Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

Wandziu, no super, że już przyszły Twoje 'panny' :D . To raczej miałaś dzisiaj dzień p.t. "intensywne roboty ziemne" ... :lol: .
Przyznam Ci się, że ja też i ledwo zipię. Najgorsze, że nie posadziłam wszystkiego, bo a to jakaś bylina do przesadzenia, a to porządkowanie na rabacie, a to robiłam sobie dostęp do świeżego kompostu i ...czas upłynął nie na tym, co zaplanowałam :roll: . Aha i mam jeszcze dwie róże w donicach, które chcę posadzić w grunt i wciąż zastanawiam się nad miejscem ... No, już jestem wściekła na siebie, że przesadzam chyba w tych zestawieniach kolorystycznych, tzn. co z czym będzie się gryzło, a co nie ... ;:223 . Wszystko przez czerwoną pnącą :evil: . Jutro definitywnie sadzę i finito!!!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Moniczko widzę świetne różyczki i Ty pełna zapału a na drodze do sukcesu ciągle jakieś przeszkody. :;230 Wypisz wymaluj ja :;230 Bo trzeba przesadzić coś żeby można było coś posadzić i tak w koło Macieju. :;230 Ale damy radę. :tan

Ja wrócę do tego Czerwonego Kapturka. Poszperałam po necie i poczytałam i okazuje się że są 3 Czerwone Kapturki i teraz pytanie który to taki śliczniutki, czy to Kordesa. :?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, ta nasza dążność do samozadowolenia jest często ...autodestrukcyjna, niestety. Ja staram się odpuszczać, tak dla spokojnosti, ale jak pomyślę, że przez cały następny sezon będę patrzeć na zestawienie czerwono-różowe, to ... ;:223 ...i dalej rozmyślam, gdzie by tu posadzić tą, czy tamtą ... ;:24 . Ech ...ratunku ...

A tego 'kapturka' mam z R., więc i opis dla lepszej orientacji stamtąd wstawię: http://www.rosarium.com.pl/k/?id=261&Rotk%E4ppchen-%9F .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Czyli Kordesa, śliczny ma kolorek.
A co do zestawienia kolorystycznego. Mnie wcale nie drażni taki zestaw czerwono-różowy. Mam na jednej pergoli czerwoną Sympathie i ciemno-różową Etiudę. Prawda jest taka że czasami nie można odróżnić kwiatów bo się zlewają kolorystycznie. Ja raczej sadzę na zasadzie kontrastu żeby z daleka było je dobrze widać, a czy to czerwona z jasnym różem to wszystko jedno, przecież to są naturalne kolory. Ale Ty zrobisz tak jak Tobie pasuje. :lol:
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Mój też jest Kordesa :heja
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie też nie przeszkadzają dziwne połączenia róż :;230 Innych roślin tak bym nie łączyła, ale róże żółte z różowymi bardzo piękne, czerwone z różowymi też. :D Ja dostanę przesyłkę dzisiaj, nie mogę się doczekać ;:65
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Moniko, popieram dziewczyny względem zestawień kolorystycznych. Przekonałam się do połączenia różowego z czerwonym w ogrodzie, jak koło Boniki posadziłam czerwone cynie /róż czerwonych nie posiadam/, mnie się podobało. Bardziej zwracam uwagę na ciepłe i zimne odcienie kolorów. A jak mimo wszystko efekt końcowy Cię nie zadowoli, to podsadzisz je niebiesko-fioletowymi bylinami :wink:
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Moniczko :D i ja popieram łączenie kolorów. Pięknie wyglądają kolorowe rabatki, dają tyle energii i zadowolenia. ;:108
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Moniczko, piękne zakupy poczyniłaś. Zazdroszczę już przyszłego sezonu. ;:138
I o kolory się nie martw, przynajmniej będzie co przesadzać. :;230
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju-Edulkotku, ja jestem taki cykor życiowy :oops: i tych odważnych zestawień kolorystycznych ...też się boję :lol: . Ale myślę, że coś da się zrobić, bo zaświtał mi w głowie pomysł na nowe nasadzenie przy tej czerwonej pnącej - Blaze Superior zresztą.

Alutko, czyli Kordes górą ;:215 .

Ewciu, jak mam połączyć takie odważne kolory to się zastanawiam i zżymam jak nie wiem co :roll: . Ale z przyjemnośccią patrzę na róże żólto-różowe, czy pomarańczowo-różowe.
Zdecydowanie brak mi ...zdecydowania :lol: .
Oczekiwanie na róże to bardzo miły rodzaj napięcia. Ja mam tak, że od razu patrząc na sadzonkę widzę ją ...w kwiatach :;230 .

Kasiu, muszę zrobić tak jak Ty, czyli małymi kroczkami przymierzyć się do takich mocnych połączeń kolorystycznych. Właśnie do tego świetne są rośliny jednoroczne!
Fiolecik z niebieskim są faktycznie niezastąpione ;:108 .

Majeczko, łączenie-łączeniem, ale potem patrzysz i ;:14 . Chyba jednak muszę wrzucić na luz ... :wink: .

Rozanuś, dzięki ;:196 . Oj tak przesadzania to mi raczej nigdy nie zabraknie. Dobrze mają te z nas, które kolekcjonują róże w jednym, no może max w dwóch kolorach. Jak się chce mieć coraz więcej, kolorów także, to trzeba się trochę nagłowić ... ;:24 .

No, muszę stwierdzić, że ...zaczęłam zauważać jesień w moim ogrodzie :wink: . Kilka fotek na potwierdzenie tego stanu:

Berberysy

Obrazek

Obrazek

Żurawki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bergenia

Obrazek

Itea

Obrazek

i ...zapomniałam nazwę :oops: (podpowiedzcie)

Obrazek

Kilka róż jeszcze trzyma kwiaty, ale to pokarzę potem. Teraz lecę ;:137 .
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Tawuła japońska :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, łączenie-łączeniem, ale potem patrzysz i . Chyba jednak muszę wrzucić na luz ... .
Moniczko, :D koniecznie wrzucaj na luz. :;230 :;230 :;230 Jak nam się podoba, to znaczy że jest cacy. Tylko wydziwiasz. :;230
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asieńko, oczywiście, że tawuła ;:108 . Miałam całkowitą dziurę w pamięci ;:223 . Dzięki, kochana ;:196 .

Majeczko, mówisz, że nie ma to jak mieć luz i fantazję? Oj, oj ...żeby tylko nie wyszło coś nie z tego świata :;230 .

Dziewczyny, to na rozluźnienie po całym tygodniu pracy - mały odlot ;:224 : http://www.youtube.com/watch?v=aIQvtKg1 ... re=related .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, :D oj można odlecieć, w krainę marzeń ogladając te rajskie zakątki. ;:108
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Monisiu nie obawiaj się śmiałych zestawień kolorystycznych.Jeżeli coś Ci nie będzie pasowało ,zawsze można przesadzić.Spójrz na róże Die Welt praktycznie ma kolory które powinny się "gryźć" no bo kto zestawia kolor pomarańczowy z różem i jeszcze żółty.Natura to zrobiła i bardzo ładnie jej to wyszło.Te zestawienie nie razi a wręcz jest bardzo przyjemne dla oka.Wszystko zależy od odcieni.
Miałam Westerlanda posadzonego obok róży Berleburg,teoretycznie też pomarańczowy z różem ale niestety nie te odcienie.Fatalnie to wyglądało.Trzeba było szybko przesadzać.Jak zwykle tajemnica tkwi w szczegółach.

Die Welt

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”