W mojej wsi w każdym ogródku jest taki warzywniczek choćby mały, pięć pomidorków, rządek fasolki, koperek, kilka ogórków- całość jakieś dwa na trzy metry. Komuś w takiej skali też polecacie analizę gleby? A jak z drugiej strony domu chce mieć 10 truskawek i jabłoń, to drugą analizę? Naprawdę na taką małą skalę musi być w punkt nawożone nawozami z worka? No mi się to wydaje przesadą, ale co ja się tam znam.
Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Niektórzy piszą, że przenawozili gnojówką/fermentowaną pokrzywą, która PONOĆ jest strasznie w azot uboga. Albo na rośliny zadziałało placebo, albo jednak nie jest tak uboga, jakby się zdawało
)))
W mojej wsi w każdym ogródku jest taki warzywniczek choćby mały, pięć pomidorków, rządek fasolki, koperek, kilka ogórków- całość jakieś dwa na trzy metry. Komuś w takiej skali też polecacie analizę gleby? A jak z drugiej strony domu chce mieć 10 truskawek i jabłoń, to drugą analizę? Naprawdę na taką małą skalę musi być w punkt nawożone nawozami z worka? No mi się to wydaje przesadą, ale co ja się tam znam.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wyciągaj pochopnych wniosków. Jolek i Balbina72 są 11 i 12 osobą z takim problemem i tylko one napisały o pokrzywówce. Nie wiesz nic o wcześniejszym nawożeniu. Jeżeli pomidory akurat dobrały się do nawozu w dołku to by je poskręcało nawet po melisce . 
Jeżeli ktoś ma kilka truskawek czy pomidorów i któryś rok z rzędu ma ten sam problem, to jednak polecam analizę chociaż ten jeden raz. Jeżeli nie , to niech da sobie spokój i posieje trawę. Lepiej się cieszyć ładnym trawnikiem niż rzeźbić w goownie i co roku mieć stres.
.
Jeżeli ktoś ma kilka truskawek czy pomidorów i któryś rok z rzędu ma ten sam problem, to jednak polecam analizę chociaż ten jeden raz. Jeżeli nie , to niech da sobie spokój i posieje trawę. Lepiej się cieszyć ładnym trawnikiem niż rzeźbić w goownie i co roku mieć stres.
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
No to w tym jednym się zgadzamy- póki ładnie rośnie i nie występują większe problemy analiza niepotrzebna 
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- jeszcze
- 1000p

- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Robienie analizy gleby niejako wymusza stosowanie nawozów sztucznych. Bo jak napiszą, że tego za mało a tamtego za dużo, to obornikiem trudno zasilać, bo ma wszystkiego po trochu. Ja jeszcze nigdy nie robiłam analizy, wszystko na czuja i póki co, nie licząc marudnych bakłażanów
, nieźle się wszystko udaje, jedno lepiej drugie gorzej. Ale jak ktoś ma słabego czuja, to może lepiej zrobić tę analizę 
Iza
- whitedame

- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Pamiętajmy, ze pomidor to nie taki obżartuch jak kuzyn bakłażan, który potrzebuje częstszego wspomagania.
On tzn pomidorek podje chudej zupki i też wyda plon. Przynajmniej zawiąże trzy pierwsze grona. Gdy przyjdzie mu je karmić to zaczynają być problemy z wiązaniem pozostałych. I wtedy trzeba mu podsypać, podlać lub kroplówkę dolistną zaserwować.
A co robią ogrodnicy, sypią pod korzeń co tylko wpadnie im w ręce i dziwią się, że ma niestrawność i wyrzuca mu pryszcze. To z przeżarcia.
Ja analizę gleby robiłam dwa razy w życiu ( tzn raz na 3-4 lata ) i w ciemno mogę powtarzać nawożenie bo mało się zmienia.
Resztę niedoborów uzupełniam po zaobserwowaniu zmian. I uwierzcie mi łatwiej podać szybko, dolistnie brakujący składnik niż wypłukać nadmiar dobroci spod korzeni. Howg!
On tzn pomidorek podje chudej zupki i też wyda plon. Przynajmniej zawiąże trzy pierwsze grona. Gdy przyjdzie mu je karmić to zaczynają być problemy z wiązaniem pozostałych. I wtedy trzeba mu podsypać, podlać lub kroplówkę dolistną zaserwować.
A co robią ogrodnicy, sypią pod korzeń co tylko wpadnie im w ręce i dziwią się, że ma niestrawność i wyrzuca mu pryszcze. To z przeżarcia.
Ja analizę gleby robiłam dwa razy w życiu ( tzn raz na 3-4 lata ) i w ciemno mogę powtarzać nawożenie bo mało się zmienia.
Resztę niedoborów uzupełniam po zaobserwowaniu zmian. I uwierzcie mi łatwiej podać szybko, dolistnie brakujący składnik niż wypłukać nadmiar dobroci spod korzeni. Howg!
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Erazm

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Mam w tunelu 26 pomidorów odmian Prudo-Lianne F1, Robin F1, Florenzia F1. Jeden z pomidorów Robin F1 ma górne liście odwrócone odwrotnie. Inne pomidory są w porządku ? liście mają ułożone właściwie. Pomidory były nawożone dolistnie nawozem do pomidorów i papryki AMPOL-MEROL 18 maja i doglebowo 25 maja.
Jak wyglądają liście widać na zdjęciu. Jak pisałem tylko tak ma ukształtowane liście jeden pomidor. Jak przyczyna?

