Moje marzenie - maniusika - cz.1
- szyszunia
- 1000p

- Od: 4 lis 2009, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenie - maniusika .
piękne wiosenne kwiatuszki oby ju z ta wiosenka jak najszybciej przyszła. Pozdrawiam serdecznie
- pestka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witaj Maniuśika ładny
dzionek dzisiaj był a wczoraj byłam u wnusi na 4 tych urodzinach był torcik i świeczuszki no i radocha że babcia przyjechała wiesz ja chyba wysieję tutki fiutki pomidorki od Stasi mam w planie 20 luty do skrzyneczki ciekawią mnie te pomidorki w domu wysiałam ciepło lubne ale domowe kwiaty ciekawe czy mi coś wzejdzie po 3 tygodniach pozdrawiam 
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
a ja czekam z sianiem do marca bo wszystkie nasionka wschodzą po 3-4 tygodniach ,trochę podrosną będzie kwiecień i wtedy będę mogła ich flancować w szklarni ...
myślę że w tym roku zima nam jeszcze w marcu pogrozi śniegiem i mrozem więc nie ma się czego śpieszyć ..a tak chciało by się zobaczyć kwitnące łany cebulowych ...

a to moje prymulki , niebieski dokupiłam w tamtym roku i jestem ciekawa jak się przetrzyma przez zimę ...
myślę że w tym roku zima nam jeszcze w marcu pogrozi śniegiem i mrozem więc nie ma się czego śpieszyć ..a tak chciało by się zobaczyć kwitnące łany cebulowych ...

a to moje prymulki , niebieski dokupiłam w tamtym roku i jestem ciekawa jak się przetrzyma przez zimę ...
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- maniusika

dzięki za piękne szafirki , też mam ich dużo i też rozsadzam po całym ogrodzie .. mam też kilka białych szafirków .. jeżeli zdecydujesz się na nasionka dziwaczków to pisz ..warto je sadzić bo pięknie wyglądają do samych mrozów ..
- maniusika

Krysiu ale kolorowa wiosna w twoim ogródku , nie długo znowu zawita do nas jeszcze tylko z miesiąc i słoneczko rozpuści wszystkie śniegi , chociaż znowu nadają mocne opady śniegu ale dzień już jest coraz dłuższy a i słoneczko może w końcu przestanie próżnować ..
czekam na takie widoki ...
a taki widok został mi tylko na zdjęciu chociaż kwiaty przesadzone w inne miejsce muszą znowu ładnie narosnąć ..
czekam na takie widoki ...
a taki widok został mi tylko na zdjęciu chociaż kwiaty przesadzone w inne miejsce muszą znowu ładnie narosnąć ..
- maniusika

ja również nie mogę doczekać się wiosny , zamówiłam już sobie liliowce hosty ,trawy i trochę cebulowych wieloletnich i czekam na ciepło aby zaczęły wysyłać sklepy ogrodnicze , myślę że w marcu mogę już je dostać ..
- maniusika

kawę mogę wypić za pączki dziękuje zjadłam dzisiaj dwa i siedzę ze zgagą przy komputerze .. za łakomstwo trzeba płacić ..dobrze że tylko zgagą
narobiłaś mi również apetytu na liliowce , obejrzałam piękne kolorowe łany , te znowu mogą doprowadzić do zawrotów głowy i pustki w kieszeniach ale warto ..gdy doprowadzę ogródek przydomowy do stanu używalności na jesieni zamawiam kilka kolorów

mam jeszcze kilka kolorów ale nie mogę znaleść zdjęc ... jednak nie są tak piękne jak u Ismeny /...
narobiłaś mi również apetytu na liliowce , obejrzałam piękne kolorowe łany , te znowu mogą doprowadzić do zawrotów głowy i pustki w kieszeniach ale warto ..gdy doprowadzę ogródek przydomowy do stanu używalności na jesieni zamawiam kilka kolorów

mam jeszcze kilka kolorów ale nie mogę znaleść zdjęc ... jednak nie są tak piękne jak u Ismeny /...
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hmmm..... Janeczko Ty tak nie "choruj na wszystkie chciejstwa" bo na lekarstwa nie starczy kasy.
Na zdjęciu widać,że już początek masz - ja żadnej a te co były na działce po poprzednim właścicielu wyrzuciłam bo do niczego się nie nadawały.
Sadziłam,że przyczyną są warunki glebowe na mojej działce i nie interesowałam sie liliowcami.
Co do zgagi to zerknij do wątku "apteka na działce" i zastosuj kuracje leczącą śluzówkę układu pokarmowego.
Stosuje ja ze 3 razy w roku, pozbyłam się zgagi i wszystkich innych niedyspozycji jakie czasami sa po jedzeniu.
W zestawach bazuję w wiekszość na własnych ziołach z działki i zbieranych w plenerze.
Na zdjęciu widać,że już początek masz - ja żadnej a te co były na działce po poprzednim właścicielu wyrzuciłam bo do niczego się nie nadawały.
Sadziłam,że przyczyną są warunki glebowe na mojej działce i nie interesowałam sie liliowcami.
Co do zgagi to zerknij do wątku "apteka na działce" i zastosuj kuracje leczącą śluzówkę układu pokarmowego.
Stosuje ja ze 3 razy w roku, pozbyłam się zgagi i wszystkich innych niedyspozycji jakie czasami sa po jedzeniu.
W zestawach bazuję w wiekszość na własnych ziołach z działki i zbieranych w plenerze.
- maniusika

