Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Od: 20 maja 2010, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Paprocie ogrodowe - kto jakie ma ?

Post »

larix-
Tak, to trociny z piły łańcuchowej, którą cięto drewno do kominka. U mnie nic się nie marnuje, gdy panowie skończyli robotę wkroczyłam z szufelką i zmiotką i wymiotłam podest prawie do betonu :wink:

Tu akurat sypałam trociny, ale zazwyczaj podsypuję suchymi liśćmi i patykami z rozdrabniarki. Mam ten luksus, że jesienią w klubie jeździeckim pracownicy zamiatają alejki i parkingi. Ja finalizuję duże worki z czarnej grubej folii, którą potem nakłuwam a liście wewnątrz polewam wodą z konewki. Potem wory związuję i układam jeden na drugim w kącie ogrodu. Co jakiś czas zachodzę tam i potrząsam je lub polewam konewką i ugniatam. Od wiosny gdy zaczyna się plewienie dosypuję ściółkę na rabaty opróżniając wór za worem. Oczywiście w momencie, gdy ściółka zrobi się cieńsza "przejedzona" przez żyjątka.

tralaluszy -
W przypadku podagrycznika nie można zastosować słowa "praktycznie". Ten chwast wyjdzie zawsze i żadna ściółka go nie zatrzyma, jedynie sukcesywne wyskubywanie do korzenia :evil:
Serdecznie Miłka
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, źle się wyraziłam :lol: . To byłoby zbyt piękne, gdyby ta mafia nie wylazła.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

A jeśli chodzi o mafię ... trochę z innej beczki. Znasz może takie coś jak Symphytum caucasicum (żywokost kaukaski) ? Tego małpiszona wykończyłam świeżo koszoną trawą w ilościach jednego sezonu. Po roku nie odrasta, czy można uznać to za sukces ?

A żeby było paprociowo, długo przyjdzie nam czekać na pastorały. Inni będą skakać na widok kolorowych cebul a nam przyjdzie dłużnej poczekać ... och :roll:

Obrazek
Cyrtomium fortunei
Serdecznie Miłka
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?

Post »

A co to rośnie na dole w rogu? Istna rzeżunia wielkanocna :)
Z żywokościkiem się nie zetknęłam szczęśliwie, lecz mam szczawik, też "ładna" roślinka :evil:
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

To Eranthis hyemalis (rannik zimowy) w postaci siewek, ciekawe kiedy zakwitną te maluchy :uszy
Serdecznie Miłka
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

do Mist
ale zazwyczaj podsypuję suchymi liśćmi i patykami z rozdrabniarki. Mam ten luksus, że jesienią w klubie jeździeckim pracownicy zamiatają alejki i parkingi. Ja finalizuję duże worki z czarnej grubej folii, którą potem nakłuwam a liście wewnątrz polewam wodą z konewki. Potem wory związuję i układam jeden na drugim w kącie ogrodu
czy to są same liście tzn bez końskich kulek :wink: i jakie jeśli można wiedzieć,
i nic się nie dzieje w tych worach złego, jak to wygląda potem :?:żaden zły grzyb się tam nie zagnieżdża :?:

bo ja mam liści od groma :roll: z tym , że bukowych głównie
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

Bez końskich kulek ;) Taki obornik sypię na inne rabaty.
W tych liściach czasem znajduję papierki po cukierkach, patyczki po lodach, kapsle i słomki z napojów ... inna kategoria.
Grzybki czasem są, takie biało szare strzępki, ale myślę że to paprociom nie powinno szkodzić. W celu zmniejszenia ogólnie grzybków robię to potrząsanie, szarpanie i gniecenie. Rzucam worek na trawnik i powoli udeptuję aby powietrze swobodnie wychodziło dziurami na zewnątrz wora. Czasem jak otworze w gorący dzień w nos bucha zapach pleśni, wtedy ten wór daję na samą górę aby wnętrze nagrzało się od czarnej foli. Pod koniec sezonu w tej masie praktycznie nie widać poszczególnych liści klonowych, derenia białego, jesionu, lipy.
Nie mam zdjęcia wyraźnie pokazującego wygląd wyściółkowanej gleby. Tutaj w "dziurach" miedzy liśćmi języcznika 'Ramosa Cristata' widać troszkę:

Obrazek

Obrazek

Tutaj języcznik gatunkowy podsypany jest patyczkami z rozdrabniarki:

