Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
-
- 50p
- Od: 13 lut 2008, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Kiedy najlepiej zabezpieczyć cebulę przed śmietka, nie jest już za późno?, myślałem o oprysku Mospilanem i tak patrze na okres karencji do la warzyw wynosi 14 dni
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

U mnie nie ma żadnych robaków, specjalnie jedną cebulę rozwaliłem. Te rośliny śmierdzą zepsutą cebulą.
Czy ktoś wie, co dolega mojej cebuli

-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
DLACZEGO MOJA CEBULA TAK ROŚNIE? szczypior wyrasta z boku . nisko przy ziemi z łodygi która pęka wyrasta szczypior i tworzy się jakby pentelka . Cebula zaczyna sie płozyć. Cebula jest pokręcona

-- 11 cze 2015, o 02:12 --

-- 11 cze 2015, o 02:12 --
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Poskrzypka, albo śmietka.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Dzis wyrwałam swoje cebule i miały białe larwy w środku, czy na tym miejscu mogę posadzić nowe dymki czy te robale są w ziemi i znów wejdą w cebulkę?
Pozdrawiam ;)
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Musisz zmienić miejsce sadzenia.

-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Śmietka cebulanka atakuje cebule które gniją w środku. U sąsiada padło prawie 40% dymki. U mnie około 10 szt. Wczoraj oprysk Mospilanem. Dziś wyrwałem jedną podgniłą a w niej najmniej 15 larw - żywych po oprysku. Jak to zwalczyć?
W tym miejscu cebula nie rosła najmniej 5 lat.
W tym miejscu cebula nie rosła najmniej 5 lat.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 cze 2015, o 12:05
Erazm posiej obok marchew....
Jestem początkujący i czytam i czytam i wyczytałem że marchew i cebula zwalczają nawzajem szkodniki iiii zauważyłem że zanim dobrze wzejdzie marchew to cebula jest już wpie...a przez szkodniki. Nie ma cebuli nie ma co chronić i marchwi ?
Skąd wzięło się ta teoria że te warzywa nawzajem chronią się przed szkodnikami ?
Jestem początkujący i czytam i czytam i wyczytałem że marchew i cebula zwalczają nawzajem szkodniki iiii zauważyłem że zanim dobrze wzejdzie marchew to cebula jest już wpie...a przez szkodniki. Nie ma cebuli nie ma co chronić i marchwi ?
Skąd wzięło się ta teoria że te warzywa nawzajem chronią się przed szkodnikami ?
Mariuszczs z praktyki się wzięło że marchew chroni cebulę i cebula chroni marchew. Ja jako pierwszą sieję marchew wczesną - dwa rzędy i od razu sadzę dymkę pomiędzy oraz pomiędzy rządami planowanymi na marchew. Potem dosiewam marchew.
Tak wygląda cebula z marchewką:

A tak ta sama cebula posadzona w innym miejscu już bez marchwi (bo coś dużo jej wyszło):

Nie pryskam. Jedyne co zrobiłam to zaprawiałam całą dymkę wapnem (pomoczone w zawiesinie wapna z wodą przed sadzeniem)
Tak wygląda cebula z marchewką:

A tak ta sama cebula posadzona w innym miejscu już bez marchwi (bo coś dużo jej wyszło):

Nie pryskam. Jedyne co zrobiłam to zaprawiałam całą dymkę wapnem (pomoczone w zawiesinie wapna z wodą przed sadzeniem)
Pozdrawiam Asia
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
U mnie cebula pomiędzy marchwią miała pełno robali niestety..
Pozdrawiam ;)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 cze 2015, o 12:05
U mnie cebulki nierówne ale niektóre wielkości pięści . Szczypior się łamie czy czekać aż sam się położy ? Na razie wygląda ze ma zamiar rosnąć w górę .
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Witajcie! Jakie polecacie opryski na śmietkę cebulankę, która zaatakowała cebule dymkę sadzoną na wiosnę? Czy choroba może ominąć cebule sianą z nasion
U mnie, w tym roku, prawdopodobnie dlatego zbiór cebuli wypadł tak marnie
Marzy mi się taka cebulka, jaka jest na zdjęciach powyżej... A nie taka gnijąca i rozpadająca się w ręku.

U mnie, w tym roku, prawdopodobnie dlatego zbiór cebuli wypadł tak marnie

Marzy mi się taka cebulka, jaka jest na zdjęciach powyżej... A nie taka gnijąca i rozpadająca się w ręku.
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Michale ja podobnie jak Asia najpierw sieję marchew,a później sadzę cebulę i mam ładną .Na jesień jako poplon sieje gorczycę na zielony nawóz.Nie używam środków chemicznych.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Szukałam w sklepach ogrodniczych dymki ozimej ,niestety ani w sklepach stacjonarnych ani w internetowych nie znalazłam .Teraz szukam nasion na taką dymkę i znów to samo ,tylko dla producentów jest.