Mała Rybka przedstawia swoje miejsce na ziemi (2008r.)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mała Rybka przedstawia swoje miejsce na ziemi (2008r.)

Post »

Rybko,
bardzo dziękuję za te przepisy! ;:138
Uwielbiam wszystko co z dynią! Spróbuję zrobić rodzince coś nowego.
Robię też taki amerykański Pumpkin Pie -placek na cienkim cieście z nadzieniem dyniowym.
Właśnie dzisiaj odparowałam miąższ dyniowy i będę go piekła.
Na spód i boki blachy wyłożyć rozwałkowane kruche ciasto (wg uznania)
na to wylać zmiksowane nadzienie:
4 szkl. pulpy dyniowej,
2 szkl. śmietany 30%,
4 jaja, 200g cukru, + 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub takie, jak do twoich muffinków,
Jeśli ktoś lubi, wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów.
Piec ok. 1 godz. w 190 st.
Podawać z bitą śmietaną i posypać prażonymi pestkami dyniowymi lub orzechami włoskimi.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tess, jak tam występy hallowen'owe?
Cały czas się zastanawiałam czy dzieci sąsiadów przyjdą i dopiero niedano uświadomiłam sobie, że domofon był wyłączony :oops: . Nie mam pojęcia czy próbowali się do nas dobijać. Jeśli tak to trochę mi głupio, bo wyjdzie na to że nie chciałam ich wpuścić.

Ewo, twój placek wygląda na smakowity, nawet bardzo :) . Niestety nie potrafię zrobić zjadalnego ciasta kruchego, zawsze jakieś takie zbite wychodzi. Mnie to nie smakuje :? . Szkoda, że się nie udaje, bo w końcu mogłabym tarty robić. Gdzieś mam przepis na tartę z porami. Robiłam kilka razy i moge powiedzieć, że nadzienie jest smaczne ;)

Żołądek mnie boli. Kupiłam dziś kawałek ciasta i pani nie uprzedziła mnie, że jest nasączane alkoholem. Ciasto chyba się kąpało w spirytusie. Jest paskudne. Nawet mój mąż zwrócił uwagę, że ciasto ma niezłego kopa. Po 2-3 kawałkach chyba bym zaczęła śpiewać :D
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Kurczę, chyba się upiłam ciastem :heja . Kręci mi się w głowie i niedobrze mi. Rano wstanę z kacem? Od roku nie piłam nawet kieliszka wina i wygląda na to, że nawet śladowe ilości alkoholu mogą mnie wykończyć :roll: Ale numer!
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

rybko lepiej się napic:)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Lisko, jako mama karmiąca musze się powstrzymać od trunków ;)
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam "Mała Rybko" Dzidziuś cudowny, zdjęcia prześliczne. Aż milo tu zaglądnąć. Nie chce się wierzyć, że to koniec października. Czy dzielisz sie chryzantemami? Bo jak tak, to ja sie piszę na wiosnę. Pozdrawiam, całuski dla Słoneczka w wózku, pa, pa ;:138 :wit ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Rybko

Iza ma rację lepiej wypić niz w cieście zjeść....no ale jako "karmiąca" to zrozumiałe że nie mozesz...no ale po cieście Cię wzięło??? no nie możliwe :wink: :wink:

dzieciaki, hmm...kostucha,duchy,zombi były super....były też sygnały dzwiękowe i świetlne, dzieciaki bardzo się przejęły swoimi rolami, był wiersz i piosenka .....głośno było.
Zombi zbierało cukierki a w zamian dostałam świeczkę.... :) :)
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Stasiu, co ty robisz o drugiej w nocy na forum! O tej godzinie śpi się smacznie :) .
Mogę się podzielić chryzantemami, tylko musisz mi powiedzieć kiedy i jak je rozmnożyć, chyba, że wystarczą ci same gałązki do ukorzenienia. Musisz mi się jednak później przypomnieć, bo moja pamięc jest niestety zawodna.

Tess, ja bardzo mało piję alkoholu i mnie po kieiszku szampana robią się miękkie nogi :oops: To że ze mnie słaby zawodnik i słaby kompan do picia to nie moja wina. Jakoś się nie nauczyłam pić. Dziś wypiłam jeden! malutki łyczek amaretto. Jak mnie wstrząsnęło, jak mnie wykrzywiło i jak dostałam gęsiej skórki na całym ciele to mi sie odechciało próbowania trunków jakichkolwiek :;230 .

