Dalie wymagania,problemy - cz.4
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4
Dalie możesz zamówić u naszego forumowicza, Floriana. Ma swój wątek sprzedażowy w dziale Oferty sprzedaży. Poza tym mogę ci wysłać w prywatnej wiadomości adresy sklepów online, gdzie ja zamawiałam w ubiegłych sezonach i byłam zadowolona z zakupu. Bo są też takie, z których byłam bardzo niezadowolona, jako że większość zamawianych odmian była pomylona, ale te przemilczę.
Zastanawiam się, dlaczego dalie mają być ten samej wielkości, co piwonie. Przecież i tak będą kwitły w różnych terminach. Czy chodzi ci o to, że wysokie krzewy uniemożliwiłyby dostęp światła słonecznego do piwonii?
Jeśli chodzi o niskie odmiany, to cała seria Gallery to niskie dalie.
Zastanawiam się, dlaczego dalie mają być ten samej wielkości, co piwonie. Przecież i tak będą kwitły w różnych terminach. Czy chodzi ci o to, że wysokie krzewy uniemożliwiłyby dostęp światła słonecznego do piwonii?
Jeśli chodzi o niskie odmiany, to cała seria Gallery to niskie dalie.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Z tą wysokością chodzi o to, że chcę je posadzić na rabacie, która biegnie wzdłuż płotu od strony ulicy. Rabata ma ok. 50-60cm szerokości i wydaje mi się, że posadzenie wysokich odmian:
- spowoduje, że zaczną się pokładać i wyłazić za płot albo opierać o niego,
- przed domem mamy posadzone młode drzewka kolumnowe ozdobne (do ok. 120-150cm), stare piwonie (przesadzone) i dwie młodziutkie hortensje ogrodowe - dalie wysokie na np. 100-120 cm będą wyglądały karykaturalnie
- rabata jest wąska, więc zmieści się tylko 1 większa roślina, czy pod wysoką dalią nie będzie świecić pustka, gołe łodygi?
Ale może moje obawy są bezpodstawne?
Dalie będą pod płotem od południa, wzdłuż rabaty (czyli od północy) będzie trawnik (jeszcze musimy wysiać
), więc cień niczemu nie zaszkodzi.
- spowoduje, że zaczną się pokładać i wyłazić za płot albo opierać o niego,
- przed domem mamy posadzone młode drzewka kolumnowe ozdobne (do ok. 120-150cm), stare piwonie (przesadzone) i dwie młodziutkie hortensje ogrodowe - dalie wysokie na np. 100-120 cm będą wyglądały karykaturalnie

- rabata jest wąska, więc zmieści się tylko 1 większa roślina, czy pod wysoką dalią nie będzie świecić pustka, gołe łodygi?
Ale może moje obawy są bezpodstawne?

Dalie będą pod płotem od południa, wzdłuż rabaty (czyli od północy) będzie trawnik (jeszcze musimy wysiać

