Małgosiu, ja mam mniejszy o białych i bordowych kwiatach, ale w cieniu, puszczony samopas, stworzy kłąb zieleniny, skąpo kwitnącej. W słońcu, kwitłby lepiej, ale mnie się najbardziej podoba u mojej koleżanki, gdzie rośnie w strzyżonych kępkach, które wiosną, obsypane są kwiatami. Na zacienionych miejscach może też rosnąć runianka, albo ułudka, a może hosty?
Przydałyby się zdjęcia tego miejsca do obsadzenia, wymiary piwniczki i gdzie ten dąb rośnie.
Bluszczu nie polecam, a tym bardziej winobluszczu. Jak już się zadomowią, to trzeba ciągle pilnować, bo chwila nieuwagi i wlezą gdzie ich nie chcemy.

Na altankę jakieś delikatniejsze, kwitnące pnącza np. powojniki?
Na przepuszczalnej ziemi, po słonecznej stronie, dobrze rosłyby floksy szydlaste i inne zadarniające byliny np. żagwiny, armerie, zawilce itp. , a ja zpewnością dosadziłabym tam niskie tulipany, narcyzy i krokusy, żeby było pachnąco!
Wysokie liściaste, lilaki, jaśminowce czy budleje, mogą rosnąć przed taką rabatką, w niewielkim oddaleniu, bo skarpa praktycznie przekwitnie, zanim krzewy rozwiną liście w pełni.
No, to sobie nasadziłam