jak nie chorować na chciejstwa jak takie piękności pokazują się w sprzedaży .. pisałam przecież że już planuje jesienne zakupy wiosenne już zamówione i mają nadejść po 15 marca .. teraz będę chomikować kasę na jesienne zakupy bo o drobiazgu na swoim bazarku nie wspominam bo zawsze coś też dokupię .. a co do zgagi to moja łakomstwo wychodzi na wierzch , nie mogę się opanować aby od czasu do czasu zjeść kawałek ciasta czy jak dzisiaj dwa pączki choć wiem że dopadnie mnie zgaga a leków żadnych nie biorę bo mam na nie uczulenie ,, zajrzę do twojej apteki może coś znajdę dla siebie ..
- maniusika

zamówiłam hosty niebieską i biało zieloną w większości białą z paskami zielonymi będzie ładnie wyglądać pod świerkami .. tojad dwukolorowy ,iksję ,agapant niebieski i biały ,śniedek wątpliwy , pierwszy raz o nim słyszę ale ładnie wyglądał na zdjęciu ,tuberoza tyle o nich słyszałam że postanowiłam mieć ją u siebie ,tawułki czerwoną i liliową oraz żurawkę o krwistych kwiatach oraz trzy liliowce o mocnych liliowych kwiatach bo tyle brakuje mi do dosadzenia natomiast już oglądałam liliowce u Ismeny na forum ,tez ma śliczne i niedrogie ale te dopiero zamówię sobie na jesieni gdy uporządkuję ogródek przy domowy ..wszyscy zaczynają kupować begonie też dokupię ale dwukolorowe a to moje a tamtego roku begonie stale kwitnące , mam już nasionka kupione aby trochę zelżało to znowu posieję
a to begonie bulwiaste mam je już kilka lat ,na wiosnę wyjmuję z doniczki ,przesadzam do nowej ziemi dodaję nawóz i czekam na piękne kwitnienie , tamten rok był za zimny i za mokry na begonie

nie miały dużo kwiatów ale kwitły cały sezon aż do mrozów ..
a to begonie bulwiaste mam je już kilka lat ,na wiosnę wyjmuję z doniczki ,przesadzam do nowej ziemi dodaję nawóz i czekam na piękne kwitnienie , tamten rok był za zimny i za mokry na begonie

nie miały dużo kwiatów ale kwitły cały sezon aż do mrozów ..
- piku
- Przyjaciel Forum

- Od: 12 lip 2007, o 13:20
Jak pięknie i kolorowo u Ciebie, aż można zapomnieć o zimie
Ale wiosna myślę tuż, tuż więc faktycznie można już myśleć o ogrodowych zakupach 
WITAJ JANECZKO W SWOIM KRÓLESTWIE
Bardzo przyjemnie spędziłam czas między Twoimi kwiatami i nie tylko kwiatami. Jestem bardzo Ci wdzięczna że podpisujesz zdjęcia .Dla początkujących to niesamowite udogodnienie w poznawanie roślin
Wspominałaś że podobną mamy klasę ziemi (VI) spotykam u Ciebie rośliny, które posadziłam na moich piaskach to dobry znak że będą dawały sobie radę 
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
- maniusika

podpisuje aby zapamiętać nazwy bo pamięć mam dobrą ale krótką i nie raz nie mogę przypomnieć sobie nazwy kwiatka a tak od razu mogę sprawdzić jaka jest nazwa ...a to też dla swojej wygody ..
nie ma co rąk załamywać nad złą ziemią , nie ma też funduszy na nawożenie tak ogromnego kawałka ogrodu , więc najlepiej wykopać większy dołek wsypuje na dno obornik albo kompost później ziemię odpowiednią dla danego kwiatka podlewam , i czekam może trochę dłużej jak inni na lepszych glebach ale takim sposobem mam wszystkie krzewy i kwiaty w swoim ogrodzie ...
nie ma co rąk załamywać nad złą ziemią , nie ma też funduszy na nawożenie tak ogromnego kawałka ogrodu , więc najlepiej wykopać większy dołek wsypuje na dno obornik albo kompost później ziemię odpowiednią dla danego kwiatka podlewam , i czekam może trochę dłużej jak inni na lepszych glebach ale takim sposobem mam wszystkie krzewy i kwiaty w swoim ogrodzie ...
- martinez_82
- 500p

- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Dziękuje bardzo. Służe pomocą jak coś u mnie murki były z suporeksu stawiane i oblepiane. Z miła checią ci pomoge .
ps. Śliczny masz ogród ja dopiero zaczynam od 2 lat mam tą działke dopiero . Pozdrawiam
ps. Śliczny masz ogród ja dopiero zaczynam od 2 lat mam tą działke dopiero . Pozdrawiam