U nas w ogrodzie znów wykopki. Tym razem mam dziurę 2,20x1,8 m i wysoką na 2m. Poprzedni właściciele zrobili studnię, poprowadzili rurę, zasypali wszystko ziemią i nie oznaczyli miejsca . Teraz ptrzebowaliśmy wiedzy, gdzie to się znajduje, a tu klops. Dzięki uporowi mjego męża udało się znaleźć. Piotr chce coś tam jeszcze zrobic,wstawić hydrofor, więc będzie to obmurowane. Gliny u nas pełno, ale myśłałam,że o ogrodzie jednak jej nie ma, bo jak nie raz kopaliśmy to był żółty piaseczek (nieraz na 20 cm, nieraz na 70 cm). Tym razem dokopaliśmy sie go gliny, na dodatek tak twardej, że potrzebny był kilof, bo szpadel nie chciał się wbić. Glina zaczynała się na głębokości ok 1 m, a mężu przebijał się jeszcze przez 1 m warstwę gliny. Gdyby kopał jeszcze głębiej to chyba by padł na zawał.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Mała Rybko, ja wczoraj położyłam się spać ok. 4 nad ranem. Wstałam o 8,20 i tak działam do teraz. Jestem jeszcze młoda ( :;230 :;230 :;230 ) to daję radę. Za 30 lat zapewnie o tej porze, będę spała. Skarzysz się, że nie możesz pić, bo szybko robią Ci się miękkie nogi? To nic, od jutra zaczynasz: rano - kieliszek, w południe 2 kieliszki, przed spaniem lampka czerwonego wina. Zrobimy z Ciebie pijaka, oczywiście jak chcesz. Bo ja niestety, ale za alkoholem nie przepadam, za papierosami od 20 lat też nie, ale lubię od czasu do czasu troszkę swojskiej naleweczki. Jak masz taką to pisz. Przyjadę i wszystko wydelektuję.
Spokojnej nocy, życzy stasia109, pa :wit ;:196 ;:19
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iwonka! Widzę, że prace u Ciebie się posuwają? Miło jest to czytać i pewnie w przyszłym roku ruszysz z kolejnymi nasadzeniami :)
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Jacku, troszkę się działo, a teraz jest przestój :). Sama jestem ciekawa jak się wiosna zacznie. Ech, nie moge się już doczekać.
Zastanawiałam się nad zakupem clematisów (na all...). w całkiem rozsądnej cenie były, tylko nie wiem czy nie padną przez zimę. Może wstrzymać się do wiosny?
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

RYBKO ,ciesz się tymi swoimi małymi aniołkami i nie narzekaj . :wit :P ,bo prawdą jest ,że ,,MAŁE DZIECI, TO MAŁY KŁOPOT ,A DUŻE DZIECI ,TO DUŻY KŁOPOT ,,. :;230 :;230 :;230
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rybko,
jeśli te clematisy na all. są dobrze ukorzenione to można jeszcze sadzić, dopóki ziemia jest ciepła.
Po jesiennym sadzeniu, szybko wystartują na wiosnę.
A jakie kolory chciałabyś posadzić?
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Jolu, dziękuję za pocieszenie :D .

Ewo, na all... zainteresowała mnie oferta Multifiori i Clara_w. Ten drugi sprzedawca jest producentem i ma ceny do 10 zł- z tym, że są to rośliny jednoroczne.
Nigdy nie miałam clematisów, a bardzo mi sie podobają. Zainteresowały mnie z gatunku viticella-bo Hania je poleca :) i bylinowe. No i jeszcze jest clematis Matka Siedliska, o którym Hania tak dobrze mówi :)
Purpuerea Plena Elegans mam zamówiony u ciebie. U nas w większości srzedają wielkokwiatowe, czasami żółty viticella, raz trafiłam na bylinowy, ale kosztował chyba ze 35 zł :roll:
Gdzieś mi się obiło o oczy, ale nie wiem gdzie, że pod korzenie można im nasypac popiołu (?)drzewnego, bo to dla nich dobre. Muszę jeszcze raz poszukaći się upewnić, że to o popiół chodziło.
Ogród Rybki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obejrzałam powojniki tych dwóch sprzedawców.
Oba źródła wydają się wiarygodne, aż sama nabrałam ochoty na kupno :lol:
Sadzonki Clary są mniejsze, ale cena jest zachęcająca.
I mają też pow. włoskie - bardzo je lubię, bo są całkowicie zdrowe i szybko rosną.
Nie wiem czy oglądałaś powojniki forumowiczów w tym wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=44&t=22250
Można zobaczyć, które z odmian rzeczywiście są godne uwagi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”