Wsi moja sielska, anielska - zapraszam 

-
- 50p
- Od: 23 kwie 2017, o 15:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie do hodowców dali czy jak sadzicie do ziemi korzenie większe po zimie to podsypujecie jakimś nawozem wkoło ?
piotr
piotr
Piotrze,
wg mnie kompost jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli jednak nie masz, może być granulowany obornik albo Yara Mila Complex, czy też jakiś inny nawóz mineralny, dobrze zbilansowany (z przewagą potasu) np. Polifoska Plus - ale ostrożnie, żeby nie przedobrzyć -jedna mała (damska) garstka pod roślinę...
wg mnie kompost jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli jednak nie masz, może być granulowany obornik albo Yara Mila Complex, czy też jakiś inny nawóz mineralny, dobrze zbilansowany (z przewagą potasu) np. Polifoska Plus - ale ostrożnie, żeby nie przedobrzyć -jedna mała (damska) garstka pod roślinę...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
Dwa lata temu bulwy dałam do suchego piasku i trzymałam w suchej chłodnej pywnicy. Zgniły.
Bulwy z zeszłego roku dałam do dużej donicy z przesuszonymi trocinami i dałam na balkon. Całkiem o tym zapomniałam potem i ta donica przelezała tak całą zimę na tym balkonie. Przypomniałam sobie o niej na początku tego roku. Machnęłam ręką na nią przekonana że już po bulwach.
Podczas sprzątania o dziwo okazało się że bulwy są w znakomitym stanie !
Teraz czekam na cieplejsze dni by przenieść je do ziemi.
Bulwy mam z z roślin powstałych z nasion.
Bulwy z zeszłego roku dałam do dużej donicy z przesuszonymi trocinami i dałam na balkon. Całkiem o tym zapomniałam potem i ta donica przelezała tak całą zimę na tym balkonie. Przypomniałam sobie o niej na początku tego roku. Machnęłam ręką na nią przekonana że już po bulwach.
Podczas sprzątania o dziwo okazało się że bulwy są w znakomitym stanie !
Teraz czekam na cieplejsze dni by przenieść je do ziemi.
Bulwy mam z z roślin powstałych z nasion.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pochwalcie się dalio maniacy czy sadzicie już swoje karpy? Ja od kilku dni biję się z myślami. Codziennie są u mnie na pomorzu poranne przymrozki od ponad tygodnia. Zastanawiam się czy czekać jak zwykle do majówki czy w weekend zabierać się do sadzenia.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Ja chyba na dniach swoje wysadzę, bo mam w piwnicy przez całą zimę +19 stopni i wszystko zatrważająco szybko wysycha.
Chyba mniej zaszkodzę karpom wysadzając je teraz, niż czekając z wysadzeniem jeszcze prawie miesiąc (teraz, w słoneczne dni w piwnicy mam prawie +25 stopni...).
Chyba mniej zaszkodzę karpom wysadzając je teraz, niż czekając z wysadzeniem jeszcze prawie miesiąc (teraz, w słoneczne dni w piwnicy mam prawie +25 stopni...).
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
Ja mam ocieplany garaż, zimą jest ok 10 stopni cały czas. Teraz z racji słońca jest ok 15 stopni. Najbardziej martwię się o małe karpy zakupione w zeszłym i w tym roku bo są coraz bardziej suche i pomarszczone. Nigdy nie sadziłam później niż 1 maja.
Pisaliśmy o starych dużych karpach - ich zresztą też nie trzeba dzielić na pojedyńcze kartofelki. Jeśli karpy są młode, luźne i rosnące pędy nie mają problemów z wyjsciem, to nie ma potrzeby ich dzielenia.Foxowa pisze:Ja tez mam bulwy z nasion. Lezaly w pomieszczeniu nieocieplanym w pojemnikach z piaskiem. Teraz się budzą. Też już nastawiam się na wysadzenie ich.
Przeczytałam o dzieleniu to co napisaliście ale mój umysł nie przyswaja kwestii podziału. Mam każda bulwę odciąć osobno z listkiem i zasadzić?
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Czyli tych moich młodych jeszcze nie dzielić? To są dopiero roczne.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja już wysadzam. Jak wyjdą nie wtedy, gdy trzeba, to przykryję donicami. 

Majka - zapewne nie ma potrzeby. Niektóre karpy same się dzielą, innym trzeba pomóc. Myślę, ze sama się zorientujesz, kiedy karpa będzie za "gęsta".
Aczkolwiek są takie odmiany, które już po jednym sezonie mają tak duże przyrosty, że wymagają dzielenia. Może w przyszłym tygodniu uda mi się wreszcie obejrzeć moje dalie, to pstryknę pare zdjęć poglądowych, bo operowanie średnicą karpy nie ma sensu - to zależy od odmiany.
Aczkolwiek są takie odmiany, które już po jednym sezonie mają tak duże przyrosty, że wymagają dzielenia. Może w przyszłym tygodniu uda mi się wreszcie obejrzeć moje dalie, to pstryknę pare zdjęć poglądowych, bo operowanie średnicą karpy nie ma sensu - to zależy od odmiany.
- anka93
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
Ja w dniu dzisiejszym posadziłam 6 karp od Floriana.?
Mam nadzieję, że dadzą radę,są piękne i trochę byłoby ich żal.
Mam nadzieję, że dadzą radę,są piękne i trochę byłoby ich żal.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja też dziś wysadziłam swoje karpy dalii. Pogoda służyła ale ziemia jest zdecydowanie za sucha, może to i lepiej. W piwnicy zaczęły już puszczać ,,witki".