Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.

Post »

Green Tea pisze:Sałata jako iglaczki - kupuje to! :;230
Super wygląda. Tez maiłam taką sałatę właśnie wczoraj wyrwałam w szklarni. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia. :;230
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Też popełniam błędy ... mam ogród drugi sezon i jak większość z nas chciałam mieć szybko efekty... zakupiona fura roślin nie zdążyła być posadzona..teraz podlewam to co siedzi grzecznie i cierpliwie w doniczkach i czeka na chłodniejsze dni ... mam dość gliniastą ziemię, w czasie upału nie można w nią wbić szpadla. Czekam na deszcze, muszę je teraz wykorzystać ...
Druga sprawa to mam dość gęsto posadzone rośliny. Marzę o burzy roślin żeby się szybko odciąć od widoku sąsiadów ... na razie jest ok super ślicznie i gęsto ale mam obawy że jak to urośnie to będę mieć niemały problem ...
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Błędy polegające na zbytnim zagęszczeniu, to chyba przypadłość wszystkich początkujących. Ja ma ogród trzeci sezon i juz to się u mnie ujawniło. Do tego dochodzą jeszzce różnice w sile wzrostu roślin. Podobała mi się kompozycha z liści, więc poszadzilam hosty, żurawki, trzmielinę, barwinka i co? Trzmielinę można przyciąć, ale hosty rozpierają sie na rabacie i ścisnęły żurawki, barwinek to istny chwast, wciska się w każdą szczelinę, wykopuję kępy i wyrzucam, trudno, a żurwaki muszę przesadzić.
Mam równiez problem odwrotny, obok buszu są łyse placki gołej ziemi. Źle oceniłam możliwości rozwoju, pokrój i siłę wzrostu roślin. Kolejny błąd, nieznajomość roślin, a sadzonka malutka, więc ciach ją z przodu rabaty i mam dzięki temu spore kępy różnego kwiecia, bujającego wysoko, a za nimi jakieś mizeroty.
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33

Post »

Widzę, że nie tylko ja za gęsto sadzę roślinki... :oops: :) W tym roku nasadziłam tyle, że nie wiem co będzie w przyszłym jak się rozrosną, chyba na handelek pójdą z samą wiosną bo inaczej to będzie gąszcz.hehe :D
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Lorrie w gliniaste podłoże jedynie rozluźniaj drobnym żwirem i głęboko uprawiaj a efekty w rozwoju roślin będą imponujące. Przy dobrze zagospodarowanym terenie nie straszne będą susze i upały.

jarek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Jarek, tzn. że przed posadzeniem rośliny mam mieszać ziemię z drobnym żwirem? W jakich proporcjach..?
Frida - u mnie podobnie: raz gąszcz, a raz łyse placki - ale już mam pomysły jak to wszystko dalej rozplanować, ale czekam aż miną te mordercze upały.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Nie odpowiem dokładnie bo nie widze tej ziemi. na pewno do rozluźnienia gliniastej ziemi niezbedny jest żwir. Najłatwiej rozsypać warstwę żwiru ok. 2 cm następnie głęboko - solidnie przekopać. W powstałe bruzdy ziemne dosyp ziemi torfowej i wapna budowlanego ( w tym miejscu gdzie nie będzie roślin kwaśnolubnych) wtedy jeszcze raz przekop i to tyle.

jarek
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Potwierdzam to, co pisze Wesoły :-) Ja też mam gliniastą (i kamienistą) ziemię. Dodaje wapno i kompost, czasem trochę torfu albo ziemi ogrodowej kupionej w workach, zależnie od przeznaczenia. Dzięki temu uzyskuje naprawdę fajną glebę. Jako gliniasta długo trzyma wilgoć, wapno powoduje, że "kruszeje" i nie robi sie z niej taka skała, a dodatek kompostu sprawia, że jest pulchna i jeszcze żyźniejsza.
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Dostałam od sąsiadki dracenę w pięknej doniczce. Rosła w miarę, ostatnio zaczęła gubic liście, jakieś paskudy na niej pojawiły się. Dopiero jak wyciągnęłam z doniczki okazało się, że to doniczka bezodpływowa. ;:223 Trochę mnie dziwiło,że ile bym nie podlała, to nic nie wyciekało na podstawkę. Myślałam,że roślinka tak mocno pije i chłonne podłoże. W życiu bym nie przypuszczała, że można sadzić do czegoś takiego.
Waleria
Palmi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2010, o 18:51

