Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
No , miejsce jak miejsce, śmiać się nie ma z czego
, tym bardziej to normalna ogrodowa, zrób jak radziłam, z jakiego jesteś rejonu, u mnie żeby kwitła , muszę okrywac na zimę. A na cmentarzu kwitnie nie okrywana w zimie ?

-
- 200p
- Od: 15 sie 2014, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
PiotrekP: Rośliny nie wyrwałem:)
Reniak:Śląskie.Bielsko-B.
W zimie nie kwitnie,bo z tego co zauważyłem to na ten okres jest sucha i mocno przycieta.Wiec jeśli ktoś tak stepuje to ja też tak zrobie.
Dobrze,posadze w maju by nie zmarzła.
Chciałem ja posadzić przed blokiem by mieć na nią oko i podziwiać.Rozumiem ze do dołka w glebie powinienem wsypać kwaśną ziemie?
Reniak:Śląskie.Bielsko-B.
W zimie nie kwitnie,bo z tego co zauważyłem to na ten okres jest sucha i mocno przycieta.Wiec jeśli ktoś tak stepuje to ja też tak zrobie.
Dobrze,posadze w maju by nie zmarzła.
Chciałem ja posadzić przed blokiem by mieć na nią oko i podziwiać.Rozumiem ze do dołka w glebie powinienem wsypać kwaśną ziemie?
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Tak przygotuj dołek z dobrą kwaśną ziemią.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
- 200p
Sadzimy na ta samą głębokość co była posadzona w doniczce?
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
0,5cm głębiej.
-
- 200p
Chciałem jeszcze zapytać czy jest sens nawożenia jej przed posadzeniem do ziemi czy zacząć to robić już po?
Więc posadze głębiej.
Więc posadze głębiej.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak mała roślina to przez okres 2-3 lat wstrzymaj się z nawozem. Chyba że masz piaski to w połowie lata możesz podać nawóz.
- Reniak
javier to że nie kwitnie w zimie to naturalne
, pytałam czy jest okrywana na zimę włókniną, lub igliwiem, i czy ja dobrze zrozumiałam, napisałeś że jest mocno na zimę przycinana ? Jeżeli tak, to albo to nie jest ogrodowa , albo nie kwitnie w ogóle w lecie. Hortensja ogrodowa kwitnie na dwuletnim pędzie, więc jej się nie tnie w ogóle.
A co do nawozu, to jak sadzisz do kwaśnego torfu, to na pierwsze 2 lata wystarczy, bez nawozu. Wrzuć zdjęcia tych sadzonek.

A co do nawozu, to jak sadzisz do kwaśnego torfu, to na pierwsze 2 lata wystarczy, bez nawozu. Wrzuć zdjęcia tych sadzonek.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
No to jest na 100% hortensja. Ogrodowa wnioskując po liściach.
Ja hortensje mam już od dawna ale też się ciągle uczę ich pielęgnacji i ciągle też zdarza się mi popełnić błędy.
Reniak dlaczego młodych nie nawozić? Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym dlatego pytam - ja zawsze nawoziłam te co już do ziemi trafiły nawet młode sadzonki i teraz nie wiem, może to był błąd ale jakoś żadna na tym nie ucierpiała.
Ja hortensje mam już od dawna ale też się ciągle uczę ich pielęgnacji i ciągle też zdarza się mi popełnić błędy.
Reniak dlaczego młodych nie nawozić? Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym dlatego pytam - ja zawsze nawoziłam te co już do ziemi trafiły nawet młode sadzonki i teraz nie wiem, może to był błąd ale jakoś żadna na tym nie ucierpiała.
Pozdrawiam Katarzyna
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Asiu,możesz jużasma pisze:Mam nadzieję,że zdążyłam z "kijkami".Szukałam inf i nie mogłam znaleźć....kiedy ciąć hortensje

- Reniak
javier to na sto procent hortensja ogrodowa, a tych się nie przycina , bo one kwitną na dwuletnich pędach. Ja Ogród mam w świętokrzyskim, i jakbym nie okryla to nie zakwitną, być może na cmentarzu mają zacisznie i są osłonięte, poza tym dodatkowo ostatnie zimy były łagodne( oprócz obecnej).
LadyK nie nawożę młodych hortensji( jak i innych roślin) z prostej przyczyny, pod każdą roślinę kopię dół do którego daje (w przypadku hortensji i innych kwasolubnych) pół worka kwaśnego torfu i drugie tyle kompostu, mieszam to razem i na pierwsze 2-3 lata wystarcza.
Marzena 77,podejrzewam przędziorki, zrób roztwór wody z sodą, nie pamiętam proporcji, chyba na litr wody pół łyżeczki sody, kilka kropli mydła w płynie lub ludwika, i 3łyżki oleju. Oprysk 2 x w tygodniu i powtórka za dwa tygodnie.Nie częściej bo spalisz rośliny, wiem bo tak zrobiłam , myślałam że przecież to naturalny preparat
A one najpierw zrobiły się białe a potem uschły wszystkie listki.Lepiej je wczesniej zapobiegawczo było opryskac, może się zdarzyć ze ich nie uratujesz.
LadyK nie nawożę młodych hortensji( jak i innych roślin) z prostej przyczyny, pod każdą roślinę kopię dół do którego daje (w przypadku hortensji i innych kwasolubnych) pół worka kwaśnego torfu i drugie tyle kompostu, mieszam to razem i na pierwsze 2-3 lata wystarcza.
Marzena 77,podejrzewam przędziorki, zrób roztwór wody z sodą, nie pamiętam proporcji, chyba na litr wody pół łyżeczki sody, kilka kropli mydła w płynie lub ludwika, i 3łyżki oleju. Oprysk 2 x w tygodniu i powtórka za dwa tygodnie.Nie częściej bo spalisz rośliny, wiem bo tak zrobiłam , myślałam że przecież to naturalny preparat

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Jolu,ciachnęłam i wsadziłam do wody z odrobiną ukorzeniacza ...wymieniać wodę?Przykryłam butelką tak,że powstała szklarenka 

Jak masz asahi to dodaj ze dwie krople na kubeczek 

Pozdrawiam. Ewa