sadzonek na targowiskach. Być może ktoś je sprzedaje
Paulina
Na siew jest już zdecydowanie zbyt późno, ale poszukaj sadzonek na targowiskach. Być może ktoś je sprzedaje
- renzal

Obawiam się, że troszkę późno, ale niech jeszcze ktoś się wypowie.Pauli pisze:Czy uważacie, że jest już za późno aby wysiać oberżynę? Docelowo powędrowałaby do tunelu.
Ja swoją siałam w połowie marca.
Jeśli się nie zdecydujesz na sianie to może poszukaj na ryneczku sadzonek? U mnie bywały w zeszłych latach. Jest to droższe rozwiązanie, ale...
Jeszcze trzeba poszukać inf. na forum!