Super wygląda. Tez maiłam taką sałatę właśnie wczoraj wyrwałam w szklarni. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia.Green Tea pisze:Sałata jako iglaczki - kupuje to!
Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1
Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też popełniam błędy ... mam ogród drugi sezon i jak większość z nas chciałam mieć szybko efekty... zakupiona fura roślin nie zdążyła być posadzona..teraz podlewam to co siedzi grzecznie i cierpliwie w doniczkach i czeka na chłodniejsze dni ... mam dość gliniastą ziemię, w czasie upału nie można w nią wbić szpadla. Czekam na deszcze, muszę je teraz wykorzystać ...
Druga sprawa to mam dość gęsto posadzone rośliny. Marzę o burzy roślin żeby się szybko odciąć od widoku sąsiadów ... na razie jest ok super ślicznie i gęsto ale mam obawy że jak to urośnie to będę mieć niemały problem ...
Druga sprawa to mam dość gęsto posadzone rośliny. Marzę o burzy roślin żeby się szybko odciąć od widoku sąsiadów ... na razie jest ok super ślicznie i gęsto ale mam obawy że jak to urośnie to będę mieć niemały problem ...
- Frida

- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Błędy polegające na zbytnim zagęszczeniu, to chyba przypadłość wszystkich początkujących. Ja ma ogród trzeci sezon i juz to się u mnie ujawniło. Do tego dochodzą jeszzce różnice w sile wzrostu roślin. Podobała mi się kompozycha z liści, więc poszadzilam hosty, żurawki, trzmielinę, barwinka i co? Trzmielinę można przyciąć, ale hosty rozpierają sie na rabacie i ścisnęły żurawki, barwinek to istny chwast, wciska się w każdą szczelinę, wykopuję kępy i wyrzucam, trudno, a żurwaki muszę przesadzić.
Mam równiez problem odwrotny, obok buszu są łyse placki gołej ziemi. Źle oceniłam możliwości rozwoju, pokrój i siłę wzrostu roślin. Kolejny błąd, nieznajomość roślin, a sadzonka malutka, więc ciach ją z przodu rabaty i mam dzięki temu spore kępy różnego kwiecia, bujającego wysoko, a za nimi jakieś mizeroty.
Mam równiez problem odwrotny, obok buszu są łyse placki gołej ziemi. Źle oceniłam możliwości rozwoju, pokrój i siłę wzrostu roślin. Kolejny błąd, nieznajomość roślin, a sadzonka malutka, więc ciach ją z przodu rabaty i mam dzięki temu spore kępy różnego kwiecia, bujającego wysoko, a za nimi jakieś mizeroty.
Widzę, że nie tylko ja za gęsto sadzę roślinki...
W tym roku nasadziłam tyle, że nie wiem co będzie w przyszłym jak się rozrosną, chyba na handelek pójdą z samą wiosną bo inaczej to będzie gąszcz.hehe 
-
wesoly

- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Lorrie w gliniaste podłoże jedynie rozluźniaj drobnym żwirem i głęboko uprawiaj a efekty w rozwoju roślin będą imponujące. Przy dobrze zagospodarowanym terenie nie straszne będą susze i upały.
jarek
jarek
- Lorrie

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Jarek, tzn. że przed posadzeniem rośliny mam mieszać ziemię z drobnym żwirem? W jakich proporcjach..?
Frida - u mnie podobnie: raz gąszcz, a raz łyse placki - ale już mam pomysły jak to wszystko dalej rozplanować, ale czekam aż miną te mordercze upały.
Frida - u mnie podobnie: raz gąszcz, a raz łyse placki - ale już mam pomysły jak to wszystko dalej rozplanować, ale czekam aż miną te mordercze upały.
-
wesoly

- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Nie odpowiem dokładnie bo nie widze tej ziemi. na pewno do rozluźnienia gliniastej ziemi niezbedny jest żwir. Najłatwiej rozsypać warstwę żwiru ok. 2 cm następnie głęboko - solidnie przekopać. W powstałe bruzdy ziemne dosyp ziemi torfowej i wapna budowlanego ( w tym miejscu gdzie nie będzie roślin kwaśnolubnych) wtedy jeszcze raz przekop i to tyle.
jarek
jarek
Potwierdzam to, co pisze Wesoły
Ja też mam gliniastą (i kamienistą) ziemię. Dodaje wapno i kompost, czasem trochę torfu albo ziemi ogrodowej kupionej w workach, zależnie od przeznaczenia. Dzięki temu uzyskuje naprawdę fajną glebę. Jako gliniasta długo trzyma wilgoć, wapno powoduje, że "kruszeje" i nie robi sie z niej taka skała, a dodatek kompostu sprawia, że jest pulchna i jeszcze żyźniejsza.
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
Josif Brodski "Ogrodnik"
- Waleria

- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Dostałam od sąsiadki dracenę w pięknej doniczce. Rosła w miarę, ostatnio zaczęła gubic liście, jakieś paskudy na niej pojawiły się. Dopiero jak wyciągnęłam z doniczki okazało się, że to doniczka bezodpływowa.
Trochę mnie dziwiło,że ile bym nie podlała, to nic nie wyciekało na podstawkę. Myślałam,że roślinka tak mocno pije i chłonne podłoże. W życiu bym nie przypuszczała, że można sadzić do czegoś takiego.
Waleria
Ostatni zapis był chyba w 2007 nie zaglądacie czy już nikt nie popełnia działkowo-ogrodowych błędów .Ja jestem początkującą działkowiczką i wszystkiego sie ucze. N
arazie to popełniam same błędy a to gesto zasiałam to za płytko posadziłam ziemiaki i teraz są tego efekty że plony są b.małe
Musze dużo pracować nad
uprawą!!!!!!!!!!!!!
No tak przepraszam
ale weszłam na początkowe posty wiec myślałam że nie zagląda tu nikt ale widze że tak nie jest wiec zabieram sie do czytania i ciesze sie że jesteście
.Ale ze mnie gapa 
Witaj na forum
. Nie pisz proszę postów jeden pod drugim, ale używaj opcji "edytuj"( jest taka w prawym dolnym rogu postu) - aniawoj
uprawą!!!!!!!!!!!!!
No tak przepraszam
Witaj na forum
- Waleria

Jako założycielka tego wątku witam Cię Palmi serdecznie. Niestety, nawet wieloletnie doświadczenie nie powoduje,że przestajemy popełniać błędy, ale dążymy do ideału, czyli do ich nie popełniania.
Waleria
Witaj Waleria i ciesze sie że odpisałas na mój post chciałabym pogratulować ci tak dobrego wątku bo jest potrzebny takim jak właśnie Ja.... Cztając ucze sie teorii choć praktyka o wiele trudniejsza 
Po zeszłorocznej zarazie pomidorów, dostałem od Właścicielki Działki rozkaz wykonania foliaka, by uchronić ewentualne tegoroczne zbiory przed zmarnieniem... Rozkaz wykonałem, oprócz 22 krzaków pomidorów udało mi się pod folię wcisnąć jeszcze 4 papryki. I do tego momentu wszystko przebiegało OK. Coś mnie podkusiło jednak (pewnikiem, gdy pomidory były jeszcze małe, a ja nie przypuszczałem, że rosną one dużo, dużo wyżej niż pod niebem, pomyślałem, że niepotrzebnie marnuje mi się tyle wolnego miejsca), żeby pomiędzy pomidory posiać ogórki. No i posiałem. Pech polegał na tym, że wszystkie wzeszły (sypałem po dwa/trzy nasiona- całe szczęscie, że zostawiałem, tylko to najdorodniejsze, usuwając pozosałe) i obecnie w foliaku mam dżunglę ogórkową. Ogórki poprowadziłem na sznurkach do góry i totalnie zasłoniły mi pomidory, które próbują przebić się do słońca... Po za tym ogórki swoimi wąsami oplatają liście pomidorów i je za mocno ściskają. A na koniec jeszcze pojawił się powój, który "dusi" i pomidory, i ogórki, a ja nie mam dostępu do dolnych partii foliaka, żeby się go pozbyć.
Za rok decyzja jest taka, aby po jednej stronie foliaka rosły TYLKO pomidory, a po drugiej stronie TYLKO ogórki.
Pozdrawiam.
Za rok decyzja jest taka, aby po jednej stronie foliaka rosły TYLKO pomidory, a po drugiej stronie TYLKO ogórki.
Pozdrawiam.
- Waleria

Zazdroszczę wszystkim, którzy mają foliaki, ja niestety na to nie piszę się, bo nie dałabym rady 2 razy dziennie jeździć na odległą działkę, bo wiadomo, trzeba to odkrywać i zakrywać, wietrzyć.
Mój błąd, a właściwie głupota, bo popełniam ją co roku: sadzę zbyt gęsto pomidory, ale usprawiedliwiam się: zeszłego roku posadziłam jak zwykle, były jakieś patykowate i wyglądały rzadziutko.
Teraz mam zamiar opisać, które rosną wysoko i krzaczasto, bo mam sporo od Kozuli i zapowiadają się ciekawie, najbardziej mnie cieszy,że widzę paseczki.
Mój błąd, a właściwie głupota, bo popełniam ją co roku: sadzę zbyt gęsto pomidory, ale usprawiedliwiam się: zeszłego roku posadziłam jak zwykle, były jakieś patykowate i wyglądały rzadziutko.
Teraz mam zamiar opisać, które rosną wysoko i krzaczasto, bo mam sporo od Kozuli i zapowiadają się ciekawie, najbardziej mnie cieszy,że widzę paseczki.
Waleria
No, fajnie ma ta Właścicielka działki, rozkazała i wykonano...
i godzinkę później pożegnałam się z nowoposadzonymi oliwnikiem, krzewuszką, bodziszkami, irysami... Pogoniłam mieszczucha z ogrodu
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
Josif Brodski "Ogrodnik"
Josif Brodski "Ogrodnik"