Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Francesca pisze: Justynko-Justi, hortensję Bobo kupowałam w Erwasie, podobnie jak Phantoma.
Mam nadzieję zobaczyć panią na rynku w tym sezonie... oby...
Bardzo często korzystam ze szkółki w G., czasami tam nawet robiłam spacerek wózkiem z Franiem i kupowałam kilka drobiazgów; jak wiesz, mam bardzo niedaleko. Do szkółki w C. nie zaglądałam, ale podczas ostatniego pobytu na rynku zgadałyśmy się z panią, od której kupiłam już sporo różnych rzeczy, że ona właśnie z tej szkółki jest :lol: . Obiecałam zajrzeć do nich :). Te szkółki miałaś na myśli?
Dziewczyny, a o jakich szkółkach piszecie? Jest tam w okolicy jakieś sensowne miejsce na zakupy? Bo w Erwasie byłam chyba tylko ze 2 razy, ale tam nie widziałam nic szczególnego :| . Przyznam, że szukam w okolicy miejsc, gdzie można zrobić sensowne zakupy :) .
P.S. Ja zawodu nie planuję zmienić, bo lubię swoją pracę. Od jakiegoś czasu jednak powtarzam wszem i wobec, że gdybym nie nie robiła tego co robię, to byłabym ogrodnikiem :;230 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

dzieńdoberek z -20st... ziiimno!
szkółka w C. to szkółka w Ch.? w stronę M.? ;) bo i ja, mimo, że mieszkam z drugiej strony pod-Warszawy, tam bywam :)
Franci, nie zamarzliście? jaka temp u Ciebie?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko, czytałam u Ciebie, że też musisz emotki usuwać. U mnie póki co tylko szałwie i poziomki niedługo doczekają się wysiania, reszta za miesiąc. Info o stratyfikacji poszczególnych nasion nieopanowane, czas najwyższy :evil:
Justynko, ja wiem, gdzie się mieści jedna szkółka w C., tylko - ponieważ w niej nie byłam - nie wiem w końcu czy to ta moja czy Twoja. :twisted: Może się kiedyś skontaktujemy jak będziesz się do tej ciekawszej wybierać?
Aniu, nie wykiełkowała Ci ta lawenda? ;) W ubiegłym roku po miesiącu wykiełkowały mi czosnki, bo robiłam stratyfikację w wilgotnym piasku (w opakowaniach po serkach).
Janeczko, witam :wit . Nie mam póki co szklarni czy tunelu, raczej w domu będę trzymać wszystko co ma być wysiane w cieplejszym miejscu w marcu :| . Dzięki za instrukcję stratyfikacji, na pewno się przyda, nie tylko mnie.
Na rabatach siejesz raczej byliny, czy też jednoroczne na przykład takie, które wysiewa się w kwietniu?
Moniko, tam gdzie kupowałam nasiona można już spokojnie kupować. Wczoraj przekonałam się, że tam jest taniej - pomyliłam się i musiałam w ogrodniczym dokupić dwie torebki nasion ogórków dla Mamy - zapłaciłam o 1/3 ceny więcej :evil: . Jeśli zbierze się zamówienia kilku osób (ja miałam swoje, Mamy i sąsiadki) i zamówi się newsletter (5% rabatu niezależnie od kwoty) i - jak napisałam wcześniej - ceny są niższe nawet bez rabatu w porównaniu ze sklepem ogrodniczym- zwraca się koszt kuriera a wybór niesamowity. Chyba, że ma się blisko firmowe centrum ogrodnicze PNOS.
Edytko, to chyba zależy czego się szuka ;). Bobo w ubiegłym roku była jeszcze nowinką, dla mnie to była super okazja i Erwas spełnił moje oczekiwania (mieli też Sundae Frasie - nową odmianę i nowiuteńką Invicibelle, ale bardzo drogą :roll: ) , bodziszki też były ciekawe. Krzewy raczej mnie tam nie zachwyciły :roll: .
Jestem ciekawa, co mają w szkółce, o której pisze Justynka, koniecznie muszę się tam wybrać ;:65 . A te dwie które ja znam raczej nie mają wystrzałowych odmian, ale bardziej popularne można znaleźć, są dobrej jakości i w niezłej cenie.
Aguniu, u mnie chyba było poniżej -20, bo mój głupi termometr na pogodówce pokazywał -18, a wczoraj mylił się o cztery stopnie :roll: (jak przyjedzie pan od konserwacji kotła co - myślę - niedługo nastąpi, będę musiała mu o tym powiedzieć, bo stanowczo źle działa, w domu znacznie zaniża a na zewnątrz zawyża temperaturę) :evil: .
Nie piszemy o szkółce w Ch. (info dla Justynki i Janeczki - to jest OiD przy trasie nr 2, na pewno wiecie o co chodzi ;)), tam zaglądam czasami, bo można coś ustrzelić (ależ żałuję, że nie kupiłam miniaturowej tawułki kwitnącej jesienią ;:14 ) ale trzeba trafić na okazję, bo ceny mają czasami z sufitu a czasami bardzo przystępne :lol: . Część roślin przyjeżdża do nich z Holandii, na nie trzeba uważać, bo trudno im dostosować się do naszych warunków, są przenawożone i nie zahartowane. A pracownicy nie umieją dbać o rośliny.
Aguniu, jeśli jeździcie koło mnie czasami, może zajrzycie?

