Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Post »

Wciąż zimno, w nocy znów przymrozek. Wolę kupować na miejscu, ale oferta taka sobie, rzadko się udaje natknąć na to, co chciałabym mieć. Jeszcze nie nacięłam się na zakupy w necie, ale boję się, że nadejdzie ten pierwszy raz :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lilia 'Muscadet' - bardzo dobry zakup :!: Nasadziłem dużo lilii jesienią ale zazwyczaj drobne cebulki, które dostałem. Zobaczymy, ile i jak zakwitnie 8-)
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Irenko,widzę,że wiosna już u ciebie zawitała,u mnie tylko kilka żółtych krokusów.A ten powojnik to bylinowy? Zakupy ekstra,też myślałam na pełnymi orlikami,ciekawe jak dałyby sobie radę u mnie.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Romciu dziękuję ;:196, sasanka to sadzonka, ma już małe listki, dzisiaj ją posadziłam a żeby nie ucierpiała od niepewnej pogody przykryłam plastikową butelką. Na trzech pierwszych fotkach są orliki pełne. :D

Zeniu dziękuję ;:196, dzisiaj byłam na działce, robiłam opryski iglaków i trochę porządkowałam, jest co robić a do tego ziemia zbita przez deszcze. Skromnie jest tej wiosny na rabatach, bardzo mało kwiatów kwitnie właściwie tylko przebiśniegi reszta przemarznięta nawet ranniki padły. Zbliża się ciepło więc w sobotę będziesz mogła popracować w ogródku, jeszcze nieraz zabolą plecy. Dla ciebie dużo ;:3.

Ewuniu wreszcie nadchodzi ciepło i będziesz mogła w ogrodzie wyładować całą energię. Zakupy robię na miejscu, czasem udaje się ciekawą roślinkę kupić, może zakupy przez net nie będą zawodziły, ja kupowałam w Florexpolu.

Jacku na etykietce ta lilia ładnie wygląda, zobaczymy czy będzie też taka gdy zakwitnie, również posadziłam jesienią wiele lilii ale nie przykryłam na zimę więc nie wiem ile przetrwało. :(

Kasiu wyjątkowo w tym roku uboga jest moja wiosna, mało kwiatów kwitnie nawet ciemierniki i ranniki zmarzły a krokusy dopiero z ziemi wychodzą. Co do orlików to pełnych jeszcze nie miałam i też zastanawiam się jak będą rosły. Pytasz o powojnik to jest bylinowy, mam go od ponad 10 lat.

Tak było dokładnie rok temu (15.03.2011 r.) a w tym nie będzie bo zmarzły.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Irenko ale łączka ranników , u mnie przerzedziło się bardzo , ale wiem że szybko się rozrosną .

Genia
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Witaj Ireno
Ranniki raczej nie marzną, ale często wysychają w lecie na lżejszych glebach i zamierają. Posadź je w wilgotnym miejscu. Ja mam je wiele lat, ale u mnie jest gliniasta gleba i latem mniej wysycha.Teraz pięknie kwitną pomimo silnych mrozów bez śniegu. Część mam pod żywopłotem z berberysu od południowej strony, gdzie latem jest bardzo sucho i tam mi też zanikają.
Bulwki ranników nie znoszą przesuszenia, nasionka też.Lepiej się rozsiewają na wilgotnych glebach, troszkę w cieniu.Nie lubią też gdy latem się koło nich kopie, bulwki łatwo przeoczyć.

To tylko taka mała uwaga, może się przydać :) Czasem zaglądam do Twojego kwiecistego i pełnego uroku ogrodu :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też zamawiam w tej firmie, do tej pory byłam zadowolona :D Tegoroczne zamówienie dopiero pójdzie, ciekawe, czy wszystko dostanę.
Ranniki gdzieś mi przepadły :( Energię dziś wyładowałam :;230 Przycięłam modrzewie, posprzątałam po tym i opryskałam Promanalem. Dobrze, że dzień taki krótki, bo już padam na twarz :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Geniu u mnie również ranniki przerzedziły się a miałam bardzo dużo, mam jednak nadzieję, że ponownie się rozsieją. :D

Selli7 serdecznie dziękuję za dobre i sprawdzone rady, często korzystam z doświadczeń innych osób. Ranniki mam od prawie 12 lat, rosną u mnie prawie na całej działce w różnych warunkach i zawsze pięknie kwitły. W tym roku również pod koniec lutego wyszło z ziemi wiele pączków ale po ostatnich marcowych mrozach zmarniały prawie wszystkie, zostały gdzie niegdzie pod iglakami, może te pojedyńcze kwiatki wysieją się i znowu będę mogła cieszyć się ich pięknem. Za miłe i pochlebne słowa dziękuję. ;:196

Ewuniu miejmy nadzieję, że otrzymasz wszystko co zamówiłaś, ja miałam część zamówienia zmienioną z braku asortymentu. Wspominasz, że wyładowałaś energię, ze mną jest tak samo, w piątek i sobotę tak się naharałam, że leżałam padnięta. Podczas porządkowania rabatek zobaczyłam też ile różnych roślinek muszę wyrzucić bo są zmarznięte. Ogrodnicy w tym roku będą mieli obroty a nasze portfele przeciągi. :(

Wczorajsze fotki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Irenko najważniejsze że to już wiosna,coraz to więcej roślin zakwitnie , jakoś ta zima w tym roku mi się dłużyła .

Genia
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jest tak źle z rannikami, kwitną :D U siebie nie zauważyłam większych strat-jeszcze. Przycięłam trochę trzmieliny, bo dobrze wyglądają tylko tuż przy ziemi. Trochę zbrązowiała irga, posłonek też marnie wygląda. Dziwne, ale ostrokrzewy nadal zielone.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Wow...Irenko, jednak ranniki zakwitły. ;:138 . Chuchaj teraz i dmuchaj na nie...być może się wysieją i znów będzie piękny kolorowy dywan kwitnących ranników. Warte są tego bo są piękne. ;:63 . Także działam na swojej działeczce. Strat trochę jest. Najbardziej ucierpiały ciemierniki i żurawki..nie licząc pojedynczych sztuk wrzośców czy hebe. Te zmarzły całkowicie. :wink: . No cóż..takie są uroki zimy i mrozów. ;:224
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

O wymarzaniu ranników przeczytałem z niedowierzaniem. Ale widocznie takie anomalie się zdarzają. Kiedyś wyczytałem, by ranniki czymś nakryć, po zwiędnięciu liści. Wtedy tak nie wysychają. Obkładam je kamykami, by nie rozkopać ale w tym roku kamyki położę na nie.
Dobrze, że jakieś się uratowały :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jak zwykle u Ciebie Irenko można nasycić oczy pięknymi kwiatami . Takie kępy przebiśniegów ,ranników no i zakupy owszem owszem . Muscadet też mam i Ninę Barlow 2 odmiany takie jak u Ciebie . Widzę ,że azalia tez dobrze przezimowała a jak Rh
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Irenko ;:167 żal mi bardzo tych zeszłorocznych cudnych ranników :( ale co zrobić, mam nadzieję, że te które pozostały ślicznie się rozrosną ;:196
Wygląda na to, że ranniki, to delikatne roślinki :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Irenko u ciebie jak zwykle pięknie a jeszcze jak nowo zakupione rośliny zakwitną to będzie się działo.Ja jakoś nigdy nie natrafiłam na ranniki :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”