Jak wyglądają liście widać na zdjęciu. Jak pisałem tylko tak ma ukształtowane liście jeden pomidor. Jak przyczyna?

- Maraga

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Erazmie!
Pewnie z "nadmiaru szczęścia" liście pomidora się przekręciły.
Może za często je zasilasz i to jeszcze w folii.
A jaki to dokładnie nawóz dostały te pomidorki?
Wpisałam i wyszła mi nazwa firmy.
A nawozów różnych u nich więcej niż gwiazd na niebie.
Co dopadło moje pomidory? Obrywam duże ilości porażonych liści. Teraz niektóre pomidory niemal już ich nie mają. 2 tygodnie temu był oprysk Ridomil Gold, dwa dni temu Topsin.
Liście żółkną na obrzeżach a w ostatniej fazie wyglądają jak na zdjęciach.

W środku liści zdarzają się plamy jak poniżej.

Nie wiem czy to ten sam problem czy też np. zgnilizna wierzchołkowa, ale oberwałem w dolnych gronach pewną ilość takich pomidorów
faza początkowa

faza końcowa

Najbardziej zależy mi na trafnej diagnozie - co to za cholerstwo?
Liście żółkną na obrzeżach a w ostatniej fazie wyglądają jak na zdjęciach.

W środku liści zdarzają się plamy jak poniżej.

Nie wiem czy to ten sam problem czy też np. zgnilizna wierzchołkowa, ale oberwałem w dolnych gronach pewną ilość takich pomidorów
faza początkowa

faza końcowa

Najbardziej zależy mi na trafnej diagnozie - co to za cholerstwo?
-
Erazm

Nawóz do pomidorów i papryki.Maraga pisze:Erazmie!
Składniki pokarmowe:
Azot (N) całkowity 12,0% (m/m)
Azot (N) w formie azotanowej (NO3) 3,9% (m/m)
Azot (N) w formie amonowej (NH4) 2,3% (m/m)
Azot (N) w formie amidowej (NH2) 6,3% (m/m)
Pięciotlenek fosforu (P2O5) rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie 12,0% (m/m)
Pięciotlenek fosforu (P2O5) rozpuszczalny w wodzie 12,0% (m/m)
Tlenek potasu (K2O) rozpuszczalny w wodzie 25,6% (m/m)
Magnez (MgO) rozpuszczalny w wodzie 4,2% (m/m).
Mikroelementy:
Bor 0,008%, żelazo 0,02% w formie chelatu EDIA, miedź 0,002% w formie chelatu EDIA, mangan 0,009% w formie chelatu EDIA, molibden 0,0009%, cynk 0,002% w formie chelatu EDIA.
Typ nawozu NPK (Mg) 12-12-25 (4).

-
kaLo

Erazm pewnie wirus. Jak złapałem grypę też mnie tak powykręcało. 
-
Erazm

Jaki wirus?
Na krzakach tego i innych pomidorów brak jest jakichkolwiek śladów chorób,przebarwień liści, ... .
Podejrzewam brak jakiegoś składnika pokarmowego.
Na krzakach tego i innych pomidorów brak jest jakichkolwiek śladów chorób,przebarwień liści, ... .
Podejrzewam brak jakiegoś składnika pokarmowego.
-
kaLo

No to trafił Ci się wyjątkowo wybredny Robin. Dobrze, że tylko jeden z całej czeredki
. Poszukaj niedoborów http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=sg
...jokaer
...jokaer
Mój jeden pomidor też odwracał liście, po tym gdy go przesadziłam. A gdy padało na niego słońce to dodatkowo przywiędał. Doszłąm do wniosku że on w ten sposób broni się przed nadmiarem słońca, bo jest zbyt słaby aby sobie z nim poradzić. I dlatego przestwiałam go do cienia. Wtedy zwiędnięte liście wracały do normy. A teraz jest już wszystko w porządku, odwrócone liście powróciły do włąściwej pozycji.
- Maraga

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Dawno tak się nie uśmiałam jak teraz.
Ile to radości może narobić taki wydawałoby się zwykły ( a może niezwykły ) pomidor.
A może z tego postu Ani kozuli coś dopasujesz Erazmie do tego pokręconego pomidora?
Ile to radości może narobić taki wydawałoby się zwykły ( a może niezwykły ) pomidor.
A może z tego postu Ani kozuli coś dopasujesz Erazmie do tego pokręconego pomidora?
- Mirek19
- 1000p

- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Lunarii
Na pomidorach jest sucha zgnilizna wierzchołkowa
Na pomidorach jest sucha zgnilizna wierzchołkowa
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.