Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo to są takie zawilce jak na zdjęciu. Na opakowaniu jest , napisane, że na zimę okrywamy. Nic nie pisze o sadzeniu wiosną. Symbole łopatek są narysowane w miesiącach od września do grudnia. Jeśli to pomyłka to najgorsze jest to, ze bulwki moczą się już około 20 godzin. I co teraz mam z nimi zrobić? :x :x

Pozdrawiam - Jarek

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Dziękuję Anetko za podpowiedź. Cały problem w tym, że już je namoczyłem. Jeśli ich nie posadzę to i tak nic z nich nie będzie, bo jak teraz wysuszyć ponownie bulwy? Posadzę je. Obsypie korą, przykryje igliwiem i niech się dzieje wola Nieba. Mam tez greckie ale z tymi problemu nie będzie, bo mam już doświadczenie z ich uprawy. A może posadzić w doniczkach i przetrzymać w mieszkaniu lub piwnicy? (mam niestety ciemną)
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie otwierają mi się Twoje zdjęcia, ale jak to jest zawilec wieńcowy, to Aneta chyba juz Cię przekonała, ze one nie zimuja w gruncie. To nic, ze je namoczyłeś. Ja bym je ułozyła gdzieś na papierze w suchym, przewiewnym miejscu, w miarę ciepłym, do przeschnięcia. Jak wyschną, to włóż do papierowej torebki i zanies w chłodne miejsce.
Wydaje mi się, ze aby przetrwały w gruncie, musiałaby być taka zima, jak ta ostatnia, ale to sie chyba nie powtórzy.
Wydaje mi się, ze aby przetrwały w gruncie, musiałaby być taka zima, jak ta ostatnia, ale to sie chyba nie powtórzy.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
W związku z nadejściem zimy mam pytanko do forumowiczów. Nie zdążyłem zaskoczony zimą posadzić róży piennej na paliku oraz jodły koreańskiej. Mam je w donicach. W donicy został się też ostrokrzew. Co mam zrobić? Czy mogę przechować je w domku na działce? Mróz tam też dojdzie jednak na pewno wiatrów zimnych tam nie będzie. Nie mam niestety widnej piwnicy to ta metoda odpada. Poradźcie co zrobić? Szkoda by było stracić trzy piękne okazy roślin.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Ja bym posadził do gruntu i odpowiednio zabezpieczył. Tak zrobiłem m.in. z ostrokrzewem (podsypałewm jak zalecają liśćmi). O róży piennej piszemy tu jak ją zabezpieczyć po posadzeniu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8709
Jodłę też posadź do gruntu i podsyp np. korą.
Nie zapomnij o podlaniu!
Jodłę też posadź do gruntu i podsyp np. korą.
Nie zapomnij o podlaniu!

Pozdrawiam Andrzej.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Erazmie od kilkunastu dni choruje i niestety nie bywam na działce. Dziś wysłałem siostrzeńca, żeby zbadał jak się przedstawia sytuacja na działce, Okazuje się, że kret i u mnie buszuje. Szykuje się do zimy. Mam około 10 kopców na trawniku z tego co naliczył siostrzeniec. W tym roku walkę ograniczę do usunięcia kopców, ale wiosną rozpoczynam trucie kreciego pożywienia. Basudin lub Pyrinex pójdzie w ruch. Być może poskutkuje. W sumie jeśli teren będzie ubogi w pożywienie to krecik powinien zmienić swoje lokum. Czy się uda zobaczymy. Sprzęt mam już przygotowany. A jak Ty planujesz z nim walczyć?
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jarku, dopiero dzisiaj dotarłam na twoją działeczkę. Tyle tu u Ciebie kwiatów, tak kolorowo szczególnie latem. Bardzo mi się podoba,przejrzałam wszystko od deski do deski. Igorek rośnie jak na drożdżach,będziesz miał z niego pociechę. Już w przyszłym roku będzie "przesadzał kwiaty". Jarku ja też mam młodego hibiskusa i okrywam go na zimę białą włókniną, bo tak kazał pan w szkółce. Żeby przez pierwsze lata okrywać. Mój jest jeszcze bardzo mały, ma bardzo mały przyrost roczny. Ale w tym roku kwitł jak oszalały około 3 miesiące. On bardzo późno, wypuszcza listki tak około połowy maja. Pozdrowienia dla was i Igorka. Magda 

Pozdrawiam Magda 

- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Witaj Magdo. Dziękuję za miłe słowa o Igorku. Cieszę się, że odwiedziłaś mój ogródek. Jest stosunkowo młody i jeszcze dość skromny. Staram się jak mogę aby go upiększać. Dziękuję też za informacje o hibiscusie. Nie przesadzałem go do siebie został u sąsiadki i jeśli przetrwa zimę to wiosną zawita na mojej działeczce.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jarku coś czuje że właściciel jest skromniejszy od ogródka,ale to dobrze. Z moich króciutkich doświadczeń ogrodowych wynika że jesienne przesadzanie( w moim przypadku) jest skuteczniejsze. Hibiskusa też przesadzałam jesienią. Opatuliłam włókniną i wszystko jest ok. Zaapeluj do sąsiada o okrycie go na zimę. Pozdrawiam Magda :P
Pozdrawiam Magda 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Testuję od wczoraj nowy sposób walki z kretem. Tu jest opisany: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=48Yaro32 pisze:... A jak Ty planujesz z nim walczyć? ...
A jak Twoje zdrowie. Dalej chorujesz?
Pozdrawiam Andrzej.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Magdo hibiscus jest okryty mam nadzieję, że tak przetrwa zimę a wiosną sprowadzę go do siebie.
Erazmie niestety już 2 tygodnie nie wychodzę z domu i przez to nie odwiedzam działeczki i zaniedbuje ją i ptaszki, które już pewnie odwiedzają karmniki. Wiem tylko z opowieści siostrzeńca, ze kopców krecich przybywa.
Pozdrawiam - Jarek
Erazmie niestety już 2 tygodnie nie wychodzę z domu i przez to nie odwiedzam działeczki i zaniedbuje ją i ptaszki, które już pewnie odwiedzają karmniki. Wiem tylko z opowieści siostrzeńca, ze kopców krecich przybywa.
Pozdrawiam - Jarek