Post »

Ostatni zapis był chyba w 2007 nie zaglądacie czy już nikt nie popełnia działkowo-ogrodowych błędów .Ja jestem początkującą działkowiczką i wszystkiego sie ucze. N ;:14 arazie to popełniam same błędy a to gesto zasiałam to za płytko posadziłam ziemiaki i teraz są tego efekty że plony są b.małe :roll: Musze dużo pracować nad
uprawą!!!!!!!!!!!!! ;:14

No tak przepraszam :oops: ale weszłam na początkowe posty wiec myślałam że nie zagląda tu nikt ale widze że tak nie jest wiec zabieram sie do czytania i ciesze sie że jesteście :lol: .Ale ze mnie gapa :roll:

Witaj na forum :D . Nie pisz proszę postów jeden pod drugim, ale używaj opcji "edytuj"( jest taka w prawym dolnym rogu postu) - aniawoj
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jako założycielka tego wątku witam Cię Palmi serdecznie. Niestety, nawet wieloletnie doświadczenie nie powoduje,że przestajemy popełniać błędy, ale dążymy do ideału, czyli do ich nie popełniania.
Waleria
Palmi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2010, o 18:51

Post »

Witaj Waleria i ciesze sie że odpisałas na mój post chciałabym pogratulować ci tak dobrego wątku bo jest potrzebny takim jak właśnie Ja.... Cztając ucze sie teorii choć praktyka o wiele trudniejsza :wink:
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Po zeszłorocznej zarazie pomidorów, dostałem od Właścicielki Działki rozkaz wykonania foliaka, by uchronić ewentualne tegoroczne zbiory przed zmarnieniem... Rozkaz wykonałem, oprócz 22 krzaków pomidorów udało mi się pod folię wcisnąć jeszcze 4 papryki. I do tego momentu wszystko przebiegało OK. Coś mnie podkusiło jednak (pewnikiem, gdy pomidory były jeszcze małe, a ja nie przypuszczałem, że rosną one dużo, dużo wyżej niż pod niebem, pomyślałem, że niepotrzebnie marnuje mi się tyle wolnego miejsca), żeby pomiędzy pomidory posiać ogórki. No i posiałem. Pech polegał na tym, że wszystkie wzeszły (sypałem po dwa/trzy nasiona- całe szczęscie, że zostawiałem, tylko to najdorodniejsze, usuwając pozosałe) i obecnie w foliaku mam dżunglę ogórkową. Ogórki poprowadziłem na sznurkach do góry i totalnie zasłoniły mi pomidory, które próbują przebić się do słońca... Po za tym ogórki swoimi wąsami oplatają liście pomidorów i je za mocno ściskają. A na koniec jeszcze pojawił się powój, który "dusi" i pomidory, i ogórki, a ja nie mam dostępu do dolnych partii foliaka, żeby się go pozbyć.
Za rok decyzja jest taka, aby po jednej stronie foliaka rosły TYLKO pomidory, a po drugiej stronie TYLKO ogórki.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazdroszczę wszystkim, którzy mają foliaki, ja niestety na to nie piszę się, bo nie dałabym rady 2 razy dziennie jeździć na odległą działkę, bo wiadomo, trzeba to odkrywać i zakrywać, wietrzyć.
Mój błąd, a właściwie głupota, bo popełniam ją co roku: sadzę zbyt gęsto pomidory, ale usprawiedliwiam się: zeszłego roku posadziłam jak zwykle, były jakieś patykowate i wyglądały rzadziutko.
Teraz mam zamiar opisać, które rosną wysoko i krzaczasto, bo mam sporo od Kozuli i zapowiadają się ciekawie, najbardziej mnie cieszy,że widzę paseczki.
Waleria
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21

Post »

:D :D :D
No, fajnie ma ta Właścicielka działki, rozkazała i wykonano... :lol: Ja mam trudności z uzyskaniem takiego stanu :;230 , chętnych do byczenia się latem na laweczce pod lipą nie brak, ale do roboty jakoś sie nikt nie pali. Mężczyzna to i owszem, ale oczywiście kosiarką chcial pracować. Dałam do ręki kosiarkę (nową, więc tym bardziej był chętny, żeby pobawić się fajną nową jeżdżącą zabawką)
i godzinkę później pożegnałam się z nowoposadzonymi oliwnikiem, krzewuszką, bodziszkami, irysami... Pogoniłam mieszczucha z ogrodu :lol: , bo dzięki za taką pomoc!
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”