Ogród Leszka
- aage
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Leszka
Kopalnia wiedzy
czym podsypujesz swoje powojniki 
- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Też mam taka skrzynkę z kratką.. radzę sobie wózkiem podobnym do tego:Altika pisze:Leszku te skrzynki za dużo ważą ,żeby je ruszyć z miejsca. Coś będę kombinowała na zimę

Mozna spokojnie przewozić... pod warunkiem, że jest płasko z dojazdem ;)
Ewentualnie górki czy schodki niestety blokują przejazd
- lesioc

- Kontakt:
W sensie nawozu ? Głównie kompost z trawy i liści + azofoska + mielony dolomit. Czasami podganiam Susbstralem "Magiczna Siła" do powojników.aage pisze:Kopalnia wiedzyczym podsypujesz swoje powojniki
- aage

Dziękuję
za informację
- lesioc

- Kontakt:
Zaczynają pokaz wiciokrzewy. To mój tegoroczny nowy bzik - do kompletu z wisteriami i cleamtisami ;)
Lonicera x tellmanniana / wiciokrzew Tellmanna
Krzew przed kwitnieniem

i w trakcie kwitnienia

Lonicera x brownii / wiciokrzew Browna GOLDEN TRUMPET 'Mintrum'

Lonicera periclymenum / wiciokrzew pomorski 'Graham Thomas'

Lonicera x italica / wiciokrzew włoski 'Variegata'

Lonicera x tellmanniana / wiciokrzew Tellmanna
Krzew przed kwitnieniem

i w trakcie kwitnienia

Lonicera x brownii / wiciokrzew Browna GOLDEN TRUMPET 'Mintrum'

Lonicera periclymenum / wiciokrzew pomorski 'Graham Thomas'

Lonicera x italica / wiciokrzew włoski 'Variegata'

- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Nie masz kłopotu z mszycami na wiciokrzewach? czy może pryskasz zawczasu?
ja niestety byłam wczoraj zmuszona usunąć z ogrodu olbrzymiego wiciokrzewa, nie było rady na mszyce na nim
ja niestety byłam wczoraj zmuszona usunąć z ogrodu olbrzymiego wiciokrzewa, nie było rady na mszyce na nim
Leszku wariaty te Twoje powojniki
. Skrzynki mam na tarasie a z tarasu schody więc chyba odpada 
- lesioc

- Kontakt:
Z mszycami na razie nie jest tak źle:dodad pisze:Nie masz kłopotu z mszycami na wiciokrzewach? czy może pryskasz zawczasu?
* pomorski "Graham Thomas" - absolutny brak mszyc, nigdy nie znalazłem na nim choćby jednej sztuki. Nie wiem czy to kwestia miejsca czy odmiany, ale rośnie w bardzo ciepły miejscu więc teoretycznie powinny na nim być
* Heckrotta 'American Beauty' - jak wyżej
* pomorski "Serotina" - pojawiają się tylko raz, wczesna wiosną, co dziwne na długo przed pojawieniem się pąków kwiatowych - jeden oprysk i dalej jest spokojnie
* italica "Variegata" - jak na razie nie stwierdziłem, ale to bardzo świeży zakup
* Tellmanna + japonica "Purpurea" - pojawiaja się bardzo sporadycznie i w małych, zupełnie niegroźnych ilościach
* Browna "Dropmore Scarlet" i "Golden Trumpet" - regularnie sa oblegane przez mszyce, trzeba regularnie pryskać bo szybko więdna zaatakowane pędy, ale na razie daję rade ;)
* "Blanche Sandman" - to samo
- aage

Leszku mam pytanie w sprawie clematisa. Zauważyłam wczoraj, że kilka listków na dole rośliny zaczyna żółknąć, co to może być???
- lesioc

- Kontakt:
Większość Clematisów geeneralnie ma tendencję do "łysienia" na dole: czyli pierwsze, dolne liście często już w połowie sezonu żółkną i odpadają. Jeżeli to był w tym roku sadzony clematis popędzony wczesniej w szklarni, to dla niego może być już teraz pora na zrzucanie tychże lisci.aage pisze:Leszku mam pytanie w sprawie clematisa. Zauważyłam wczoraj, że kilka listków na dole rośliny zaczyna żółknąć, co to może być???
Niestety jest to objaw normalny i nie należy się nim przejmować.
Z chorób to clematisów w zasadzie dotyczą tylko 3 rzeczy
1. Uwiąd powojnika - choroba grzybnbowa, wygląda podobnie do przesuszenia, czyli konce pędów i górne liście zaczyną więdnąc i tracić tugor. Choroba naczęściej zaczyna się na jednym pędzie, postępuje od góry do dołu, a potem przenosi się na sąsiednie
2. Mączniak - biały nalot na górze liści
3. Mszyce - sporadycznie młody pąki kwiatowe mogą paść ofiarom ataku mszyc, ale nigdy nie zauważyłem żeby powojnik na tym specjalnie ucierpiał. Mszysce też raczej za clemkami nie przepadają, więc atakują sporadyczne i nierzadko same się wynosza.
Twój objaw prawdopodbnie nia ma nic wspólnego z wymienionymi przypadkami, więc z duzym prawdopodbieństwem można powiedzieć, ze jest to naturalne ogołacanie się powojnika od dołu.
---------------------------------------------------------------------
Moje clemki:
Piilu:

Betty Risdon

Dr Ruppel

Josephine

i pierwszy nieśmiały kwiatek Princess Diana

Warszawska Nike

Matka Siedliska

- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dla mnie cuda
Josephine jest jednak chyba bezkonkurencyjna 
- aage

Dziękuję Leszku, on jest zeszłoroczny. Ale kamieć mi z
spadł, że wszystko z nim jest ok

- lesioc

- Kontakt:
Przez weekend udało mi się domurować obrzeża dla roślin koło altany.
Większość sadzonek też jest już posadzona
Wisteria kwiecista "Black dragon"

Wisteria chińska "Alba"

wiciokrzew włoski "Varigata" + przywarka japońska "Rosea"

wiciokrzew Browna "Fuchsioides" + hortencja pnąca "Miranda"

całościowo

Aha.. zdążyłem też założyć pierwsze ozdobne śruby wzmacniajace konstrukcję

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Josephine faktycznie jest wyjątkowa. Nawet po przekwitnięciu długo (bardzo długo) pozostaje ten pomponik z wewnętrznych płatków, a jak zaczyna blaknąć od słońca to nie od razu cały tylko stopnoiwo od zewnątrz do wewnątrz. W ten spsób mamy jakby w czasie 3 rózne kwiaty :
1. pełny z dużymi działkami i malutkim pomponikiem w srodku
(zdjęcie: abeille)
2. jednokorowy pompon (chociaż płatki mają pręge, ale wszystkie są początkowo w jednakowym odcieniu) rozwijający i powiększjacy się po odpadnięciu zewnątrznych działek

3. cieniowany pomponik, kiedy zewnętrzne płatki wyblakna na słońcu (niestety zdjecie tak bardzo nie odało róznicy w kolorze)

I to wszystko przez ponad miesiąc na jednym kwiatku
Pozostaje tylko polecić, tym bardziej, że w tym roku Auchan sprzedaje kolekcję Poulsen Regal w cenie akceptowalnej (no w kazdym razie połowę taniej niż dało się je nabyć w zeszłym roku)
Większość sadzonek też jest już posadzona
Wisteria kwiecista "Black dragon"

Wisteria chińska "Alba"

wiciokrzew włoski "Varigata" + przywarka japońska "Rosea"

wiciokrzew Browna "Fuchsioides" + hortencja pnąca "Miranda"

całościowo

Aha.. zdążyłem też założyć pierwsze ozdobne śruby wzmacniajace konstrukcję

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Josephine faktycznie jest wyjątkowa. Nawet po przekwitnięciu długo (bardzo długo) pozostaje ten pomponik z wewnętrznych płatków, a jak zaczyna blaknąć od słońca to nie od razu cały tylko stopnoiwo od zewnątrz do wewnątrz. W ten spsób mamy jakby w czasie 3 rózne kwiaty :
1. pełny z dużymi działkami i malutkim pomponikiem w srodku
(zdjęcie: abeille)
2. jednokorowy pompon (chociaż płatki mają pręge, ale wszystkie są początkowo w jednakowym odcieniu) rozwijający i powiększjacy się po odpadnięciu zewnątrznych działek

3. cieniowany pomponik, kiedy zewnętrzne płatki wyblakna na słońcu (niestety zdjecie tak bardzo nie odało róznicy w kolorze)

I to wszystko przez ponad miesiąc na jednym kwiatku
Pozostaje tylko polecić, tym bardziej, że w tym roku Auchan sprzedaje kolekcję Poulsen Regal w cenie akceptowalnej (no w kazdym razie połowę taniej niż dało się je nabyć w zeszłym roku)
- elila
- 1000p

- Od: 24 kwie 2009, o 20:05
- Kontakt:
Leszku, piękne masz te powojniki! Ja mam dwa, jakiejś starej odmiany ale jeszcze nie kwitną
Wisteria będzie pięknie okalać pergolę, nie mogę doczekać się tego widoku...
Wisteria będzie pięknie okalać pergolę, nie mogę doczekać się tego widoku...
Leszku... z przykrością muszę dodać, że Auchan nie dba o te powojniki
Jeśli takie postępowanie stanie się normą, nawet za tę cenę nie znajdzie się kupiec...
Nowe nasadzenia poczynione... wszystko wygląda fachowo i solidnie - jak zwykle u Ciebie
Jeśli takie postępowanie stanie się normą, nawet za tę cenę nie znajdzie się kupiec...
Nowe nasadzenia poczynione... wszystko wygląda fachowo i solidnie - jak zwykle u Ciebie