Obrazek

Obrazek

Serdecznie Miłka
Serdecznie Miłka
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Oj jak przyjemnie popatrzeć na taką zieleninę :D , kiedy za oknem śnieg.
Raczej bardzo dobrze mają się paprotki tak ściółkowane, wyglądają bardzo ładnie ;:63

Spróbuję zrobić ten liściowy eksperyment. Kiedyś mąż chciał coś takiego zrobić ze skoszonej trawy,
ale źle się to skończyło :roll:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

jokaer pisze:Spróbuję zrobić ten liściowy eksperyment
Też zamierzam skorzystać z metody i doświadczeń miłki. Kompost z liści bukowych jest ponoć najlepszy podobnie jak w przypadku iglastych z igieł jodły. Liście bukowe przywożę by okryć nimi niektóre rośliny na zimę, a ziemię z lasu bukowego (tzw. ziemie liściową) by zrobić z jej udziałem mieszankę do obuwików.
Taką ściółka z liści bądź rozdrobnionych gałązek wygląda naturalnie, w naturze przecież goła ziemia to przejaw braku warunków do życia roślin.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Czekając na wiosnę, która już tuż, tuż chciałbym Wam pokazać jak mogą rosnąć dwa gatunki paproci, które są dość popularne w naszych ogrodach. Zarówno Phylitis scolopendrium jak i Polystichum aculeatum to paprocie związane ze skałami, głównie wapiennymi. Często można je obserwować razem wyrastające ze szczelin skał lub rosnące u ich podnóża. Zdjęcia niżej zrobiłem późną jesienią w okolicach Wolbromia gdzie rosną na wapieniach jurajskich znajdujących się w bukowym lesie.

Obrazek

zauważyłem, że P. scolopendrium rosnący w cieniu liście ma bardziej płożące a tam gdzie jest więcej słońca są bardziej stojące. Zapewne ma to związek z tzw. łapaniem światła poprzez odpowiednie ułożenie liści.

Obrazek

Paprocie rosnące w skałach wyglądają super ale jak sprawić by takie skały znalazły się w naszym ogrodzie :wink:
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Asplenium ruta-muraria, jak wskazuje drugi człon nazwy gatunkowej, lubi porastać szczeliny murów i skał. W naturze nie widziałem jej rosnącej w innym niż na skalnych stanowiskach.

Obrazek
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

larix pisze:Asplenium ruta-muraria, jak wskazuje drugi człon nazwy gatunkowej, lubi porastać szczeliny murów i skał. W naturze nie widziałem jej rosnącej w innym niż na skalnych stanowiskach.
Paproć tą pierwszy raz widziałam porastającą mury zamku Czocha. To było dawno temu, w czasach przed internetowych (moich), kiedy wszystkie rośliny z rodzaju Polypodiaceae były dla mnie paprotkami i rosły w lesie ;)

Patrzyłam i oczom nie wierzyłam, iż roślina może rosnąć w tak ekstremalnych warunkach. W rzeczywistości ... jest to najlepsze miejsce dla Asplenium ruta-muraria
Serdecznie Miłka
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witam!
Gdzieś w latach 56-57 byłem na wczasach w Zamku Czocha jako młody podporucznik WP,zwiedzałem wszystko wokoło zamku ale nigdy nie przyszło mi na myśl,że rosną tam takie okazy.
Jak widać człowiek uczy się całe życie. ;:14
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

Ja też zwiedziłam zamek: komnaty, alkowy, jadalnie ... i przypadkiem opuszczając obejście skręciłam ku studni i zabudowań gospodarczych dworaków. W otoczeniu murów, na niewielkim dziedzińcu wokół podwyższonej studni paproć porastała spoiwa kamieni. Na siedlisko wybrała sobie wschodnią wystawę muru :)
Serdecznie Miłka
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

jokaer pisze:do Mist
.... liście wewnątrz polewam wodą z konewki. Potem wory związuję i układam jeden na drugim w kącie ogrodu
żaden zły grzyb się tam nie zagnieżdża :?: ...
:wit na "grzyba" i szybszy rozkład liści wskazane jest zamiast czystej wody z konewki polać rozpuszczonym mocznikiem(nawóz azotowy) lub przesypać -na kompostowniku dotyczy to też skoszonej trawy tylko tą lepiej troszkę przesuszyć (to tak na wszelki wypadek bo zaglądają tutaj nie tylko specjaliści czego sam jestem najlepszym przykładem) ;:7
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”