P.S. Musiałam wywalić 8 (słownie:osiem) emotek.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam napisać o pracy ;:14 . Planuję wrócić do niej, ale chyba jednak do paragrafów, bo jakoś kasy zaczyna brakować, a najbardziej mnie boli, że chabazi bez opamiętania nie mogę kupić :shock: :;230 . Studia to raczej podyplomowe bym zrobiła z ogrodnictwa, a na to też trzeba dienieg. Ale grzebanie w ziemi stanowczo uważam za bardziej przyjemne niż grzebanie w wytworach naszych wspaniałych ustawodawców :twisted: .

Do moderatorów: Nowy post jest po to, żebym mogła użyć ;:170 emotikonek :;230
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Agata, właśnie do DiO mam mieszane uczucia... czasami widuję tam rarytasy, a czasami tak zabiedzone rośliny, że zastanawiam się co ci pracownicy tam w ogóle robią... mimo to, zawsze głowa leci mi na prawo, gdy jedziemy w stronę S. ;)
oczywiście, że zajrzymy chętnie - tylko niech się nieco ociepli ;)
ja tez myślałam o podyplomowych z ogrodnictwa i niewykluczone, że za jakiś czas to zrobię ;) możemy pójść razem ;)

jeśli coś jeszcze potrzebujesz z PNOSu (choć nie sądzę, po tym, co pokazałaś :D), to daj znać - kupię i wyślę Ci :)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że dziewczyny z tego wszystkiego dostałyście nawet ochoty do nauki :lol: ...uważajcie, jeszcze trochę i ja się przyłącze ;:224 :;230
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

W PNOSie to już nawet zaczyna brakować. Wiem, bo wybierałam sobie różne różności jeszcze na początku stycznia. Ale nie kliknęłam kup tylko zapamiętaj. Jak teraz odkopałam listę to już było dużo czerwonych dziur "brak towaru".
Agata
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko, przyszłam i czytam, że jakimś szyfrem piszecie, którego ni w ząb nie rozumiem, choć tez z okolicy jestem. Idę sobie... ale jeszcze przyjdę :D
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, my taka okolica dalsza, operujemy nazwami wsi ;). PW wyślę, wybaczysz? :oops:
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

;:224 Agatko przyłączam się do Wandzi ,już myślałam że to zmęczenie tak mnie otumaniło i nic nie rozumiem. :( U mnie na wsi dziś -22 brrr
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, :oops: , to są nazwy wsi, w których są szkółki - Górki, Cyganka i Choszczówka. W Choszczówce przy trasie nr 2 jest takie centrum ogrodnicze i obok market ze wszystkim co tylko możliwe :lol: .
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

dzięki za wyjaśnienia i tak z zakupami poczekam, po tych mrozach niestety pewnie będzie więcej miejsca na nowe nasadzenia
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

No ładnie, jeszcze nie wysłałam zamówienia do PNOSu i jak tak dalej pójdzie, nie będzie po co :evil: Miałam dogadać się z rodzicami, ale jakoś nam pod górkę, bo ja z domu się nie ruszę, a tacie padł komputer. Nie ruszę się, bo za zimno :evil: Teraz -24.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Francesco, przyszłam tu za Justynką. Przyjemnie spacerować po Twoim ogrodzie, a zdjęcia emanują... spokojem, chyba nie umiem nazwać tego czegoś bardzo odczuwalnego i nieuchwytnego. Podobają mi się wszystkie zdjęcia, portret synka, ujęcia bergenii, kosaćców, róż, szałwi i "pastorału". Myślę, że marzenie o byciu ogrodnikiem może się ziścić, może nie zaraz i dzisiaj, ale dlaczego tak naprawdę nie? :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Agatko, podyplomówka, słysze i powrót do pracy. Nie za duzo na raz?
Może to byc za duzy szok :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”