Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko dzięki za przepisy mikstur dla roślinek i dla mnie po tym one będą pięknie rosły, a ja stanę mocno na nogi.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, nie ma za co . Jak pokażesz efekty, to się ucieszę. :wink: :lol: Mam nadzieję że zadziałają skutecznie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Grażynko, pięknie u Ciebie, ach.........!!!
Właściwie to mogłabym przespać całą zimę i obudzić się dopiero wiosną.
Dopiero dzisiaj zauważyłam kamienną ścieżkę, super wygląda. Muszę coś wykombinować w P-O, bo czasami błotko mam nieliche. Układałaś folię pod spodem?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak Guciu, pod spodem jest folia, żeby wykluczyć wzrost chwastów. Sama folia już zniknęła pod listkami spadającymi jesienią, tak że wiosną nie będzie widoczna. A sama ścieżka będzie mieć naturalny wygląd. Poza tym jeśli jakieś chwasty się pojawią, to nie będzie problemu z ich usunięciem i z pewnością nie odrosną. A jeśli kiedyś zmienią się moje plany, to żaden problem rozebrać taką ścieżkę i przenieść w inne miejsce.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Super pomysł, ja mam tylko posianą trawę i to był głupi pomysł. Muszę wiosną coś zmienić, ale obawiam się, że wybranie czy wygrabienie liści z kamiennej ścieżki, też będzie problemem.
A z trawą też problem, bo ścieżka wąska, kosiarką nie wjadę, więc biegam z nożycami i wygląda to tak sobie!
Moje wątki
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Grażynko ,Twoje fotki budzą w ogrodniku -amatorze chęć do życia :D :wink:
Azalie piękne ,w moich ulubionych kolorach :D
Nie wiem co jest na zdjęciu nr.7 :oops: :?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Guciu - ja nie wygrabiam liści, bo do wiosny to one całkiem zbutwieją i tylko wiosną pozamiatam kamienie. Liście wpadają pomiędzy kamienie i zasłaniają folię. A kiedy szpary wypełnią się do pełna wygląda to jak naturalna kamienna ścieżka. Po kilku latach jak całkiem zasypie się kamyki, można wybrać ziemię na nowo układając kamyki na folii.Wybrana ziemia to doskonała próchnica pod kwiatki lub na grządkę.

Goniu - na 7 zdjęciu jest nierozwinięta jeszcze rozeta kwiatowa rododendrona. Nawet w takim stanie już wygląda jak kwiat. To prawda, że widok bujnej przyrody budzi w człowieku chęć do życia. Wtedy nie straszne są nam wszelkie dolegliwości, które w trakcie pracy mijają. Takie widoki są warte pracy choćby zakończonej bólem kości i mięśni. Ale za to jak dobrze robi zmęczenie fizyczne na sen :?: :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dzięki Grażynko za te kolorki!
A ja dziś byłam w ogródku i popracowałam troszkę ;:1 Wprawdzie było tylko 12 stopni, ale słońce swieciło tak pięknie, ze musiałam coś zrobic w ogrodzie! Tylko siedzenie zmarzło mi odrobinę :lol: Jak jutro będzie tak jak dziś, to chyba dłuzej zabawię w ogródku ;) :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo, kusicielko :!: :P
A ja ciągle siedzę w domu. Wczoraj na chwilę zaświeciło słonko a dzisiaj od rana znowu deszcz i szaruga.
Ja już dość mam takiej pogody :!: Ja chcę do słonka :!:
Nic jeszcze nie zrobiłam w ogródku a roboty mam dość sporo. Ale jak tu wyjść do ogrodu jak błoto takie że spod kostek chodnikowych tryska wodą gdy się po nich idzie. Okropność :twisted: U mnie temperatura nie przekracza 5 stopni - to jak tu coś robić w ogrodzie. :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak u mnie było 5 stopni, to też nie wychodziłam. Dziś słońca na razie nie widać, ale nie tracę wiary, ze jeszcze się pokaże. Też trochę deszczowo dziś u mnie.
Ale i tak już i do mnie wiosna zagląda, bo znalazłam wreszcie główki ranników niesmiało wyglądające z ziemi! ;:1 To chyba znak, ze wkrótce będzie można zacząć na dobre prace w ogrodzie. Szkoda, ze jeszcze nie można przesadzać :lol:
Nie martw się Grażynko, i Ty wkrótce będziesz mogła wyruszyć do ogrodu! Teraz to już kwestia dni :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Idąc do sklepu wyjrzałam do ogrodu i hura... :!: . Moje wawrzynki przetrwały te mrozy jakie niedawno były. Śnieżyce też się postawiły, więc będzie jeszcze na co popatrzeć i powąchać. Tylko gdzie to słońce ? :?:
Izo ja też tęsknię za tą pozycją ;:64 w ogrodzie. Tak by się chciało stracić te zbędne kilogramy i odzyskać jesienną kondycję.
Na pocieszenie powiem Ci Izo, że wszystkie nasionka od Ciebie wzeszły a wręcz zadziwia mnie dziwaczek. Nic nie robi sobie z fatalnej pogody. Tak grubych i dorodnych wschodów dawno już nie miałam. Wieczorem wkleję fotki.
Kiedy mam go rozsadzić do pojemników ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kogra pisze: Ale dla pocieszenia, dla Was kochane dziewczyny i dla tych wszystkich którzy tutaj dzisiaj zajrzą trochę słoneczka, trochę kwiatków i trochę wiosny.
Obrazek
Ale kusisz Grażynko tą wiosną aż nachodzą człowieka kolejne chciejstwa, powiedz co to za różowe pałeczki zaprezentowałaś :?:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, nie napisałam, zebyś od razu pojedynczo siała do kubków :oops: Ale to nic, tak też można :D Jak będzie miał ok 4-5cm to mozesz go wysadzić do pojemników.
Cieszę się, ze tak Ci dobrze nasionka wzeszły, no i że wawrzynek sie uchował! ;:87
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Piku - te pałeczki to rdest, bardzo wdzięczna roślinka powtarzająca kwitnienie póżnym latem. Ma bardzo ładne liście i nie jest wymagająca. Polecam.

Izo - a możesz mi jeszcze powiedzieć czy nie należy usuwać resztek nasionka na liściach ?. Czubki wszchodów mają łuski na nierozwiniętych listkach - czy to im pozwoli rozwinąć listki, czy te łuski usunąć ? Próbowałam , ale tak trzymają, że boję się urwać i wtedy roślinka już może nie rosnąć. Co zrobić ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A mnie rdest, kojarzył się tylko z taką niewielką rośliną, prawie chwastem.
A ten jest ogromny i taki piękny.
Ale u ogrodników takiej odmiany raczej nie widziałam. Grażynko, czy on jakoś fachowo się nazywa?
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”